Isig brygga i Svarte strax väster om Ystad vid den skånska sydkusten den 13 februari 2021. Foto: SVT / bakgrundsfoto Johanna Härd

Vinterkyla och vårvärme

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckor med vinterkyla och snö i landet tog vårvärmen över rejält i söder drygt halvvägs in i februari. Vi hälsade våren välkommen den 16 februari, samtidigt som vinterkyla och snö fortsatt härska i norr.

Under februaris milda avslutning kommer nu avvikelsekartan för temperatur att behöva ritas om, steg för steg, från ett tydligt underskott till… ja, vad kan det bli till slut tro? Efter 22 av månadens 28 dygn är det kallare än normalt i hela landet, och det sett till den nya referensperioden 1991–2020. Hur det slutar efter 28 dygn är ännu oklart, men jag kommer ju med svaret på måndag den 1 mars när jag publicerar min digra sammanfattning av februarivädret 2021.

Knappast ett milt år i år

Årets januari var ju kall, delvis mycket kall, och när nu en stor del av februari även varit det så lutar det åt att hela året 2021 knappast lär bli ett mildare år än normalt sett till ett riksgenomsnitt. Visserligen återstår tio månader av året, men eftersom vintermånaderna ”väger tyngre” för årets totala snittemperatur än vad övriga månader på året gör behövs ett tydligt överskott i temperatur under många månader för att väga upp det underskott som årets inledning bjudit oss på.

Fjolåret var ju rekordvarmt med en riksgenomsnittlig årsmedeltemperatur på 7,60 grader, vilket var klart över det tidigare rekordvarma året 2014 då rikssnittet var 6,91 grader. Normalvärdet för referensperioden 1961–1990 var 4,65 grader, och för den nya referensperioden 1991–2020 är det nu 5,81 grader. Visst, vi kan nå över 5,81 grader som snitt i år, men det är på intet sätt säkert, utan rimligen hamnar vi snarare därunder. Och att komma i närheten av 7,60 grader kan vi glömma helt och hållet, för ett rekordvarmt 2021 är en utopi efter årets kalla inledning.

Februaritemperaturen så här långt

Vi hade övervägande kallare än normalt i nästan hela landet under månadens första 18 dygn, och då är det jämfört den nya referensperioden 1991–2020. Därefter har temperaturen rusat uppåt i söder, och om prognosen för veckan håller sig, att göra så även vidare norrut.

En varmare februari än årets hittar vi så sent som i fjol, 2020. Beroende på hur pass mycket som de avslutande milda dygnen hinner rita om avvikelsekarta för hela månaden kan det rimligen, eller åtminstone möjligen, bli så att det räcker med att backa till 2018 var att hitta en varmare februari än årets. Observera vidare att det – när ni tittar tillbaka på tidigare månadskrönikor – blir lite svårt att jämföra årets avvikelsekarta med tidigare år eftersom årets refererar till den nya perioden 1991–2020 medan tidigare års avvikelsekartor har 1961–1990 som referensperiod.

Februarinederbörden så här långt

Februari har till stora delar varit en torr månad, men envetna vindar österifrån har skapat snöbyar som drivit in över olika delar av ostkusten under olika delar av månaden. Lägg därtill några mer omfattande snöfall som, främst nu de senaste dagarna, passerat norra Norrland, så förstår ni säkert varför avvikelsekartan för februarinederbörd så här långt ser ut som den gör. Torrt eller mycket torrt överväger i stora delar av södra och mellersta Sverige. Därmed tydligt annorlunda mot hur det var i fjol, februari 2020 alltså, då större delen av landet hade en nederbördsrik månad, främst i västra Götaland med många nya nederbördsrekord som följd. I år pekar allt på att inga månadsrekord för februarinederbörd kommer sättas, varken för störst eller minst uppmätt mängd.

Fem nationella isdygn

Med en tydlig övervikt av milda vintrar på sistone är det sällan det numera blir riktigt kallt i södra Sverige. Det är därför inte varje vinter som bjuder på så kallade nationella isdygn, alltså dygn då hela landet har minusgrader hela dygnet.

Årets första nationella isdygn, och det första sedan den 28 februari 2018, inträffade den 6 februari, och följdes upp av ytterligare fyra isdygn den 8–11 februari. Hade det inte varit för skånska Skillinges 0,1 grader som enda plusnotering den 5 och igen den 7 februari hade vi haft en obruten svit på sju isdygn. Det kallaste dygnet, sett till lägst maximitemperatur i landet, inträffade den 11 februari då det som ”varmast” var 2,0 minusgrader vid Ölands norra udde.  

Under dessa kalla dygn noterades lokalt också lägst februaritemperatur sedan kalla februarimånader såsom 2010 och 2011.

Snabbt omslag gav vår i Sydsverige

Vinterkylan var tidvis bister även i söder, men när väl vårvärmen bestämde sig slog det om fort. Första möjliga datum för den meteorologiska vårens ankomst är per definition satt till den 15 februari. Det dygnet hade ingen plats i landet en dygnsmedeltemperatur över 0,0 grader, som ju är det som räknas som vårtemperatur. Sju dygn på raken med dygnsmedeltemperatur över 0,0 grader varje enskilt dygn krävs, varefter det första av dessa dygn räknas som vårens ankomst.

Först ut att få vår bland landets officiella mätplatser var Falsterbo och Skillinge i Skåne (och möjligen även Kristianstad) samt Utklippan i Blekinge. Det skedde den 16 februari, för det dygnet blev det första av sju dygn på raken med vårtempertatur för deras del. Under andra halvan av februari har sedan våren vandrat vidare norrut upp över Götaland, stora delar av Svealand och kanske lite upp över södra Norrland också. Exakt hur långt våren nått i skrivande stund går ju tyvärr inte att säga exakt, eftersom det är först när sviten med sju dygn på raken är avklarad som man vet att våren anlände för en vecka sedan.

Samtidigt som vårvärmen tog över i söder var det kallt i norr, och månadens lägsta temperatur är hittills, och lär så förbli, 37,0 minusgrader i Nikkaluokta väster om Kiruna i de norra Lapplandsfjällen den 18 februari. Alltså samma dygn som våren började ta tydliga kliv norrut över Sydsverige.

Rejält tidig vårvärme

Den 21 februari noterades för första gången i år 10 grader i landet, och i topp på den dagens temperaturlista syntes Skara i Västergötland med sina 10,5 grader. Dagen därpå skulle det bli ännu varmare, med imponerande 14,0 grader i Ramsjöholm nordost om Jönköping i Småland som högst. Lokala värmerekord för februari slogs också den 22 februari, bland annat i Göteborg där 12,8 grader är högst i februari sedan mätningarna inleddes 1859. Tidigare februarirekord i Göteborg är bara två år gammalt och löd på 12,6 grader från den 26 februari 2019.

Tänkte det skulle räcka så här med en första glimt på februarivädret. Återkommer som sagt med min slutliga krönika på måndag, så väl mött då när februari övergått till 1 mars.

LITE SNABBFAKTA FÖR FEBRUARI SÅ HÄR LÅNGT

Varmast: 14,0 grader i Ramsjöholm, Småland den 22 februari.

Kallast: 37,0 minusgrader i Nikkaluokta, Lappland den 18 februari.

Störst dygnsnederbördsmängd: 22 mm i Gäddede, Jämtland den 11 februari.

Störst snödjup: 137 cm i Kittelfjäll, Lappland den 23 februari.

Störst snödjupsökning på ett dygn: 30 cm i Lyckeby, Blekinge fram till morgonen den 10 februari.

Högst medelvind: 25,4 m/s i Blåhammaren, Jämtland den 16 februari.

Högst byvind över inlandet: 24,1 m/s i Naimakka, Lappland den 12 februari.

Högst byvind oavsett stationsplacering: 29,8 m/s i Sylarna, Jämtland den 19 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.