Till vänster: Temperatur under en normal oktoberdag. Till höger: Normalt antal blöta dagar. I söder i stort sett regn, i norr allt mer inslag av snöfall. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vad är normalt oktoberväder?

Publicerad

I början på oktober är det inte helt ovanligt att det råder tre årstider samtidigt, då vintern smyger sig på i fjälltrakterna och sommaren försöker klamra sig kvar i södra Sverige. Vädret under oktober kan dock skifta mycket från år till år, såväl i temperatur som nederbördsmängd.  En normal oktoberdag är det som mest omkring 10 grader i landets södra delar, 5-10 grader i de mellersta delarna och mellan 0-5 grader längst i norr. Normalt sett kan man räkna med mellan 13-18 dagar med nederbörd, i fjällen något fler. I söder faller nederbörden mest som regn, i norr övergår den allt mer i snöfall.

Mot slutet av månaden blir det allt kyligare och frostnätterna blir fler även i den södra delen av landet. Är tillräckligt kyligt under flera dagar kan delar av Götaland få första sin första frosthalka.  


Både sommarvärme och vinterkyla

Oktober kan i vissa fall bjuda på dagar sommartemperaturer upp mot 20 grader eller strax över i den södra halvan av landet. Sker detta runt den 7 oktober talar man om ”Brittsommar”. Nuvarande värmerekord sattes den 9 oktober 1995, då Oskarshamn i östra Småland nådde hela 24,5 grader. Endast en halv grad från att klassas som högsommarvärme. För att sätta ett nytt köldrekord måste temperaturen sjunka lägre än -31,5 grader, vilket mättes upp den 28 oktober 1968 i Myrheden i norra Norrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema höst

Mer i ämnet