Vurpa i ett snöigt och isigt Berlin i Tyskland i januari 1924. Foto: SVT Bild

I väntan på den riktiga vintern

Publicerad

Minusgrader och snöfall en dag, töväder nästa och sedan kallare igen och ishalka efter påfrysning. Vem kan glädjas åt det? Inte jag i alla fall.

För nordligaste Sverige sker detta oftast redan i oktober, medan det i Sydsverige kanske dröjer till efter nyåret och kan pågå ”vintern” ut dessutom. Men förr eller senare kommer den, varannandagsperioden. Perioden då hösten och vintern inte kan enas om vem som ska styra. Eller som nyfallen snö en dag som hinner smälta innan den officiella snödjupsmätningen görs morgonen därefter, för har den då ens fallit om inget syns i statistiken?

Temperaturpendlingstider

Årets november ser ut att bli en varm månad, men det kanske är bäst att jag väntar in månadens kalla avslutning innan den summeringen görs. Så låt mig få återkomma med svaret onsdagen den 1 december. Hur som helst har det alltså pendlat en hel del under månaden, först milt, sedan lite kyla, sedan milt igen med en extremt mild dag i söder den 19 november, för att nu avslutas med kyla norrifrån igen.

Vädertankar

Nu ska jag berätta vad jag tycker om detta velande. Om detta velande tycker jag inte. (Lite inspiration där från en Hasse&Tage-monolog som ni kanske känner igen?) Nej, låt det vara tydligt milt ända tills det tydligt slår om och blir kallt. När i tiden i slutet av året det sker spelar mindre roll, bara ”skiftet” är tydligt. Hattandet fram och åter gör det bara extra besvärligt, för det är just med pendlingar kring nollgradersstrecket som det mesta av halkan uppträder: Regn på kall mark med gator liknande skridskobanor, blöta ytor som fryser till pansarstark blankis som ska hackas bort från vindrutan eller snömoddsörja som fryser till en svårgången knagglig is på morgonpromenaden. Nej tack till detta, alla dagar i vecka.

Överlag ser månaden ut att bli torrare än normalt, men främst i västra fjällen har mer nederbörd än normalt fallit, och då mestadels som snö. Det är också i Lapplandsfjällen som snön nu ligger som djupast, i runda slängar en halvmeter. Och hur det till slut bli för månaden totalt återkommer jag till i nästa vecka som sagt. Då även med en titt på antalet soltimmar och hur mycket eller lite blåst vi haft, för det är fortsatt så att vi väntar på den första stormen i svenska farvatten på över ett år nu.

Seglivad sommar

Ett från sommaren fortsatt skapligt uppvärmt havsvatten brukar kunna hålla medeltemperaturen över dygnet i sommarläge (10 grader eller mer) en bra bit in på ”hösten”, så även i år. Lokalt blev hösten rekordsen i starten, bland annat i Göteborg (11 november), Halmstad (7 november) och Malmö (12 november). Malmö var en av de platser som var sist ut i landet att få höst den 12 november.

Då månaden så här långt varit mildare än normalt i hela landet så ligger vinterns ankomst efter sin ordinarie tidtabell, men får se om kung Bores tåg kan få lite extrafart nu när kalluften rasar söderöver i slutet av månaden. För i efterhand vet vi ju exakt när vintern anlände, för det är ju det där knasiga med att det är det första dygnet av fem som räknas som startdatum. Skulle vara lite som om slutkampen om den herrallsvenska segern i år skulle ske genom att Malmö först skulle spela klart alla sina matcher, sedan Djurgården, sedan AIK, sedan Elfsborg… så att man först i efterhand visste om de poäng som exempelvis Malmö skrapat ihop skulle räcka.

Kanske märks att jag inte är en vän av årstidsdefintionen, och det är jag inte heller. Ej heller att den går strikt på dygnsmedeltemperatur (för den säger långtifrån hela sanningen), så för min del får var och en fritt bestämma när årstiderna börjar och slutar. Och varför inte lägga till en eller annan årstid till när vi ändå är i farten?

Extremt mild dag

Den 19 november blev på många håll i söder den allra varmaste dagen genom tiderna för att vara så sent på året. Bara för att nämna några platser med minst 100-åriga serier som slog nytt så-sent-på-åretrekord den dagen: Kristianstad 14,5 grader, Kalmar 14,2 grader, Karlstad 13,8 grader, Malmö 13,3 grader, Örebro 13,1 grader, Lund 12,9 grader och Borås 12,3 grader. För datumet den 19 november och senare finns det i princip bara tre datum som kan hävda sig temperaturmässigt, och det är den 19 november 1978, den 26 november 2006 och den 20 december 2015.

Vintern tar över… eller?

Gårdagen den 25 november kanske blir startskottet för årets vinter? Då tog rejäl kyla över i norr och det blev kallare även i söder och det första egentliga snöfallet i Götaland som gav Falköping i Västergötland ett på morgonen den 26 november uppmätt 7 cm av tjockt snötäcke. I natt passerades också 30-gradersstrecket för första gången denna säsong med 30,7 minusgrader i Nikkaluokta i nordligaste Lapplandsfjällen.

Oavsett om man gillar definitionen eller inte kommer den meteorologiska vintern tag stora kliv söderut nu. Men hur långt återstår att se, för vi har ju svaret först fem dagar i efterhand. Då kanske vintern dessutom kan hinna ikapp sig själv, för efter en övervägande mild månad är den senare än brukligt på väg ner över landet just nu.

Sugen på mer?

Lugn, lugn… det kommer. Jag har publicerat månadssammanfattningar av det svenska vädret för alla månader sedan januari 2003, där samtliga från och med juli 2006 finns att läsa. November 2021 blir inget undantag. Så den som vill, vågar och kan (hoppas Lasse Kronér gillar att jag återanvänder hans härliga uttryck) har en diger novemberkrönika att se fram emot nästa vecka, onsdagen den 1 december för att vara exakt. Må hälsan vara med mig till dess, och gärna därefter också.

LITE SNABBFAKTA FÖR NOVEMBER SÅ HÄR LÅNGT

Varmast: 14,6 grader i Oskarshamn, Småland den 19 november.

Kallast: 30,7 minusgrader i Nikkaluokta, Lappland den 26 november.

Störst dygnsnederbördsmängd: 42,2 mm i Fotskäl, Västergötland den 20 november.

Störst snödjup: 64 cm i Jäkkvik, Lappland den 26 november.

Störst snödjupsökning på ett dygn: 32 cm i Jäkkvik, Lappland från den 24 till den 25 november.

Högst medelvind: 32,1 m/s i Stekenjokk, Lappland den 23 november.

Högst byvind över inlandet: 21,4 m/s i Torup, Halland den 19 november.

Högst byvind oavsett stationsplacering: 37,0 m/s i Stekenjokk, Lappland den 23 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vädertankar

Mer i ämnet