Temperaturer för en normalvarm septemberdag i mitten av månaden. Kartan längst till höger visar visar normal mängd nederbörd under hela månaden. Foto: SVT/bakgrund Hasse Ångman

Vad är normalt septemberväder?

Uppdaterad
Publicerad

September brukar kallas för den första höstmånaden, även om sommaren kan dröja kvar länge än, framför allt i södra Sverige. I genomsnitt drar hösten ned över fjällen och större delen av Lappland redan under augusti, för att sedan fortsätta söderut. I slutet av september brukar hösten ha nått hela Svealand och även de inre delarna av Götaland.

Nätterna blir allt kyligare, och kring höstdagsjämningen blir det snabbt allt mörkare. Dimmorna och dimmolnen ligger kvar längre. Och har inte den första höststormen dykt upp redan i slutet av augusti gör den ganska säkert det nu under september. Tre av fyra år blir det storm längs någon av våra kuster i september. Snön börjar lägga sig i fjällen, grönskan övergår alltmer i höstens färgprakt, växtsäsongen tar slut och naturen förbereder sig för den kommande vilan.

På bilden syns temperaturer för en normalvarm septemberdag i mitten av månaden. Om temperaturen når över 29,1 grader blir det ett nytt svenskt septemberrekord. Omvänt, för att slå det gällande köldrekord i Sverige för september krävs kallare än 15,2 minusgrader.
Kartan längst till höger visar normal mängd nederbörd under hela månaden.

Faller det mer än 301 mm nederbörd under september blir det ett nytt nederbördsrekord för september i landet. Rekordet för högsta dygnsnederbörden i landet i september är 141 mm.

Senaste datum för högsommarvärme, över 25 grader, uppmättes i Hudiksvall i Hälsingland 29/9 2011 då det blev 25,6 grader där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema höst

Mer i ämnet