Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg prognosen ut i fjol: Ur Rapports 19.30-sändning den 23 december 2022. Foto: SVT

Julvädret varierar

Uppdaterad
Publicerad

Alltifrån sträng kyla till höstlikt.

Vintervädret med snö och köldgrader är oftast väl etablerat i norr till julhelgen, medan det är avsevärt mer varierat längre söderut. Längst i söder är jularna numera sällan vita, men det varierar givetvis mycket från år till år.

Temperaturrekord på julafton

På morgonen den snörika julaftonen 2010 hade samtliga officiella snödjupsstationer i landet minst 10 cm snö. Den högsta temperaturen som uppmätts en jul var 1977 då det var hela 13,7 grader varmt i skånska Simrishamn på julafton. Det värdet är, tangerat med Fårösund-Ar på Gotland den 20 december 2015, svenskt decemberrekord.

Julaftonens väder se senaste åren med klipp från Rapports 19.30-sändning kvällen innan. Foto: SVT

Så här har julvädret varit de senaste 10 åren:

De senaste tio årens snöutbredning på julaftonens morgon. Källa: SMHI. Foto: SVT

Julen 2022: Kall inledning med minusgrader långt söderut

Större delen av landet hade vitt på julafton, det efter kyla och snöbyar dagarna före jul, och på julaftonskvällen var de minusgrader i hela landet.

Julen 2021: Vintrigt även i söder

Större delen av landet hade vitt på julafton, det efter kyla och snöbyar dagarna före jul, och på julaftonskvällen var de minusgrader i hela landet.

Julen 2020: Mildare än normalt

En del snöfall i norr och sol i söder på julafton följdes dagen efter av lite kallare nordvindar och snöbyar i Uppland och på Gotland. Sedan en omläggning till milt och ostadigt när regn och snö drog in under annandag jul.

Julen 2019: Gråskala

Gråvädret dominerade i stora delar av landet över julhelgen. Därmed en mild och klassiskt ”skånsk jul” i Götaland, delar av Svealand och sydöstra Norrland.

Julen 2018: Kyla inledde

Det var som vitast i landet i december just på julaftonens morgon, men under julhelgen slog vädret om till milt och gick hårt åt snötäcket i främst Götaland.

Julen 2017: Kallt i norr, milt i söder

Flera regn- och snöväder passerade landet i julhelgen. I söder föll regn, men från ungefär Dalarna–Hälsingland och norrut föll snö.

Julen 2016: Milt med storm i söder

Åtskilliga plusgrader i söder under julafton. Därtill blåsigt, för att tillfälligt lugna sig till juldagen, innan sedan stormen Urd drog in på annandagen.

Julen 2015: Milt med storm i norr

Milt med påtaglig snöbrist i söder, för snögränsen som längst norrut under månaden just över jul, från nordligaste Dalarna upp till Västerbotten. Dessutom passerade stormen Staffan i norr under sena juldagen och natten mot annandagen.

Julen 2014: Efterhand vitare även i söder

Under julhelgen tog kallare luft över i söder och snön la sig alltmer, samtidigt som mildare luft tog över i norr.

Julen 2013: Milt och blött

Över julhelgen var det en strid ström av regnväder från sydväst in över landet, och det var av och till blåsigt också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema vinter

Mer i ämnet