Töväder, regn och blåst i jämtländska Kall den 24 februari. Foto: SVT / bakgrundsfoto Cina Eijvergård

Vad hände med vintern?

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet om mer vinterväder i söder är väl inte helt förbi än även om det i skrivande stund känns tröstlös med åtskilliga plusgrader i vintermånaden februari.

När vintern tog över i slutet av januari kanske inte tidig vårvärme, vårflöden och 15-gradig värme det man trodde mest på i februari. Men så blev det nu, och vi har hunnit med två namngivna stormar till, för efter januaris Alfrida och Jan bjöd februari på Julia och Mats. Hittills är kanske bäst att tillägga, för det är inte uteslutet att med nya namngivna stormar med tanke på hur milt det är.

Så här några dagar innan månadens slut tänkte jag ta tempen på månaden så här långt. Alltså en preliminär genomgång av februarivädret så här långt med fokus på just temperaturen. Så kommer min slutliga månadskrönika när februari övergått i mars.

Mildare än normalt i nästan hela landet

Efter en kall inledning av månaden i norr har mildluften tagit över alltmer. Först i söder, senare även i norr. Med bara ett kortare avbrott i norr har andra halvan av månaden bjudit på mycket milt i hela landet. Överskotten jämfört med referensåren 1961­–1990 är därmed störst i söder. Lokalt skiljer det med än 5 grader, vilket gör årets februari till varmast där sedan 2014 eller 2008. Dock är det långt till februarirekorden från 1990.

Efter 24 av månadens 28 dygn fattas det ungefär 2 grader som minst till rekordvärdena. Det låter kanske inte så mycket, men att förändra en avvikelse med 2 grader på de fyra dygn som återstår låter sig inte göras. Tar räkneexemplet Karlshamn i Blekinge där man hittills haft en medeltemperatur på 3,0 grader och rekordet från 1990 är på 5,2 grader. Medeltemperaturen är alltså 3 grader efter 24 dygn. För att få upp medeltemperaturen till 5 grader krävs då hela 17 grader i snitt de fyra återstående dygnen (alltså 24x3 + 4x17 = 140 / 28 = 5), vilket givetvis är helt otänkbart. Inte ens med klimatförändringarna i åtanke kommer februari inom en överskådlig framtid kunna bjuda på en dygnsmedeltemperatur på 17 grader.

Vintern tappade greppet, varvid en tidig vårflod följde

Månaden inleddes kallt, framför allt i norr, så det dröjde nästan halvvägs in i månaden innan årshögstanoteringen från den 1 januari slogs. Den 13 februari noterades 11,1 grader varmt i Karlskrona-Söderstjerna i Blekinge. Det värdet tangerades sedan på Kalmar flygplats i Småland den 15 februari, varpå det blev nytt årshögsta dagen därpå. Det var samma dag som stormen Julia härjade för fullt i norr som småländska Oskarshamn fick hela 14,8 grader.

Mildluften i söder satte full fart på snösmältningen, och när det samtidigt var regnigt var en tidig vårflod ett faktum. Den 8–11 februari rådde höga flöden i främst mindre vattendrag i norra Halland, Bohuslän, södra Dalsland och västra Västergötland.

Tidig entré för våren

Den 15 februari är satt som första möjliga datum för vårens ankomst. Årets vår var verkligen i startgroparna, för just den 15 februari anlände våren till södra och västra Götaland. Den är alltifrån några dagar till omkring en månad tidigare än brukligt sett till normaldatumet under referensåren 1961­–1990.

Ett andra kliv för våren kan göras med start den 23 februari, men hur pass stort det steget blir återstår ännu att se. Det är ju lite irriterande att man först i efterhand kan slå fast när våren kom, för det är det första av de sju dygn på raken som krävs som sedan sätts som startdatum.

Extremvärme i samband med stormen Julia

Den 16 februari slog stormen Julia till över norra Sverige. Lokalt blåste det stormbyar i norra Lappland med som mest 28 m/s (28,0 m/s för att vara exakt) i Gällivare. Medelvinden i fjällen kulminerade med orkanvindar på 37 m/s i Stora Sjöfallet i norra Lapplandsfjällen. Det blev inga omfattande konsekvenser med stormen, men vissa fjällvägar stängdes av.

Samtidigt var det extremt milt. Ljusnedal i Härjedalen (med mätningar sedan 1917) satte nytt februarirekord med 9,9 grader den 15 februari mot rekordet 9,7 grader 1961. Även Hemavans flygplats noterade med god marginal ett nytt februarirekord med 8,3 grader så pass sent den 15 februari att det in statistikrullarna kommer att registreras på temperaturdygnet den 16 februari. Mätningarna för den kopplade serien Tärnaby/Hemavan/Hemavans flygplats inleddes 1901 och deras gamla rekord löd på 6,5 grader från 1926.

Extremvärme i samband med stormen Mats

En vecka senare var det dags igen. Denna gång fick stormen namnet mats och slog till mot mellersta och norra Norrland under natten till den 25 februari. Byvinden öster om fjällen nådde lokalt stormstyrka i främst delar av Jämtland och Lappland. Toppnoteringen blev 28 m/s (27,5 m/s för att vara exakt) i jämtländska Föllinge. Medelvinden i fjällen nådde nästan upp till orkanstyrka, för med 32,5 m/s i Stora Sjöfallet i norra Lapplandsfjällen fattades det bara två tiondelar till att klassas som orkan.

Även i samband med Mats var det extremt varmt med nya lokala februarirekord. Just den 24 februari satte följande platser nya värmerekord för februari:

15,2 grader i Karlshamn i Blekinge mot tidigare 13,0 grader 1934 (startår 1859)

14,8 grader i Ronneby-Bredåkra i Blekinge mot tidigare 13,2 grader 1934 (startår 1881 för den kopplade serien Ronneby/Ronneby-Bredåkra)

11,6 grader i Hanö i Blekinge mot tidigare 10,2 grader 2015 (startår 1944)

Och dagen före, den 23 februari:

9,1 grader i Kvikkjokk-Årrenjarka i norra Lapplandsfjällen den 23 februari mot tidigare 9,0 grader 1976 (startår 1889)

Omkring 8 000 abonnenter var strömlösa i samband med Mats härjningar.

Undrar just om det blir tal om fler rekordnoteringar innan jag senare i veckan sammanfattar hela februari. Det visar sig.

Över 50 graders skillnad

Det är inte alla månader som uppvisar ett temperaturspann på över 50 grader, med det har vi upplevt under årets februari. Ja ja, det är förstås mellan Skåne någonstans och Lapplandsfjällen nånstans tänker ni då, så det är kanske inte så konstigt. Visst är det delvis så, men spannet för enskilda platser är även det stort. Kanske att Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen har det största spannet denna månad med 44,6 grader, från 8,3 grader som högst den 23 februari till som lägst 36,3 minusgrader den 1 februari.

Här är månadens preliminärt högsta temperatur i de olika landsdelarna:

I Götaland 15,2 grader i Karlshamn, Blekinge den 24 februari,

i Svealand 10,9 grader i Uppsala, Uppland den 24 februari,

i södra Norrland 11,2 grader i Gävle, Gästrikland den 24 februari

och i norra Norrland 9,9 grader i Boden, Norrbotten den 23 februari.

Och för månadens preliminärt (och troligt slutligt) lägsta temperatur ser det ut så här:

I Götaland 17,8 minusgrader i Hällum, Västergötland den 4 februari,

i Svealand 27,1 minusgrader i Särna, Dalarna den 4 februari,

i södra Norrland 31,3 minusgrader i Sveg, Härjedalen den 6 februari

och i norra Norrland 36,3 minusgrader i Nikkaluokta, Lappland den 1 februari.

LITE SNABBFAKTA FÖR FEBRUARI SÅ HÄR LÅNGT

Varmast: 15,2 grader i Karlshamn, Blekinge den 24 februari.

Kallast: 36,3 minusgrader i Nikkaluokta, Lappland den 1 februari.

Störst dygnsnederbördsmängd: 44 mm i Fotskäl, Västergötland den 4 februari.

Störst snödjup: 158 cm i Katterjåkk, Lappland den 20 februari.

Störst snödjupsökning på ett dygn: 26 cm i Bastansjö, Lappland fram till morgonen den 3 februari.

Högst medelvind: 41 m/s i Stekenjokk, Lappland den 14 februari.

Högst byvind över inlandet: 28 m/s i Gällivare, Lappland den 16 februari.

Högst byvind oavsett stationsplacering: 46 m/s i Stekenjokk, Lappland den 14 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.