Blå och gul/orange färg syftar inte nödvändigtvis på avvikelse från ett normalvärde utan är en beskrivning av hur kall luften är. Gröna och ljusblå sträckade fält indikerar förekomst av snö. Placeringen på dessa kan vara osäker. Foto: SVT

Kallt vinterväder kan bli aktuellt i januari

Uppdaterad
Publicerad

I stora drag har prognoserna stämt väl med den utveckling som sedan blivit verklighet i stora drag. Julveckan står för dörren och på flera håll blir det en vit jul, även om mildluften gäckar i södra Skandinavien fortfarande. Blickar vi en bit in i det nya året finns kallt vinterväder i sikte. Om prognosen står sig, det vill säga...

Vecka 1, 31 dec – 6 jan: Högtryck i väster

Ett högtryck över Nordatlanten och Västeuropa ger mest torrt väder där och lämnar utrymme för nordvästvindar att dra ner kallare luft norrifrån. Förmodligen följt av mildluft inom ett par dagar. I Skandinavien brukar det bli lite torrare i det här väderläget, men undantaget är fjällkedjan som får en del snöbyar (regnskurar på norska sidan närmast havet). Fortsatt ostadigt över Östeuropa med både regn och framförallt snö. Gränsen mellan snö och regn är osäker, men det kan bli snö en bra bit ner över Sydosteuropa om detaljerna i vädret tillåter.

Blå och gul/orange färg syftar inte nödvändigtvis på avvikelse från ett normalvärde utan är en beskrivning av hur kall luften är. Gröna och ljusblå sträckade fält indikerar förekomst av snö. Placeringen på dessa kan vara osäker. Foto: SVT

Vecka 2-3, 7-20 januari: Kallt vinterväder i sikte

Mycket talar för att vi kan få kallare vinterväder i hela landet när vi går en bit in i januari, speciellt från mitten av månaden. Detta till följd av flera samverkande faktorer som bidrar till en negativ fas av nordatlantiska oscillationen, NAO. Vädersystem från Atlanten rör sig in mot Västeuropa men på en sydligare bana. Detta kan kopplas till att även jetströmmen hamnar sydligare eftersom en utbredd kall luftmassa trycker på norrifrån. I södra Skandinavien kan mildluften komma in ibland trots negativ NAO. Det kan ge en del snö och regn lite beroende på mildluftens genomslag. Lite beroende på vindriktning kan det även bli tal om snökanoner längs kusterna.

Som alltid på längre sikt måste jag lägga in brasklappen att atmosfären är komplicerad och kaosartad. Oväntade vändningar kan ge en helt motsatt prognos, alltså milt rakt igenom.

Svagare polarvirvel kan ge mer kyla på sikt

På 10-50 km höjd hittar vi stratosfären och den stratosfäriska polarvirveln. Den är nu under kraftig försvagning tack vare en så kallad stratosfärisk uppvärmning, eller SSW. En svag polarvirvel kan på sikt innebära kallare väder hos oss eftersom det ofta leder till negativ NAO. Den mest sannolika perioden för oss att känna av den effekten blir en bit in i januari. Det finns dock en del fall med SSW där effekten i den nedre delen av atmosfären (troposfären) uteblivit.

I linje med säsongsutsikten

Det svängiga decembervädret ligger i linje med det tänkta scenariot i säsongsutsikten för hela vintern som publicerades den 16 november. Mer bestående vinterkyla kan komma att bli aktuell senare i vinter, antingen redan i januari eller i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.