När Patrik kastar upp det kokheta vattnet i luften uppstår ett riktigt vackert vinterfyrverkeri. Foto: Patrik Nygren

Kokhett blev iskallt

Uppdaterad
Publicerad

När Patrik Nygren kastar upp kokhett vatten i den iskalla luften så sker något spektakulärt.

Varmt vatten kyls snabbare

Under vissa förhållanden fryser mycket varmt vattnet till ånga, snöflingor och is partiklar då det kastas ut i luften. En hypotes om varför fenomenet kan inträffa är att varmt vatten kan frysa snabbare än kallt vatten. Det bör därför vara tillräckligt kyligt i luften för att avkylningen ska kunna bli så plötslig.

”Mpemba-effekten”

Fenomenet kan förklaras av den så kallade ”Mpemba-effekten”, som menar att varmare vatten fryser betydligt snabbare än kallare vatten under rätt förhållanden.

Flera hypoteser

Det finns samtidigt en rad olika hypoteser som skulle kunna förklara fenomenet.

  • Vattendropparna blir snabbt mycket små och fryser därför lättare i ett varmare tillstånd när en stor del av massan förvinner till följd av avdunstning.
  • Hur snabbt vattnet avkyls beror på temperaturskillnaden mellan vattnet och dess omgivning.
  • Vattenmolekylerna rör sig snabbare och bindningarna blir längre i ett varmare tillstånd. Bindningarna trycks ihop som spända fjädrar och vattenmolekylen innehåller därför en stor mängd energi. När varmt vatten sedan kastas ut i luften så avges betydligt mer energi i förhållande till kallt vatten.

Värt att notera är dock att fenomenet inte har en helt fullständig förklaring ännu.

Mpemba-effekten

Namnet kommer från den tanzaniske gymnasiestudenten Erasto B. Mpemba som återupptäckte fenomenet 1963. Liknande observationer kan även ha gjorts av Aristoteles under antiken, som dessvärre fick sin hypotes motbevisad långt senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.