Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ingen värme nu heller

Uppdaterad
Publicerad

Efter att såväl juni som juli passerat med få riktigt varma dagar satte nog många hoppet till augusti. Efter en skapligt varm inledning sänktes förhoppningarna steg för steg i takt med att den meteorologiska hösten gjorde entré i norr.

Ofta är det gott om värme och fukt i slutet av sommaren. Att sommarens största regnmängder noterades i augusti är därför föga förvånande, likaså att tre av de fyra mest åskfrekventa dagarna denna sommar kom i början av augusti. Det var framför allt fyra tillfällen med kraftiga regn som stack ut lite extra under månaden: Hälsingland den 4, Värmland–Närke den 5, Jämtland den 19 och stråket genom Götaland den 30.

I övrigt faller nog årets augusti tämligen snabbt i glömska hos de flesta av oss, och alla sol- och värmedyrkare inser krasst att det nu väntar en höst, vinter och vår innan det åter finns hopp om 30-gradig värme. I den allt varmare värld vi lever kommer det förr eller senare att kunna bli 30 grader även i september i Sverige. Men det kommer inte ske i år efter denna smått kyliga sommar med en enda 30-gradersdag, och det redan i slutet av maj.

Tema månadskrönikor

Ganska normalvarmt trots allt

Jämfört med referensåren 1961–1990 blev månadens medeltemperatur helt normal, där det mestadels skiljer mindre än en grad. Bara lokalt blev augusti 1–1½ grad varmare än under referensåren. Jämfört de många varma augustimånaderna vi upplevt på senare tid ter sig även augusti, liksom juni och juli gjorde, dock som kall. Därmed har vi nu haft två snarlika augustimånader på raken, för 2016 var medeltemperaturen ungefär densamma. Innan dess hade vi dock en lång svit, 2009–2015, med övervägande varma augustimånader där 2015 var den allra varmaste av dessa sju sett till ett riksgenomsnitt. I absoluta tal hade Ölands norra udde varmast i landet i augusti med en medeltemperatur på 17,8 grader (mot normala 16,4 grader), medan Tarfala i norra Lapplandsfjällen hade kallast med 5,6 grader (mot normala 5,3 grader).

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961–1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Även gällande nederbörden finns vissa likheter mellan årets augusti och 2016. Då liksom nu har mer regn fallit i större delen av landet, men utan att det kommit rekordartat mycket någonstans. Enskilda regn har visserligen gett stora mängder, men då regnen hamnat i olika delar av landet så jämnade mycket ut sig över månaden som helhet. Exempelvis syntes det inledande Hälsingeregnet länge extremt tydligt i den sammantagna nederbördsfördelningen. Mest i millimeter räknat fick halländska Ullared med 207 mm, vilket är 211 % av deras normala augustimängd, medan Visingsö i Vättern fick mest i procent räknat, 265 %, vilket är 124 mm för deras del. Minst med regn fick Storön i Kalix skärgård i Norrbotten med 24 mm, vilket är exakt hälften av deras normala augustimängd.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961–1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Solen lyste allmänt rätt normalt eller något mindre än normalt i augusti, men på sina håll i landet var solen verkligen en bristvara. Främst gäller det den ganska korta mätserien i Tarfala med 77 timmar sol. Därmed nytt rekord, där det tidigare anti-solskensrekordet sedan starten 2007 var 88 timmar 2011.

Åska, hagel och tromber

Augusti blev sommarens mest åskfrekventa månad med lite över 15 000 registrerade blixtar, men det var ändå totalt sett en åskfattig månad. Det är föga förvånande eftersom det var skralt med riktigt varma och fuktiga dagar under månaden.  Tre av de fyra mest åskrika dygnen i år kom alla i början av augusti: Mest den 1 med nästan 4 100 registrerade blixtar, följt av sommarens tredje åskrikaste dygn den 2 med dryga 2 700 blixtar och det fjärde åskrikaste dygnet den 3 med nästan 2 500 blixtar.

När det åskar kan bland annat ishagel, kraftiga nersvep, häftiga molnrullar och tromber förekomma. Antalet bilder som vi på redaktionen fått in på just molnrullar denna sommar är mer än vanligt vill jag påstå. Eller så är det helt enkelt så att det i dagens mobila, digitala och sociala värld är så lätt och enkelt att ta, skicka och dela bilder att man kan förledas att tro att vissa ovanliga väderfenomen blivit vanligare på senare år? Den 1 föll centimeterstora ishagel över Åsele i södra Lappland, och den 3 observerades en tromb i Skellefteå i norra Västerbotten.

Hälsinge-regn av aldrig tidigare skådat slag

Den lilla omläggning som trots allt skedde i slutet av juli hängde kvar in i början av augusti. Något varmare alltså, och därmed upplagt för stora regnmängder. Värsta regnet föll över Hälsingland den 4. Det började redan under natten mot den 4 och fortsatte även en del stor del av den 5. Över 40 mm föll på flera platser under nederbördsdygnet den 4 (från klockan 8 den morgon till klockan 8 dagen därpå):

130 mm i Söderala strax väster om Söderhamn,

87 mm i Bollnäs,

86 mm i Kilafors,

68 mm i Hudiksvall,

52 mm i Kuggören vid kusten utanför Hudiksvall,

45 mm i Järvsö

och 43 mm i Föne strax väster om Ljusdal.

Slår man ihop hela regnet, från inledningen natten till den 4 till regnet upphörde sent den 5, föll över 100 mm totalt på följande platser:

165 mm i Söderala,

124 mm i Kilafors

och 110 mm i Bollnäs.

Inte undra på att lokala översvämningar följde, och att de höga flödena som blev i vattendragen höll i sig i några dagar. 130 mm i Söderala är nytt dygnsnederbördsrekord oavsett månad för Hälsingland. Det tidigare rekordet löd på 127 mm i Söderhamn den 15 oktober 1992. Dessutom är 130 mm månadens och sommarens största dygnsnederbördsmängd. Skulle september passera utan att ett ännu kraftigare regn föll någonstans blir alltså 130 mm även årets största dygnsnederbördsmängd. Totalt i augusti fick Söderala 197 mm, så under övriga augusti fick man alltså ”bara” 32 mm. Normal augustimängd för stationen är 76 mm.

Häftiga skyfall och skurar

Flera skyfall eller skyfallsliknande regn föll på sina håll även dagarna därpå. Natten mot den 6 föll enorma regnmängder över värmländska Karlskoga med omnejd. Officiellt mest i närheten fick Nora i Närke, men ”bara” med 29 mm. Nora ligger cirka fyra mil nordost om Karlskoga.

Enligt privata observationer i Karlskoga föll cirka 100 mm på tre dygn, från kvällen den 3 augusti fram till kvällen den 6. I efterhand har en analys av radardata från händelsen gjorts, en analys som antyder att 85 mm på ett dygn mycket väl kan ha fallit över Karlskoga-trakten när det regnade som värst där natten mot den 6, så inte konstigt att lokala översvämningar följde även där. En damm i Lonnhyttan strax norr om Karlskoga var nära att brista av vattenmassorna, men på kvällen den 6 ansågs faran vara över när vattennivåerna började sjunka.

På eftermiddagen den 7 föll 46 mm på bara en timme i Hemling i norra Ångermanland, och på två timmar kom 65 mm. Officiell mängd för hela nederbördsdygnet den 7 blev till slut 74 mm. För att få kallas skyfall krävs formellt att det faller 1 millimeter regn per minut, så åtminstone en stund lär det ha varit skyfall i Hemling den eftermiddagen, för det kom 20 mm på en kvart när det regnade som värst.

Den 9 tog sig ett delvis kraftigt regn sig in över Dalsland och Värmland och fortsatte upp mot södra Lappland. En plats fick över 40 mm det dygnet, nämligen Östmark-Åsarna i norra Värmland med 48 mm.

Lägsta toppnoteringen i augusti på 17 år

I början av månaden orkade temperaturen över 25 grader nästa varje dag. Av månadens 12 första dygn var 7 högsommarvarma, där kulmen kom den 11 och 12. Här de olika landsdelarnas högsta temperatur i augusti:

I Götaland 26,8 grader i Norrköping den 11,

i Svealand 26,7 grader i Uppsala den 11,

i södra Norrland 26,3 grader i Hudiksvall den 11

och i norra Norrland 24,6 grader i Älvsbyn i södra Norrbotten den 12.

Månadens högsta temperatur är lägst i augusti sedan 2000. Då var det 26,2 grader i öländska Skedemosse den 15 augusti som varmast. Efter den 12 nådde temperaturen 25-gradersstrecket bara en enda gång till, den 31, så antalet högsommarvarma dagar månad för månad hittills i år är: I maj 7 stycken, i juni 8, i juli 15 och i augusti 8 stycken.

Smålands-regn följdes av Jämtlands-regn

Natt mot den 19 drog ett omfattande regn upp över landet, och det var främst Småland som fick stora mängder. Officiellt föll 40 mm eller mer på följande platser under nederbördsdygnet den 18, ett dygn som räknas fram till morgonen den 19:

42 mm i Tingsryd-Degerhaga i sydligaste Småland

och 40 mm i Korsberga i inre Småland.

Dygnet därpå förstärktes regnet på väg vidare upp över landet och främst Jämtland fick regn i massor. Dessa platser i Jämtland fick över 40 mm under nederbördsdygnet den 19, räknat från klockan 8 den morgonen till morgonen dygnet därpå:

51 mm i Långan strax norr om Östersund,

51 mm i Tandsbyn strax söder om Östersund,

45 mm i Kaxås-Åflo en bit nordväst om Storsjön,

44 mm i Marby väster om Storsjön,

43 mm i Börtnan en bit sydväst om Storsjön,

42 mm i Korsvattnet i Oldfjällen,

42 mm i Klövsjöhöjden rätt nära gränsen till Härjedalen

och 40 mm i Olden vid foten av Oldfjällen.

Ytterligare tre observationer om dygnsnederbördsmängd på 40 mm eller mer inkom de följande dagarna i samband regn- och skurområden i olika delar av landet där det lokalt blev tal om riktigt kraftigt regn:

40 mm i Laholm i södra Halland den 21,

44 mm på Jokkmokk flygplats i norra Lappland den 24

och 40 mm i Sätila i södra Västergötland den 26.

Vid lunchtid den 22 var även hela Gotland tillfälligt strömlöst på grund av ett eller flera blixtnedslag.

Tidig entré för hösten

Redan den 1 anlände den meteorologiska hösten till delar av fjällkedjan. Per definition är det meteorologisk höst när medeltemperaturen fem dygn på raken är under 10 grader varje enskilt dygn. Sedan sätts höstens ankomst som det första av dessa dygn, så först i efterhand vet vi säkert när årstiden anlände.

Bland de officiella mätstationerna var det Tarfala i norr Lapplandsfjällen, Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen och Blåhammaren i Jämtlandsfjällen som fick höst den 1. Därefter har hösten sakta men säkert brett ut sig i fjällvärlden under månaden. Den 20–23 tog hösten ett stor kliv ner från fjällen, ner över hela norra Norrland samt de inre delarna av södra Norrland. Det är klart tidigare än normalt.

Inga officiella snödjupsobservationer gjordes under månaden, men från högre terräng i främst Lapplandsfjällen har rapporter om snöfall förekommit. Det är helt normalt, såväl att inga observationer görs som att första snön ändå fallit. Senast det observerades snödjup på en officiell observationsstation i landet i augusti var 2007, då med snö i bland annat Kiruna.

Köldgrader nattetid

Det blev också allt kyligare på nätterna, där det blev som allra kallast den 27 med närapå 5 minusgrader. Här ser ni månadens lägsta temperatur i olika delar av landet:

I norra Norrland 3,7 minusgrader i Latnivaara i norra Lappland den 27,

i södra Norrland 4,8 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen den 27,

i Svealand 1,6 minusgrader i Ulvsjö i norra Dalarna den 27

och i Götaland 0,1 grad i Hagshult i västra Småland den 24.

Ingen officiell natt i augusti med frost i Götaland alltså, men med 0,1 grad som lägst förstår vi alla att det naturligtvis kan ha varit på köldsidan i närheten. Även om det inte var minusgrader i luften lär markfrost förekommit den natten. Det är bara att inse faktum, att höstkylan så smått är i annalkande även för landets sydligare delar.

Omfattande regn i Götaland

På kvällen den 30 drog ett delvis kraftigt regn in över Halland. Regnet fortsatte vidare åt nordost under natten. I ett stråk från Halland till Östergötland föll över 30 mm på många håll. Här samtliga officiella observationer på 40 mm eller mer dygnet den 30, alltså från klockan 8 den 30 till klockan 8 den 31:

75 mm i Nobynäs sydväst om Tranås i norra Småland,

61 mm i Hestra i västra Småland,

54 mm i Hagshult,

51 mm i Sjötofta i sydöstra Västergötland,

51 mm i Halmstad i Halland,

48 mm i Malmbäck söder om Jönköping i Småland,

46 mm i Skärkind söder om Norrköping i Östergötland,

44 mm i Malmslätt strax väster om Linköping i Östergötland

och 42 mm i Ullared i inre Halland.

Enligt privata mätningar kan det kommit ännu större mängder lokalt, och sannolikheten att de största mängderna faller just över en officiell mätplats är givetvis extremt liten. Lokala översvämningar följde, bland annat i flera källare i Tenhult utanför Jönköping.

Ingen tropisk natt noterades under augusti. Mycket troligt blev 19,0 grader i Utklippan den 31 månadens och även hela sommarens högsta minimitemperatur, men för att räknas som tropisk får temperaturen inte understiga 20 grader. Kom dock ihåg att det är långtifrån alla sommarmånader som bjuder på tropiska nätter. Senast det noterades tropiska nätter i augusti i landet var 2014, så årets tropisk natt-befriade augusti är alltså den tredje på raken.

Ytterligare ett höst-tecken hanns med innan augusti gick över i september. På sena eftermiddagen den 30 rapporterades om stormvindar på 26 m/s i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen. Det är det första stormtillfället i fjällen sedan början av juni då ”vintersäsongen” tackade för sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet