Grundvattennivåernas avvikelse från normala värden i både små och stora magasin. Foto: SVT/Bakgrundsbild: Riita Pirpala

Grundvatten februari

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna är fortfarande ganska skevfördelade om man ser till hela landet. Stora arealer med åtminstone över normala nivåer, men i sydost fortsatt under normalt eller ännu lägre.

Den som följt grundvattennivåernas utveckling de senaste åren vet ungefär hur det har sett ut. Periodvis har grundvattennivåerna varit ovanligt låga på flera håll till följd av flera längre perioder, under årets alla årstider, med ovanligt lite nederbörd. Det gäller förstås inte precis hela vårt avlånga land, men bitvis har stora områden legat under sina normala grundvattennivåer.

Ett speciellt utsatt område är östra Svealand, samt östra och södra Götaland som under långa perioder dragits med grundvattennivåer som varit både under och mycket under de normala. Nu ser vi en tydlig förbättring och med tanke på att det kommit en del nederbörd den senaste tiden så finns potential till att få magasinen fyllda ytterligare, speciellt de stora.

Små magasin
Den senaste grundvattenmätningarna visar att de små magasinen (egna brunnar, exempelvis) har normala nivåer i Götaland med undantag för Skåne och Blekinge som ligger under normala nivåer. Även östra Svealand har normala grundvattennivåer. Lokalt finns även områden i Östersjölandskapen som ligger över normalt. Resten av Svealand och Norrland har i hög grad över eller mycket över normala nivåer, framförallt delar av fjällvärlden undantaget, där ett litet område kring Jämtlandspasset till och med ligger under.

Stora magasin
I de stora magasinen (kommunalvatten) ligger södra och östra Götaland, samt Östra Svealand fortfarande under eller mycket under normala grundvattennivåer. Dock en liten förbättring jämfört med i höstas. Annars åtminstone normala nivåer i resten av landet. Norra Norrland sticker ut med stora områden där grundvattennivåerna ligger mycket över de normala, men det finns även västra Svealand och nordvästra Götaland som också ligger över eller till och med mycket över normala nivåer.

Mer information hittar ni på SGUs sida via den här externa länken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema grundvatten

Mer i ämnet