Vårens ankomst, där gult betyder att våren anlänt (sju dygn på raken med dygnsmedeltemperatur över 0 grader), och blått betyder att det fortsatt råder meteorologisk vinter (dygnsmedeltemperatur under 0 grader). Det gröna området visar var det är sommar (fem dygn på raken med dygnsmedeltemperatur över 10 grader). Foto: SVTVisa alla (9)
Visa alla (9)

Tre årstider samtidigt

Den 15 februari kom våren till sydöstra Götaland. Sex platser i landet gick till och med direkt från höst till vår utan att passera vinter: Skillinge i Skåne, Hanö i Blekinge, Karlskrona-Söderstjerna i Blekinge, Utklippan i Blekinge, Ölands södra udde och Ölands norra udde.

Därefter fick ytterligare delar av Götaland vår den 16–17 februari, men sedan blev det stopp ett tag. Den 26 februari fick sedan resterande del av Götaland samt delar av södra Svealand vår (alltså dygnsmedeltemperatur över 0 grader).

Efter mildvädret i mars har våren fortsatt norrut över Svealand och Norrland. Det fortsatte på samma bana i början av april. Det är nog inte många som minns, men april inleddes med fantastiskt fint väder och temperaturen steg uppåt 20 grader. Den andra hälften lämnade dock lite att önska.

Med maj återvände värmen och den 1–3 maj anlände till Västkusten och delar av Skåne. Sommaren kom dock snabbt av sig och med nordliga vindar, hagel och snöbyar återgick vi till ett ostadigt och kyligt aprilväder trots att vi nu är inne i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer