Grundvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Hur varierar grundvattennivåerna under året?

På sensommar och höst är det normalt med låga nivåer. Under våren och sommaren är växterna aktiva och tar upp stora mängder av markens vatten och det regn som kommer. Om växtligheten kommer igång tidigt på våren tas därför sammanlagt större vattenmängder upp av växterna och därmed minskar grundvattenbildningen. Sommarregn är aldrig negativt för grundvattennivåerna, men för att återställa balansen är det en regnig höst och en nederbördsrik vinter som krävs. I Götaland och större delen av Svealand brukar grundvattennivåerna vara som lägst under perioden augusti till september. I större delen av Norrland är nivåerna lägst i mars och april.

Torkan 2017

Hur mycket behöver det regna för att det ska bildas grundvatten?

Om marken är uttorkad behövs stora nederbördsmängder för att grundvatten ska bildas. I blöt mark kan grundvatten bildas redan vid måttliga nederbördsmängder. Om det har varit torrt en längre tid är marken kraftigt uttorkad och mycket nederbörd går först åt till att fukta upp marken innan det kan bildas grundvatten.

Vid låga grundvattennivåer behövs det dubbelt så mycket nederbörd som normalt, under ca 1 månad för att nivåerna ska återgå till de normala. Tiden på året har stor betydelse. Under en sommarmånad brukar det mesta av nederbörden avdunsta eller tas upp av växtligheten. På hösten, däremot, brukar normala nederbördsmängder räcka och under vintern och våren hjälper snöfall och snösmältning till att fylla på magasinen.

Viktigt att tänka på när grundvattennivåerna är låga

Man bör undvika att vattna i trädgården, tvätta bilen och att använda till exempel pool och badkar. I vissa kustnära områden bör man spara på vattnet även i normala fall.

Bevattningsförbud

Vid vattenbrist kan kommunen eller länsstyrelsen komma med antingen förbud eller rekommendationer om bevattningsförbud. Detta görs för att dricksvattenproduktionen inte ska störas i ett kritiskt läge med lågt grundvatten. Kolla din kommuns hemsida för att få veta om du berörs och vilka begränsningar som gäller.

Källa: Sveriges geologiska undersökning (SGU)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2017

Mer i ämnet