Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Snöstorm och högsommarvärme

April är en lynnig vädermånad, det vet vi alla. Men årets april var kanske mer svängig än vanligt? Full snöstorm i Jämtlandsfjällen under skärtorsdagen. En dryg vecka senare var det högsommarvärme för första gången i år, nästan rekordtidigt. April blev en mycket varm månad i hela landet, delvis rekordvarm.

Det blev en mycket varm månad. Till och med rekordvarm i delar av landet. Nya rekord för månadsmedeltemperatur sattes i främst Götaland, Svealand och östra Norrland. Utöver listan här ovanför tangerade de långa mätserierna för Landsort vid Södermanlanskusten, Kalmar flygplats och Lund sina tidigare rekordvärden. Mängder av rekord sattes givetvis också för stationer med mätserier som påbörjats år 1900 eller senare.

Det var inte bara varmt april, för temperaturen svängde mycket. Två markanta värmeperioder fick vi uppleva, den 11–17 och den 23–27. Men däremellan också kyligare dagar med dygnen 6–9, 19–22 och 30 som de allra kyligaste.

Månadens medeltemperatur blev klart högre än normalt i hela landet. Överskotten blev 2–4 grader, något högre i Götaland, Svealand och sydöstra Norrland än i övriga Norrland. Minst överskott blev det i delar av fjällen. Boksjö i södra Lapplandsfjällen hade, trots sina 1,5 grader över normalt, minst överskott i landet. Bergarud i södra Dalsland hade det största överskottet med 4,5 grader över normalt. I absoluta tal hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen kallast i landet i april med 5,3 minusgrad. Högst månadsmedeltemperatur hade Lund och Malmö med 9,4 grader, så där var april nästan en sommarmånad!

April blev en torr månad. Undantaget är främst fjällen med mer nederbörd än normalt. Lokalt i södra Lapplandsfjällen föll mer än dubbla mängderna, bland annat på mätstationerna Ankarvattnet och Boksjö. Klart mest nederbörd under april fick dock Hemavan. Där sattes ett nytt aprilrekord med 124 mm mot tidigare 111 mm från 1943. Hemavan började sina nederbördsmätningar redan 1886. Även delar av Uppland och Västmanland fick mer nederbörd än en normal april. Där föll nästan all nederbörd under bara ett enda dygn den 19–20. Exempelvis fick Svanberga i östra Uppland 34 mm av månadens totala 42 mm under det dygnet. Minst med nederbörd föll i norra Hälsingland och västra Härjedalen. Där föll lokalt bara någon millimeter på hela månaden. Ett rekord för lite nederbörd sattes. Järvsö i norra Hälsingland fick 6 mm i år mot tidigare aprilrekordet 7 mm från 1992. Järvsö har mätt nederbörd sedan 1961.

Mild och blåsig inledning
De inledande dagarna av april bjöd på milda och kraftiga västvindar i norr, medan vädret var mer odramatiskt i söder. I stort sett dagligen kom noteringar om stormvindar eller stormbyar i främst Lapplandsfjällen. Blåsigast var det på eftermiddagen den 4. Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen noterade ett nytt rekord för högsta vindstyrka i april månad, 41 m/s. Samtidigt rapporterades om stormbyar i inlandet, bland annat från Ångermanland, Jämtland och södra Lappland. Jämtländska Föllinge toppade med en byvind på 26,7 m/s.

Milt var det också, så många hade nog förhoppning om fint fjällväder lagom till påskhelgen om bara vinden skulle avta. Men det blev nästan tvärt om...

Kyliga nordvästvindar och bakslag över påsk
Vädersystemet som gav de kraftiga och milda stormvindarna den 4 drog österut till skärtorsdagen den 5. Då spred sig kyligare luft ner över landet med nordvästvindar och vinden tilltog i styrka. Full snöstorm rådde tidvis i Jämtlandsfjällen och nästan alla fjällvägar i Härjedalen, Jämtland och södra och mellersta Lappland fick stängas av. Inte lyckat med snöstorm i fjällen när många påsklediga var på väg dit!

Även om vinden i Stekenjokk inte nådde rekordnoteringen från dagen innan så räckte stormvinden och stormbyarna till. Följande stormvindar i fjällen och till sjöss noterades under eftermiddagen och kvällen den 5: Stekenjokk 39 m/s, Hemavan-Gierevarto i södra Lapplandsfjällen 28 m/s, Flatruet i Jämtland 28 m/s och Bjuröklubb vid Västerbottenskusten 26 m/s. Stormbyar över land rapporterades från Mattmar i Jämtland 27,9 m/s, Örnsköldsviks flygplats 26,8 m/s, Föllinge 26,5 m/s, Västmarkum 26,0 m/s vid Höga kusten i Ångermanland, Gubbhögen i norra Jämtland 25,4 m/s, Vilhelmina i södra Lappland 25,3 m/s, Hoting i nordvästra Ångermanland 25,0 m/s, Krångede i östra Jämtland 24,7 m/s samt Umeå flygplats 24,7 m/s.

Höga kusten-bron stängdes av i den mycket hårda vinden. Det var första gången man tvingades stänga bron sedan invigningen 1997. Som mest var 30 000 hushåll utan el, framför allt i Jämtland, Ångermanland, Medelpad och Hälsingland.

Påskvädret i övrigt blev kyligt i hela landet. Nordvästvindarna bestod, men avtog sakta men säkert alltmer. Kyliga nordvästvindar innebar också fortsatta snöbyar i fjällen och en eller annan aprilsnöby dök även upp i övrigt i landet. Under annandagen den 9 kom ett bakslag i söder. Under natten och morgon föll regn och snö när ett vädersystem drog in västerifrån över Götaland. Främst norra och mellersta Götaland fick snötäcke igen. Som mest låg snön decimeterdjup i norra Östergötland på morgonen den 9 med  Godegård 11 cm och Simonstorp 10 cm som de största officiella snödjupen. Det dröjde drygt ett dygn innan all snö hade smält.

Dagarna efter påsk blev det mildare i igen och det blåste åter upp till storm i norr. Den 11 noterades stormvindar i södra Lapplandsfjällen och stormbyar i Mattmar 29,0 m/s, Östersund-Frösön 28,8 m/s, Dravagen i Härjedalen 26,3 m/s, Hunge i södra Jämtland 25,3 m/s, Örnsköldsvik flygplats 25,2 m/s och Föllinge 25,0 m/s. Många stationer känns igen sedan stormtillfället sex dagar tidigare.

Högsommarvärme
Den 11 blev också början på en mycket mild period, eller varm period rättare sagt. För mycket varm luft tog sig upp söderifrån över landet. Med allt svagare vindar och mest sol på dagarna blev det allt varmare dag för dag. Årets första 20-gradersdag inföll den 13 då småländska Målilla fick 21,1 grader. Men ”årets hittills varmaste dag”-temperatur blev bara högre och högre. Till slut kom högsommarvärmen när Oskarshamn i östra Småland noterade 25,3 grader den 16. Det är inget rekord för tidig högsommarvärme, men snudd på. Det tidigaste datumet med 25 grader eller mer i Sverige är 25,0 grader i Kalmar den 11 april 1906.

Under några dagar i mitten av april noterade många stationer i landet sina högsta temperaturer på åtminstone 40 år för att vara så här tidigt på året. Ett exempel: Stockholm hade 21,8 grader varmt den 15. Det var den första 20-gradersdag som noterats i huvudstaden under första halvan av april på åtminstone 105 år, kanske till och med sedan mätningarna inleddes 1756?

Kalluft och mycket nederbörd
Ett par dagar med kalluft i hela landet följde. Sedan var det dags för månadens egentligen enda mer omfattande vädersystem att passera. Ett omfattande område med regn och snö drog österut och berörde i stort sett hela landet. Mest regn föll på Västkusten och dessutom i östra Svealand. Där kom det mesta i samband med de kraftiga åskskurarna som följde senare på dagen. Under kvällen drog åskan österut över främst södra Västmanland och södra Uppland. Var det mån tro det första rejäla åsktillfället i landet för i år, jag skulle tro det. Lokalt föll omkring 30 mm i samband med åskskurarna under kvällen den 19 och mängderna gjorde ett tydligt avtryck på hela månadens nederbördskarta.

Vädersystemet gav även blåsigt väder på många håll. Som mest blåste det på Västkusten under kvällen den 19 med västgötska Trollhättans stormby på 25,8 m/s i topp. Cirka 8 000 abonnenter blev utan el i framför allt Västergötland och Värmland när vindarna härjade som värst. Till den 20 varnades för storm i Jämtlandsfjällen och stormbyar i södra Norrland. Men turligt nog var varningen denna gång något överdriven.

Värmen återkom
Månadens andra värmebölja inträffade den 23–27. Oskarshamns 25,3 grader från den 16 stod sig som månadens högsta temperatur, men inte med mycket: Småländska Målilla 25,0 grader den 26 och skånska Kristianstad 25,1 grader den 27 var inte långt efter. Totalt tre högsommardagar redan i april, inte dumt alls? Några nya aprilrekord blev det också. Luleå-Kallax fick 18,1 grader den 25 och slog därmed sitt gamla aprilrekord på 17,6 grader från 1993. Dagen därpå slog Härnösand sitt gamla rekord på 21,5 grader från 1984 genom att notera 22,4 grader varmt. Temperaturmätningar för Luleå-Kallax finns sedan 1944 och för Härnösand sedan 1859.

Kylig avslutning
På kvällen den 26 blåste det kortvarigt upp till storm i delar av Lapplandsfjällen. Tarfala i norra Lapplandsfjällen noterade en vindby på 50 m/s, vilket är nytt rekord för byvind i landet för april månad. Gränsen för orkan går vid 33 m/s, vilket kan vara bra att veta för att få en känsla av hur mycket 50 m/s egentligen är.

Även om stormen blev kortvarig, så var det början på kyligare väder igen i hela landet. Som kyligast var det under sista april. Tur då kanske att ett tunt molntäcke tätnade alltmer framåt kvällen och dämpade kvällskylan en del. Mest klart väder i västra Götaland, men i övriga landet var det mest molnigt eller mulet och uppehåll när våreldarna tändes under kvällen. Lokalt lite lätt snöfall i norr, men i övrigt rådde uppehåll. Rätt behagligt sista april-väder?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer