Till vänster: Dagstemperatur en normal junidag runt mitten av månaden. Till höger: Normalt antal blöta dagar (dagar med nederbörd) under en junimånad. Referensår: 1961-1990. Foto: SVT/Agneta StrandängVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vad är normalt juniväder?

Publicerad

Allt från 6 grader och regn till 30 grader och sol

Juni.
Det går nästan att känna förväntningarna bara man hör månadens namn. Det är mycket som händer under just denna månad där vädret spelar stor roll för många. De första två veckorna är fyllda med både skolavslutningar och studentfiranden – en tid då många önskar att det ska kännas att det är sommar. Sådär så att man bara vill springa ner till badstranden och doppa sig. Sen har vi Sveriges nationaldag den 6 juni då många är lediga. De flesta (men kanske inte alla) spenderar gärna dagen utomhus. Nåväl, vi får ju inte glömma utomhusdagen nummer 1 på alla listor... Midsommarafton. ”Hoppet om sol på midsommar” tycks alltid finnas där, trots oändligt många besvikelser genom åren. Sedan 1990 har midsommarvädret varit ostadigt med ett fåtal undantag – men ostadigt betyder inte nödvändigtvis att det varit kallt.

Det som skiljer juni från juli och augusti är främst att månaden rent statistiskt är torrare än de andra två. Ytterligheterna blir också väldigt tydliga. När det är riktigt varmt i juni är luften ofta torr vilket gör att det inte känns lika kvavt som det kan göra i juli och augusti. Regnar det är det istället rätt kallt, ibland knappt 10 grader. I juli och augusti (åtminstone början av augusti) blir det inte fullt lika kallt om det regnar ihållande, även om det förstås finns undantag då också.

Vad är då normalt juniväder?
Precis som alltid på våra breddgrader varierar vädret mycket från år till år och vissa år är varma och vissa kalla. Typisk dagstemperatur i mitten av juni ligger runt 20 grader eller lite över i söder och mellan 15-20 grader i norr (lägre i fjällen). Det är dock också fullt normalt att temperaturen klättrar upp mot 25 grader eller mer en eller ett par gånger under månaden. Oftast också en eller ett par noteringar nära eller strax över 30 grader. En juni helt utan högsommarvärme (dvs. just 25 grader eller mer) någonstans i landet är ovanligt. På samma sätt är det också rätt vanligt att det förekommer någon eller några dagar med låg temperatur för årstiden. Normalt sett brukar det regna mellan 10-15 dagar per månad ungefär (i sällsynta fall kan det snöa i fjällen och i norra Sverige). I sedvanlig ordning flesta dagar i den västra halvan av landet och färre dagar i den östra.

Värmeböljor och köldknäppar i juni
När ett mäktigt högtryck drar in över norra Europa i juni blir det i regel soligt och varmt. Sedan år 2000 är åren 2002, 2007, 2008 och delvis 2006 och 2011 klockrena exempel på det. Samtliga värmeböljor inträffade i första halvan av månaden. År 2009 inleddes en solig och varm period först i den sista juniveckan. I övrigt var juni 2009 en kall månad. Andra exempel på kalla junimånader de senaste åren är 2004, 2012 och 2015. Under Stockholm Marathon den 2 juni 2012 var exceptionellt kallt. Som mest 6 plusgrader och ihållande regn.

Junirekord
För att slå nytt värmerekord för juni måste det bli varmare än 38,0 grader. Den 29 juni 1947 styrde ett mäktigt högtryck upp mycket varm luft över Skandinavien. Småländska Målilla toppade då med just 38,0 grader vilket är den högsta uppmätta temperaturen i Sverige. Köldrekordet är ännu äldre. Den 2 juni 1902 uppmättes -12,9 grader i Vassitjåkko i Lappland. Största uppmätta nederbördsmängd är från juni 1987 då Klövsjö i Jämtland fick så mycket som 278 mm.

Fotnot: Samtliga normalvärden har referensåren 1961-1990.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema sommar

Mer i ämnet