Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Sommarstorm och mycket regn

Augustivädret blev en blöt och ostadig historia i så gott som hela landet. I söder till och med mycket regnigare än normalt på många håll, men inte rekordregnigt. Dessutom drog en sommarstorm av sällan skådat slag förbi i söder. Snudd på stormstyrkor i medelvind över land och tre kuststationer rapporterade orkanbyar. Så årets augusti vill nog många glömma bort så fort som möjligt...

Augusti blev en ostadig månad med otaliga regnväder och skurområden. Visst fanns det soliga och stabila dagar också, men bara kortvarigt innan nästa regnväder drog in. Enda undantaget blev nordvästra Norrland, eller rättare sagt norra Lappland dit regn och skurar inte riktigt nådde upp. Där föll bara omkring hälften av normal augustinederbörd.

Augusti blev kallare än normalt i stora delar av landet. Inte så konstigt kanske med tanke på hur pass ostadigt vädret var. Lite varmare än normalt blev det dock i söder, som mest drygt en grad över normalt i nordvästra Skåne. Störst temperaturunderskott fick nordöstra Norrland med drygt en grad under det normala. I absoluta tal hade Falsterbo vid skånska sydvästspetsen varmast i augusti med en månadsmedeltemperatur på 17,6 grader, medan Tarfala i norra Lapplandsfjällen hade kallast med 4,9 grader.

Mycket regn föll i augusti, framför allt i söder. Många stationer i främst Götaland fick mer regn denna augusti än på många, många år. Dock var det ingen station som lyckades slå nytt regnrekord för augusti. Närmast tidigare rekordmängder nådde Västerås med 199 mm mot rekordet 201 mm från 1951. För Flahult utanför Jönköping blev det 174 mm i år mot rekordet 181 mm från 1921. Bägge dessa stationer har mätt nederbörd sedan 1860. I procent räknat fick sydöstra Götaland mest regn, där Kalmar nästan fick fyra gånger det normala. Även ett stråk genom Mälardalen fick mycket regn, allmänt över 250 % av normalt.

Nordligaste Norrland, framför allt norra Lappland, skiljer sig markant från övriga landet. Här föll klart mindre regn än en normal augusti, i nordligaste Lappland lokalt bara hälften.

Värmeböljan bröts snabbt ner
Juli avslutades med en mäktig värmebölja. Men så fort almanackan visade augusti bröts det stabila och extremt varm vädret snabbt ner, med början i sydväst. Den 1 kom årets sista 30-gradersdag med 31,8 grader som toppnotering i Lund. Och dagen därpå brakade ett omfattande regn in sydvästifrån och gav lokalt över 30 mm. Regnet följdes av regn- och åskskurar som gav nästan 50 mm den 3: Värmländska Sunne 48 mm, Orrefors i sydöstra Småland 47 mm och Östmark-Lämbacken i norra Värmland 44 mm.

Samtidigt var det kalla nätter i norr. Lokal nattfrost förekom nästan varje natt i början av månaden. Som kallast var det natten till den 5 då Latnivaara i norra Lappland nådde 3,1 minusgrader.

Sommarstorm med orkanbyar
Mer regn skulle komma och även blåst. Den 4 drog ett ettrigt vädersystem in sydvästifrån och fortsatte sedan rakt österut över Sydsverige. Mycket regn föll, över 40 mm på många platser. Här de stationer som fick 60 mm eller mer under dygnet från morgonen den 4 till morgonen den 5: Bjuv i västra Skåne 84 mm, Kettstaka i sydligaste Närke 76 mm, Munka-Ljungby i nordvästra Skåne 72 mm, Mollsjönäs strax nordost om Göteborg 69 mm, Helsingborg 68 mm och Hallands väderö vid skånska nordvästkusten 61 mm.

Även om det kom mycket regn var det blåsten som var extrem i samband med ovädret. För det är sällan det blåser upp till storm på sommaren och då nästan uteslutande vid kusten eller i fjällen. Denna gång var det nämligen snudd på stormstyrka i medelvinden även över land när skånska Ängelholm-Barkåkra nådde 24 m/s. Inte ens vid den stora januaristormen 2005 nåddes stormstyrkor över land, så då förstår man hur pass ovanlig augustistormen är. Den värsta sommarstormen som inträffat i Sverige sedan åtminstone mitten av 1800-talet får man lov att utnämna den till.

Flera båtar hamnade i sjönöd och dåligt förtöjda båtar fick omfattande skador i samband med stormen den 4-5 augusti. Här syns förödelsen i hamnen i Arild vid Skälderviken i nordvästra Skåne den 5 augusti. Foto: SVT.

Vid kusten noterade tre stationer storm i medelvind på sena kvällen den 4: Hanö utanför Blekinges kust 26 m/s, Hallands väderö 25 m/s och Nidingen utanför norra Hallandskusten 25 m/s. Byvinden nådde orkanstyrka 33 m/s för Hanö, Hallands väder och för Vinga utanför Göteborg. Orkanbyar utanför fjällkedjan har så vitt man vet inte tidigare inträffat i augusti. Men å andra sidan har man inga kontinuerliga mätningar av byvinden till havs före 1995. Över land nådde byvinden stormstyrka på ett fåtal ställen: Ängelholm-Barkåkra 30 m/s, Malmö 23 m/s och Rynge i sydligaste Skåne 22 m/s och Visingsö i Vättern 21 m/s.

Som mest var 18 000 utan el, främst i Skåne och upp längs Västkusten. Tågtrafiken i Skåne påverkades av flera nerblåst träd och ett lastbilsflak blåste av lastbilen under pågående färd på motorvägen. Tågtrafiken mellan Göteborg och Malmö stod helt stilla i ungefär ett halvt dygn. Dessutom förliste åtminstone en segelbåt och flera hamnade i sjönöd, tyvärr även med dödlig utgång. Och dåligt förtöjda båtar fick omfattande skador.

Ostadigt sensommarväder
Resten av månaden förflöt sedan med ungefär samma väder dag efter dag. Det var allmänt ostadigt med mängder av regn och skurområden som drog in sydvästifrån och vidare upp över landet. Men mellan regn och skurar fick solen chans att visa sig, lite i alla fall. Regnmängder över 40 mm på ett dygn inträffade lite då och då: Snavlunda i Närke 44 mm den 7-8 och Älvsbyn i Norrbotten 41 mm den 13-14.

Den 13 fick Uppsala universitet 25,1 grader, augustis (och sommarens?) sista högsommardag. Samma dag tilltog sydvästvinden längre söderut i landet. I skånska Rynge noterades vindbyar på 23 m/s under kvällen. Dagen därpå, den 14, fick Roma och Visby flygplats på Gotland byvindar på 22 m/s. En tur med snabbfärjan till och från Gotland fick ställas in i den hårda vinden.

Kraftigt regn söderifrån
Den 17 drog ett omfattande regn in rakt söderifrån över landet. Regnet förstärktes när det natten mot den 19 nådde mellersta och norra Norrland och gav stora mängder: Byske-Vitsjön i norra Västerbotten 72 mm, Pite-Rönnskär i södra Norrbotten 58 mm och Koler i södra Norrbotten 40 mm.

Även mot slutet av månaden fortsatte det ostadiga vädret med flera regnväder och skurområden som gav mer än 40 mm under ett dygn: Järnboås i Västmanland 66 mm den 20-21, Falsterbo 47 mm, Knopparp i mellersta Skåne 46 mm, Skillinge i sydöstra Skåne 42 mm, Hanö 41 mm och Sjöbo i södra Skåne 40 den 23 samt Bredbyn i norra Ångermanland 63 mm den 28-29. Och skulle jag lista alla tillfällen med stationer som fått mer än 30 mm under ett dygn i augusti så skulle listan blir mycket lång. Gott om rotblötor med andra ord denna regniga augusti.

Av och till under månaden var det också lokal frost i norr. Men först månadens sista natt inföll höstsäsongen första rejäla forstnatt. Då var det frost i större delen av Norrland. Kallast fick Latnivaara med 5,6 minusgrader, den lägsta augustitemperaturen i Sverige sedan 6,0 minusgrader i Naimakka i nordligaste Lappland 1995. Augustis absoluta minimirekord är 8,5 minusgrader i Nikkaluokta i nordligaste Lapplandsfjällen 1959.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer