Årstidsläget 5 december Foto: SVTVisa alla (14)
Visa alla (14)

Vintern 2019–2020

Uppdaterad
Publicerad

Tarfala var först ut den 15 september

Vintern anlände först till Tarfala i norra Lapplandsfjällen, och det skedde den 15 september. Det är tidigt för deras del, men ej rekordtidigt då det hänt att vintern anlänt dit redan i augusti.

Sedan dess har kall luft gett oss vinter även på andra ställen i fjällvärlden och fjällnära områden, för att sedan ta klivet ner över Norrland och Svealand, där en allt större del fått vinter i och med ett kall månadsskifte oktober–november. Så långt hade vintern anlänt tidigare än brukligt på de flesta platser som fått vinter.

Den 29 november tog vintern ett kliv söderut och större delen av Svealand har nu meteorologisk vinter. Undantaget är en liten remsa längs Upplandskusten. I Götaland är det främst de norra delarna som fått vinter på flera håll i inlandet. Närmare kusterna är det fortfarande höst. I södra Götaland, samt på Öland och Gotland är det också fortfarande höst förstås.

Meteorologisk vinter

Visa

Per definition är detta meteorologiska vinter:
– Fem dygn på raken med medeltemperatur under 0 grader varje enskilt dygn.
– Vinterns ankomstdatum sätts till det första av dessa fem dygn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet