Håris i Umeå 13/11 2021 Foto: Annica Lindblad

Håris – ett fascinerande fenomen

Uppdaterad
Publicerad

Håris förekommer oftast i brytpunkten mellan höst och vinter, eller under milda vintrar

Håris är ett av naturens många fascinerande fenomen. Det uppstår när fukt ur träbitar sipprar ut och fryser till is.

Träbiten får inte vara frusen, men däremot ska den omgivande luften hålla minusgrader. Därför uppträder håris under den tid på senhösten innan snön lagt sig då lufttemperaturen på nätterna når ner strax under nollstrecket. Samtidigt håller träbitar, som kan vara gamla grenar eller en stubbe, plusgrader hela natten.

Träet är mättat med vatten efter höstregnen. Under natten sipprar fukt sakta ur träbiten och fryser sedan till is så fort den kommer i kontakt med köldgraderna i luften.

Exakt vilka förutsättningar som krävs för fenomenet är inte helt klarlagt. En viss förmultning är ett måste, så troligen är därför någon svamp eller kanske en bakterie involverad i processen. Vidare är det bara på träbitar från lövträd, främst ek och bok, som hårisens fascinerande formationer kan bildas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.