Karta med och utan måne Foto: SVT

Varför alltid fullmåne?

När vi visar väderkartor för tider då solen inte är uppe används en fullmåne som symbol. Vi får ofta reaktioner på denna symbol från tittare, eftersom månen i realiteten inte alls ser ut så när vi tittar upp på himlen.

Anledningen till att vi ändå använder samma måne jämt är att det finns många svårigheter med att få in en riktig bild av verklighetens måne. Helst skulle vi ju visa månen i dess fas och även om den är över eller under horisonten. Då kommer problemet med att tolka vädret in. Om vi har halvklart och vill visa det med att lägga ett moln som skymmer månen till hälften eller klart och lägger ut månen utan moln, så blir det ett helt annat uttryck om vi inte har någon måne. Det skulle istället se mulet ut eller bara tomt.

Just fullmånesymbolen har SVT:s grafiker gjort och den kan bara tolkas som just en symbol för att visa vädret. Att det bara är en symbol för att vädret blir ju också ganska tydligt om man tänker på antalet månar som sätts ut på kartan. I verkligheten är det ju bara en måne och inte 15-20 som vi ritar ut, precis som med solarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet