Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 15 oktober där ljusblått betyder vintertemperatur (dygnsmedeltemperatur under 0 grader) i 1–4 dygn, mörkbrunt höst och ljusbrunt hösttemperatur (dygnsmedeltemperatur under 10 grader) i 1–4 dygn. Foto: SVT

Hösten 2020

Uppdaterad
Publicerad

Årstider kan antingen delas in efter kalendermånader, eller utifrån medeltemperatur och klimat. Enligt kalendern är september den första höstmånaden, men den meteorologiska hösten inträffar när medeltemperaturen under dygnet är under 10 grader. Normalt sett brukar den meteorologiska hösten i grova drag göra entré i landets norra halva kring månadsskiftet augusti–september. I söder däremot låter hösten vänta på sig till någon gång i slutet av september eller början av oktober.

Årets höst inleddes den 2 augusti då Tarfala i norra Lapplandsfjällen som första officiella plats i landet fick höst, och det efter att våren pågått hela juli ut och därefter en dag med odefinierad årstid den 1 augusti. I mitten av augusti fick resten av norra Lapplandsfjällen höst, och i slutet av augusti tog hösten ett stort kliv ner över stora delar av Norrland och nordvästra Svealand. Därmed låg hösten klart före sin ordinarie tidtabell, men under september hände inte så mycket med hösten, och därmed låg den vid månadsskiftet september–oktober klart efter den ordinarie tidtabellen.

En dryg vecka in i oktober tog hösten ett rejält kliv ner över landet, så när är det främst delar av Öland och Gotland, men även lokalt vid kustnära områden på Götalands fastland som hösten ännu inte bekräftats kommen, men med tanke på höstkylan som nu råder borde det inte vara mycket mer änm enstaka kuststationer osm fortsatt inte fått höst. Så vi kan i princip säga tack och adjö nu till sommaren 2020.

METEOROLOGISK HÖST

Per definition är detta meteorologiska höst:

– Fem dygn på raken med medeltemperatur under 10 grader för varje enskilt dygn

– Höstens ankomstdatum sätts till det första av dessa fem dygn

– Tidigast möjliga datum för höstens ankomst är den 1 augusti

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.