Snöklädda påskfjädrar i Valdemarsvik i östra Östergötland på långfredagen den 14 april. Foto: SVT / bakgrundsbild IngMarie Gagnevall

Månadslång väntan

Uppdaterad
Publicerad

Vi har sett det förr och lär se det igen, att det trots en mild vinter går trögt för vårvärmen att ta fart på allvar redan i april.

Efter milt väder i januari, februari och mars trodde, och kanske framför allt hoppades, nog många sol- och vårvärmelängtande svenskar efter en tidig vår med gott om sol och värme i april. Så blev det nu inte alls, utan istället har våren tagit en närmast månadslång paus. Men trots att många upplevt april som ruggigt kall är månaden rent statistiskt så här långt faktiskt varmare än normalt i större delen av landet. Vad nu ”normalt” är, för det kan man ju fråga sig eftersom det fortsatt är referensåren 1961–1990 som används som rättesnöre. I den allt varmare värld vi lever i kommer därför årets april i backspegeln kanske att betecknas kall, snarare än varm.

Om knappa fyra år, i januari 2021, är det dags att uppdatera vad ”normalt” väder är. Från då gäller åren 1991–2020 som referensperiod. Från en dag till en annan kommer då normalt väder inte längre vara normalt, eller kanske snarare att man kan uttrycka det så som att normalt väder då faktiskt blir normalt. Detta eftersom vädret under referensperioden 1991–2020 mer liknar det väder vi haft på senare år.

I och med att vädret förändras i en allt raskare takt nu är det beslutat att referensperioderna ska uppdateras vart tionde år, och inte som tidigare vart trettionde år. Nästa uppdatering av ”normalvädret” sker således 2031, varvid referensåren då blir 2001–2030. Vissa länder har redan gjort denna förändring och jämför i dagsläget med trettioårsperioden 1981–2010 (istället för som 1961–1990 som fortsatt använts i Sverige). På internationell nivå har världsmeteorologiorganisationen WMO precis klubbat övergången till uppdatering vart tionde år från och med 2021, och vi i Sverige följer det beslutet.

Övervägande milt och stora skillnad i nederbördsmängd

Efter 24 av månadens dygn är medeltemperatur 0–2 grader högre än normalt i södra halvan av landet och i grova drag normal i norr. Månadens överskott så här långt grundlades under de första tio dygnen, för därefter har det mestadels handlat om dygns som varit kallare än normalt.

Dessutom har det varit en såväl torr som blöt månad så här långt. Torrt i främst delar av Dalarna och Hälsingland. Får dock se hur avvikelsekartan ser ut efter att även dagens fortsatta regn- och snöväder räknats med i månadsnederbörden. I Jämtland och södra Lapplandsfjällen har lokalt mer än dubbelt så mycket regn och snö som brukligt fallit under månadens inledande 24 dygn.

Vårvarm inledning

April inleddes med lite rester av vårvärmen från slutet av mars. Månadens högsta temperatur i de olika landsdelarna härrör därför än så länge från inledningen av månaden:

I Götaland 19,1 grader på Kalmar flygplats i Småland den 1 april,

i Svealand 16,8 grader i Örebro i Närke den 7 april,

i södra Norrland 15,6 grader i Gävle i Gästrikland den 9 april

och i norra Norrland 11,9 grader i Piteå i Norrbotten den 4 april.

Det skulle förvåna mig om dessa noteringar inte står sig månaden ut. Det är då bara i norra Norrland som det varit varmare nu i april än vad vi hade i mars. Årets hittills högsta temperatur, 21,3 grader i småländska Gladhammar den 27 mars, står sig därmed ett tag till.

Snö lagom till jul… förlåt påsk

Ett rejält bakslag slog till över påskhelgen. I gränsen mellan kalluften i norr och vårvärmen i sydväst föll snö i ett stråk från Värmland–Dalarna och ner mot Östergötland–Småland under skärtorsdagen den 13 och långfredagen den 14 april. Som mest föll lite drygt 20 cm i delar av Värmland och Dalarna, medan det inte var fullt lika mycket snö i sydost. Men ändå, efter två dygn uppmättes snödjupet på påskaftonens morgon den 15 april till 16 cm i Godegård i nordvästra Östergötland. Det är månadens (hittills) största snödjup i Götaland. Med tanke på hur milt vädret var den senaste julhelgen, så var det många i söder som nu fick uppleva betydligt mer jullikt väder över påsk.

Dessutom var det rejält kyligt. Temperaturen nådde aldrig tvåsiffriga plusgrader under de fyra dygnen den 15–18 april, och på påskdagen den 16 april var det ”varmast” i landet i skånska Hästveda med skrala 7,6 grader. För att vara i mitten av april var också nattkylan delvis sträng över påskhelgen. Som exempel kan nämnas att det med 12,9 minusgrader i Örebro den 15 april var den kallaste aprilnatten där sedan 1944.

Ett nytt omfattande bakslag slog till med snö över främst delar av Värmland, Dalarna och Hälsingland den 24–25 april. Dryga 20 cm föll som mest i ett stråk från norra Värmland via södra Dalarna och norra Västmanland till inre Hälsingland, och lokalt blev det besvärligt på vägarna (där det dock inte la sig lika mycket snö som i terrängen runtomkring). Officiellt mest under dygnet fram till morgonen den 25 april fick Bollnäs med 26 cm.

Våren i dvala

Den meteorologiska våren (sju dygn på raken med medeltemperatur över 0 grader varje enskilt dygn) har knappt avancerat alls under månaden. Ett ryck upp över delar av södra Norrland gjorden den 31 mars och 1 april, men därefter har det varit stopp. Kanske att delar av Västerbotten och Norrbotten fick vår den 19 eller 20 april, men det vet jag med säkerhet först senare i månaden när de sju dygn som krävs har passerat. Återkommer med om det plus mycket mer detaljer om vädret denna månad när jag den 1 maj släpper ifrån mig min aprilkrönika.

LITE STATISTIK FÖR APRIL SÅ HÄR LÅNGT

Varmast: Kalmar flygplats, Småland 19,1 grader den 1 april.

Kallast: Naimakka, Lappland 25,3 minusgrader den 18 april.

Störst snödjup: Katterjåkk, Lappland 192 cm den 10 och den 11 april.

Störst dygnsnederbördsmängd: Uddheden, Värmland 29 mm den 24 april.

Störst snödjupsökning på ett dygn: Bollnäs, Hälsingland 26 cm från den 24 till den 25 april.

Högsta medelvinden: Stekenjokk, Lappland 32 m/s den 11 april.

Högsta byvinden över inlandet: Åmot, Gästrikland 23 m/s den 22 april.

Högsta byvinden oavsett stationsplacering: Stekenjokk, Lappland 39 m/s den 20 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.