Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 27 januari avslutats: Blått betyder vinter och brunt betyder höst. Foto: SVT / Ulf Johansson

Vintern 2018-2019

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande höst i sydligaste Sverige

Vintern anlände tidigt till vissa delar av fjällvärlden i år, men inte rekord-tidigt dock. Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen och Tarfala i norra Lapplandsfjällen var officiellt först ut att få vinter den 23 september.

Den 2–4 oktober tog vintern klivet ner från fjällen och anlände till delar av norra Lappland och norra Norrbotten, men sedan blev det stopp ett tag. Efter en varm helg den 13–14 oktober tog kallare luft över och vintern kunde avancera ner över stora delar av Norrland och även nå delar av Svealand.

Efter en närpå månadslång paus den 26 oktober till 17 november var det dags igen för nästa stora kliv söderut. Den 18–24 november anländer vintern till resten av Norrland, Svealand och vidare ner över stora delar av Götaland.

Därefter blev det stopp igen, till nu i slutet av januari när ytterligare delar av södra Götaland fått vinter. Fortsatt råder dock meteorologisk höst i kustnära områden i främst Skåne.

Med tanke på att det kommer pendla lite upp och ner runt 0-gradersstrecket är det osäkert om vintern hinner anlända till hela landet innan det blir dags att hälsa våren välkommen. Fortsättning följer...

DEFINITION AV METEOROLOGISK VINTER

– Fem dygn på raken med medeltemperatur 0,0 grader eller lägre varje enskilt dygn.

– Vinterns ankomstdatum sätts sedan till det första av dessa fem dygn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.