Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Händelsfattigt väder gav händelserik månad

April blev en extremt varm, torr och solig månad. Det satte mängder av nya rekord för månadsmedeltemperatur, men även vissa rekord gällande soltimmar och torka. Sommaren kom tidigt i år. Redan i slutet av april var det enligt den meteorologiska definitionen sommar på många håll i söder.

Månaden blev mycket varm, torr och solig. Undantaget är främst norra Norrland, där det inte var lika torrt som i övriga delar av landet. Även temperaturöverskotten var lägre i norra Norrland. Men hela landet fick ändå över normal medeltemperatur under månaden.

Att vi bor i ett avlångt land märks särskilt på våren. Så sent som den 20 uppmättes månadens och även säsongens största snödjup, 154 cm i Katterjåkk i norra Lapplandsfjällen. Bara en dryg vecka senare noterades årets första dag med högsommarvärme. Den 29 var det 25,9 grader varmt i Fägerhult strax sydost om Borås i Västergötland. Det är första gången sedan 2000 som årets första högsommardag inträffat redan i april. Det året var det hela 28,8 grader varmt i Markaryd i sydligaste Småland den 30 april. April månads absolut högsta temperatur är för övrigt 29,0 i Genevad i Halland den 27 april 1993. Rekordet för tidigaste högsommardagen är 11 april 1906 då Kalmar noterade prick 25,0 grader.

Vädret var tack vare värmen och torkan ganska odramatiskt under månaden. Men även händelsefattigt väder kan ge stora avtryck och det är precis vad årets april gjorde. Framför allt sattes mängder av nya rekord för månadsmedeltemperatur, med råge dessutom på många håll. Några nya aprilrekord för så lite nederbörd som möjligt blev det också. Även antalet soltimmar slog rekord. Visby fick ihop 334 timmar i april (tidigare rekordet var 317 timmar från 2005), Lund 332 timmar (257 timmar från 2007) och Växjö 293 timmar (tidigare 272 timmar från 2007). Norrköping var nära, men där fattades det 3 timmar till det tidigare rekordet på 280 timmar från 2007.

April blev varmare än normalt i hela landet. Framför allt var överskotten mycket stora i södra och mellersta Sverige, 2-5 grader över normalt. Mängder av observationsstationer från i Härjedalen och söderut satte nya rekord för månadsmedeltemperatur. Trots att många stationer, flera med stor marginal dessutom, satte nya rekord så sent som 2007 lyckades ändå årets april krossa dessa rekord rejält. Flera stationer lyckades till och med att spränga 10-gradersvallen. Det har ingen station tidigare gjort i april månad. Tidigare var 9,4 grader i Lund och Malmö från 2007 landets högsta medeltemperatur för april månad. I år lyckades fyra stationer nå 10 grader, nämligen Göteborg med 10,4 grader, Eftra-Broen i Halland med 10,2 grader, Ängelholm-Barkåkra i Skåne med 10,1 grader och Halmstad med 10,1 grader. Nu kan vi alltså räkna in även april till sommarmånaderna här i Sverige!

I absoluta tal hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen kallast i april med en månadsmedeltemperatur på 5,9 minusgrader, medan Göteborg alltså hade varmast med 10,4 plusgrader. Hur extremt detta är kanske man får en känsla för om man jämför med 11,6 grader, vilket är normal medeltemperatur för maj månad i Göteborg! Eller 11,5 grader som är Göteborgs kallaste junimånad (1923) i statistiken.

April blev även en mycket torr månad i stora delar av Götaland samt i östra och inre Svealand. På många håll föll bara enstaka millimeter regn på hela månaden. Därmed blev årets april en av de allra torraste som upplevts i främst östra Götaland. Andra torra aprilmånader i södra Sverige var 1974 och 2005. Några nya rekord sattes också för stationer som mätt nederbörd länge:
Linköping 2 mm mot tidigare rekordet 3 mm från 1974 (startår 1860)
Gladhammar strax sydväst om Västervik 1 mm mot tidigare rekordet 5 mm från 1940 (startår 1859)
Ölands norra udde 2 mm (exakt 2,3 mm) mot tidigare rekordet 2,5 mm från 2005 (startår 1879)
Ölands södra udde 1 mm mot tidigare rekordet 3 mm från 2005 (startår 1881)

Skärkind mellan Norrköping och Linköping lyckades inte få någon mätbar nederbörd alls under månaden. Senast en station inte hade mätbar nederbörd var i augusti 2002. Mot månadens slut var det extremt torrt i skog och mark i södra Götaland. Den mest omfattande skogsbranden i april började den 25 och härjade i Vättlefjäll strax nordost om Göteborg. Efter drygt ett dygn var branden under kontroll.

Varm inledning
April började varmt, med fyra dagar på raken med säsongens dittills högsta temperatur. Det började den 1 med 16,1 grader i Eftra-Broen, sedan Oskarshamn 17,1 grader den 2 och 19,4 grader den 3. Det avslutas med att Osby i norra Skåne rapporterade 20,7 grader varmt den 4.

De små resterna av snötäcket som fanns kvar i Götaland vid månadsskifte mars-april försvann snabbt. Bengtsfors i Dalsland rapporterade barmark den 3. Därmed var det barmark i hela Götaland. Månadens störst snödjup i Götaland blev 6 cm i just Bengtsfors den 1. Även månadens största snödjup i Svealand (100 cm i Gördalen i norra Dalarna) och södra Norrland (126 cm i jämtländska Storlien-Visjövalen) inträffade den 1.

Samtidigt som södra Sverige hade vårvarmt, föll av och till regn och snö i ett stråk genom mellersta och norra Norrland. Den 2 föll cirka 10 cm nysnö i främst Lappland. Månadens lägsta temperatur blev 29,1 minusgrader i Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen den 5.

Svalare i söder och solig påsk
Ett par dagar in i månaden hade värmen gjort sitt i söder, i alla fall för denna gång. Det blev svalare, men fortsatt mest uppehåll. Den 8-10 passerande regn och snö österut över hela landet, men i östra Götaland föll nästan ingenting alls. Mest nysnö fick södra och mellersta Lappland med cirka 10 cm.

Efter regn och snö följde soligt väder i större delen av landet. Främst påskaftonen den 11 och påskdagen den 12 bjöd på sol. Påskdagen blev starten för att kallare luft och en del regn kunde dra ner över landet ifrån nordväst.

Blåsigt i Lapplandsfjällen
Efter påsk var det åter en del regn och snö i landets mellersta delar som gällde. När sedan kalluften försökte ta greppet om landet igen blåste det upp rejält i Lapplandsfjällen. Både den 17 och den 19 var det hårda och mycket byiga vindar i fjällen och till viss del även öster om fjällkedjan. En stormobservation blev det när medelvinden i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen nådde 25 m/s på förmiddagen den 17. Det var efter dessa vintriga dagar som Katterjåkk rapporterade säsongens störst snödjup i landet, 154 cm.

Sommarvarm avslutning
Sista veckan i april blev mycket varm, främst i södra Sverige, men tidvis även längre norrut. Den 24 blev det 21,3 grader varmt i Hudiksvall i Hälsingland, månadens dittills högsta temperatur. Dagen därpå blev det 22,8 grader i Hudiksvall och den 26 rapporterade Lund 24,4 grader. Till slut stannade månadens högsta temperatur på 25,9 grader i Fägerhult den 29. Det blev alltså årets första dag med högsommarvärme och första gången sedan 2000 som det sker redan i april månad.

Men det var inte bara sol och värme dessa dagar. Lite överraskande slog åskskurar till mot Västkusten på kvällen den 27. Skurarna överlevde på sin väg åt nordost under natten och blommade upp igen vid södra Norrlandskusten på morgonen den 28. Det är bara att inse, med sommarvärmen kommer även sommarvädret.

Värmen gick hårt åt de sista tynande resterna av vinterns snö i norra Dalarna, så den 28 hade ingen station i Svealand längre något observerat snötäcke. Vårens framför norrut över landet gick i runda slängar efter normal tidtabell. Däremot gjorde sommaren entré i södra Sverige betydligt tidigare än normalt. Den meteorologiska definitionen för sommar är ju minst fem dygn på raken med dygnsmedeltemperatur över 10 grader. Det kravet är nu vid månadsskiftet april-maj redan uppfyllt på många håll i Götaland samt i östra och inre Svealand. Normalt, baserat på referensåren 1961-1990, är Malmö först ut att få sommar, med det först den 7 maj. Valborgsmässofirandet kunde avnjutas med klart väder i större delen av landet, men på många håll även kyligt.

Tam vårflod
Efter vinterns myckna snöande fanns det gott om snö vid månadens inledning. Risk med andra ord för en mycket häftig vårflod, men vad hände...? Det blev (än så länge kanske är bäst att tillägga?) en mycket tam vårflod i år. Förmodligen hittar man orsaken till det i ett antal samverkande faktorer, såsom:
– Torrt väder: Tillskottet i form av regn och snö som föll under månaden var minimal.
– Kalla nätter: Även om dagarna är varma och snön smälter snabbt då så bromsas flödena rejält av minusgrader nattetid.
– Sol och vind: Med många soliga dagar avdunstar mycket av vattentillgången i snön direkt, speciellt om det samtidigt blåser.
– Torr snö: Även om snödjupet var stort, var vatteninnehållet kanske inte så stort, varvid snön smälte undan snabbare än vanligt.

Under månadens avslutande dagar, från den 24 och framåt, fanns en varning för höga flöden i ett stråk från norra Dalarna upp mot södra Västerbotten. Trots den varningen kan man konstatera att årets vårflod än så länge varit ytterst tam. Hoppas det fortsätter så även i maj när resterna av snön i Norrland ska smälta undan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Foto: SVT
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT
Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT
Observationsstationer med länga mätserier (startår före 1900) som satte nya rekord för medeltemperatur denna april. Dessutom tangerade Hoburg på Gotlands sydspets (startår 1879) sitt rekord på 6,6 grader. Foto: SVT