Joesjö, Västerbotten mot Norge 1/9 strax efter 8 på kvällen. Foto: Britt-Marie AnderssonVisa alla (7)
Visa alla (7)

Linsmolnen

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren kan molnhimlen se helt fantastisk ut med alla dessa moln som har alla möjliga former och utseende. Molnhimlen kan snabbt ändras och nya mönster dyker upp. Det finns dock några moln som skiljer sig från mängden. Utseendet på dem tar en tillbaka till 80-talet och den klassiska filmen ET. Molnen ser nämligen ut som ett ufo och de kan ligga stilla medan de andra molnen runt omkring rör på sig. Namnet på molnet är lenticularis men kallas också för linsmoln.

För att molnet ska bildas krävs att det blåser. Inte nödvändigtvis vid marken, men lite högre upp i atmosfären behövs vind. Blåser det dessutom över berg ökar chanserna att se dem. Det är inte förvånande att det bildas linsmoln vid nordvästliga vindar som blåser rakt över svenska och norska bergskedjan. Linsmolnen brukar då synas ända till Norrlandskusten.

Fast linsmoln kan man ju se i andra situationer också. Det behöver inte blåsa över berg. Vanligtvis blir det kallare ju högre upp man kommer i luften, men i vissa fall är det tvärtom. Det blir då varmare med höjden. I gränsen mellan den kallare luften något längre ner och den varmare luften högre upp kan det uppstå svängningar i luften. Ungefär som när man hoppar i en hoppborg, samtidigt som du hoppar ner flyger någon annan upp. Samma sak händer i atmosfären och vips så har linsmoln bildats.   

Svängningarna gör nämligen att det uppstår uppåtvindar på vissa ställen och nedåtvindar på andra. Uppåtvindarna bildas ofta på samma plats och det är där som linsmolnen dyker upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema sommar

Mer i ämnet
Joesjö, Västerbotten mot Norge 1/9 strax efter 8 på kvällen. Foto: Britt-Marie Andersson
Kiruna flygplats 26/6-2018
Kiruna flygplats 26/6-2018 Foto: Caisa Lindholm
Kiruna flygplats 26/6-2018
Kiruna flygplats 26/6-2018 Foto: Caisa Lindholm
Linsmoln i Uppsala under onsdagen
Linsmoln i Uppsala under onsdagen Foto: Freja Söderberg