Vädret i världen temperaturer och nederbörd

Stökigt väder på många håll

Publicerad

De senaste dagarna har ett oväder passerat västerifrån över Syd- och Centraleuropa. Där har det kommit mycket regn och även snö i högre terräng vilket har medfört översvämningar och jordskred på många håll. I samband med ovädret har dragit kallare luft in över Centraleuropa och på Balkan. Samtidigt är det ovanligt varmt i sydväst, över Iberiska halvön med temperaturer över 30 grader på många håll.

Stora kontraster råder även i delar av USA. Ett intensivt lågtryck passerar de kommande dagarna västerifrån över Kalifornien. Det kan orsaka översvämningar och kraftig vind. Längre österut är det ovanligt kallt för årstiden. I de nordöstra delarna har det kommit snö i högre terräng och var riktigt låga temperaturer för majmånad.

I de södra delarna av Mexiko och Centralamerika har det varit torrt och varmt än längre period vilket har medfört skogsbränder på många håll.  I samband med bränder är luften i Mexiko City mycket förorenad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer