Varmfront i genomskärning Foto: SVT

Så känner du igen en varmfront

Uppdaterad
Publicerad

Vad är egentligen en varmfront?

– En varmfront är en gräns mellan två olika luftmassor. Luftmassan framför varmfronten är kallare än luften bakom. Vid kallfront är det tvärt om. När vi presenterar vädret på TV och på webben ritar vi ofta ut varm- och kallfronter, för det mesta i anslutning till regnväder. I praktiken behöver inte varken varm- eller kallfronter föra med sig regn (eller snö på vintern) utan kan i vissa falla bara vara kopplade till tydliga temperaturskillnader som syns vid marken.

En ”klassisk” varmfront

De flesta varmfronterna som passerar över Sverige följer det klassiska exemplet. Först ser man sammanhängande tunna höga slöjmoln som tätnar och så småningom blir molnbasen lägre, molnen tätare och slutligen kommer regnet. Att varmfronten har den här strukturen beror på hur själva frontsystemet ser ut högre upp i atmosfären. Bilden ovan visar hur gränsen mellan den varma och kalla luften lutar framåt. Det går att beskriva det som att varmluften lägger sig ovanför kalluften. Orsaken är att varm luft är lättare än kall och därför stiger. Varm luft är bättre än kall på att bära vattenånga som också följer med upp i atmosfären. Vattenångan kondenseras sedan till vattendroppar och iskristaller som bildar moln.

Bilden nedan är från den 15 augusti 2017 när en typisk varmfront närmade sig Sverige västerifrån. I det här fallet ser lutningen på varmfronten ut att vara ganska ”brant” eftersom molnen tätnar väldigt snabbt.

Foto: Kenneth Nilsson, Häljarp, Skåne

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.