Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Normal sommaravslutning

Uppdaterad
Publicerad

Värmen från juli hängde kvar in i augusti, men efterhand tog svalare och ostadigare väder över, så sammantaget blev det en tämligen normal avslutning på en extrem sommar.

Det extrema väderläget från juli övergick sakta men säkert till ett mer normalt väderläge i augusti, vilket bland annat gav en minskad brandrisk i skog och mark. Det var verkligen behövligt eftersom denna sommar redan drabbats av rekordmånga bränder.

Varmt och övervägande blött

En mycket varm inledning på månaden la grunden till att medeltemperaturen för månaden som helhet blev över det normala i hela landet. En tydlig ost-västlig skillnad syns, där det i Jämtlands- och Lapplandsfjällen blev nära det normala till dryga 3 graders överskott i landets sydöstra delar. Minst överskott, 0,1 grad över det normala, noterades av duon Stekenjokk och Hemavan-Giertevarto i Lapplandsfjällen medan Utklippan i Blekinges yttre östra skärgård noterade störst överskott med 3,7 grader över deras normala augustitemperatur. I absoluta tal hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen kallast i landet i augusti med en medeltempereratur på 6,7 grader mot normala 5,3 grader, medan Ölands norra udde hade varmast med 19,9 grader mot normala 16,4 grader. För större delen av landet är årets augusti den varmaste augusti sedan 2015.

Tema månadskrönikor
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961–1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Eftersom maj var extremt varm så inträffade det mycket ovanliga att augusti blev kallare än vad maj var, och det gäller lokalt i Härjedalen och västra Dalarna. Exempelvis har det aldrig tidigare varit så i Sveg (startår 1876) förrän i år med 13,7 grader i maj och 13,1 grader nu i augusti. Därmed var maj där alltså varmare än såväl juni som augusti. För minst 100-åriga serier gäller att även Malung (startår 1916) för första gången någonsin noterade varmare i maj (14,0 grader) än i augusti (13,8 grader).

Månadens avslutande regn i söder gjorde att större delen av landet fick mer regn än brukligt i augusti, som mest drygt dubbla normalmängden i ett område i Östergötland–Småland. I procent räknat finns dock en annan station som sticker ut, och det är Fårösund-Ar på nordligaste Gotland med dryga 300 % av normalmängden, 121 mm mot normala 39 mm. Trots mycket regn där finns flera andra augustimånader som varit regnigare än så för kombinerade stationen Fårö/Fårösund/Ar med startår 1882. Främst delar av Ångermanland och Västerbotten fick däremot torrt även i augusti, men ingenstans lika torrt som tidigare under sommaren. Årets augustinederbörd blev snarlik de två senaste augustimånaderna 2017 och 2016, som bägge också bjöd på mer regn än brukligt i större delen av landet. I millimeter räknat fick Naven på Kållandsö i södra Vänern minst regn i landet i augusti med 19 mm, medan Södra Vi norr om Vimmerby i Småland toppar regnligan med 232 mm.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961–1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Solen var inledningsvis givmild, men med ostadigare väder har sedan solen haft det lite kämpigare. Till slut blev det en skapligt normalsolig augusti. Lite generellt sett var det något färre soltimmar än brukligt i väster medan solen sken något mer än vanligt i öster, dock utan större avvikelse från normalvärdena. Bland landets fåtal solskensstationer noterades mest sol i Svenska högarna i norra Östersjön med 295 timmar, medan Tarfala med 111 timmar fick minst med sol.

Under månaden har mer eller mindre kraftiga skurområden passerat revy över landet. Även åska har förekommit, främst under den varma tredjedel som inledde månaden. Månadens åskrikaste dygn inträffade den 2 med dryga 11 100 registrerade blixtar i landet. Denna sommar var det bara den 25 och den 29 juli som hade fler blixtar än så. Näst mest blixtar i augusti står den 1 för med knappa 8 800 blixtar följt av den 8 med drygt 7 000 blixtar. Korrelationen mellan värme och åska är bevisligen hög eftersom det just den 1–2 och den 8 var mycket varmt i hela eller delar av landet.

Rekordvarm och -fuktig inledning

Vädret brydde sig inte det minsta om att juli blev augusti, utan julivärmen bara fortsatte. Men i och med att vi vänt blad i almanackan sattes nya värmerekord för augusti. Följande minst 100-åriga mätserier satte nya augustirekord den 1:

33,2 grader i Ronneby-Bredåkra mot tidigare 32,9 den 10 augusti 1992 (startår 1881),

31,1 grader i Gotska sandön norr om Gotland mot tidigare 30,0 grader den 1 augusti 2003 (startår 1880)

och 28,2 grader i Katterjåkk i norra Lapplandsfjällen mot tidigare 26,9 grader den 8 augusti 2007 (startår 1904 för den kopplade serien Riksgränsen/Katterjåkk).

Den 1 sattes också ett rekord för något som sällan nämns, nämligen daggpunktstemperatur. Daggpunktstemperatur är ett mått på luftfuktigheten, för daggpunktstemperatur är den temperatur som man måste sänka rådande lufttemperatur till för att vattenångan ska nå mättnadsgrad. Ju fuktigare det är desto högre daggpunktstemperatur alltså, och eftersom varm luft kan innehåller mer vattenånga i gram räknat än vad kallare luft kan så är hög daggpunktstemperatur att likna vid ett fuktighetsrekord. Annars när vi pratar fuktighet är det den relativa fuktigheten som oftast nämns, alltså procent av mättnadsgraden, men här är det mängden fukt i sig som avses. Ni minns säkert alla hur extremt klibbigt det var i början av augusti, och den 1 sattes ett nytt svenskt daggpunktsrekord på 24,8 grader i Karlskrona-Söderstjerna i Blekinge. Tidigare delades rekordet 23,8 grader av Hällum i Västergötland den 30 juni 1997 och i Fårö på norra Gotland den 29 juli 1994.

Nätterna var självklart ordentligt ljumma, och den 2 tangerade Östergarnsholm vid Gotlands östra kust det svenska rekordet för hög minimitemperatur på 23,7 grader som noterades i skånska Kullen den 10 augusti 1975.

Även den 3 sattes lokala augustirekord för minst 100-åriga mätserier:

29,5 grader i Falsterbo vid den skånska sydvästspetsen mot tidigare 29,0 grader den 19 augusti 2012 (startår 1880)

och 29,3 grader i Holmön vid Västerbottenskusten mot tidigare 29,2 grader den 4 augusti 2014 (startår 1859 för den kopplade serien Holmögadd/Holmön).

Hösten gjorde entré

Några dygn in i månaden började svalare luft ta över, och den meteorologiska hösten tog chansen. Per definition är det höst när dygnsmedeltemperaturen varje enskilt dygn är under 10 grader fem dygn på raken, varvid det första av dessa dygn sätts som ankomstdatum. Det finns även en begränsning att det tidigast kan ske den 1, och i år var Tarfala i Lapplandsfjällen klart först i landet att få höst den 3. Hösten bredde sedan ut sig steg för steg den 10–12, den 17–21 och den 24 så att större delen av fjällkedjan och en del fjällnära områden fick höst i augusti. Därmed är hösten nu något sen vid månadsskiftet augusti–september.

Den 5 passerade ett band med delvis riktigt ettriga regn- och åskskurar österut över Uppland och Gästrikland. Kortvarigt var 25 000 abonnenter utan el efter ett blixtnedslag i en transformator i Älvkarleby i norra Uppland. Åskskurarna fanns som en sydlig ”svans” till ett mer sammanhängande regn som arbetade sig norrut under dagen och natten, och som lokalt gav 40 mm eller mer under dygnet fram till morgonen den 6:

60 mm på Luleå flygplats i Norrbotten,

54 mm i Älvsbyn i Norrbotten

och 49 mm i Brännberg en bit norr om Älvsbyn.

Den 5 blev också den första dagen sedan den 10 juli som temperaturen inte nådde 30-gradersstrecket någonstans i landet. Den extremt lång sviten på 25 dagar på raken med 30 grader i landet var därmed över. Med tanke på de högst påtagliga klimatförändringstider vi lever i undrar jag högst oroligt hur läge det dröjer innan vi får uppleva en längre svit än årets 11 juli till 4 augusti? För en enskild plats stannade rekordsviten på 9 dagar. Skånska Hästveda hade nämligen minst 30,0 grader varje dag den 24 juli till och med den 1 augusti. Med lite ”otur” hade det mycket väl kunnat bli 11 dagar på raken, för den 2 och 3 noterades som högst 29,9 respektive 30,1 grader i Hästveda.

Månadens första frostnatt noterades den 7 med 1,0 minusgrad i Börtnan i södra Jämtland. Därmed avbröts en närapå månadslång svit av frostfria nätter i landet, för senast det var under nollstrecket var i delar av Jämtland och Härjedalen den 8 juli. Säsongslägstanoteringen tangerades och sänktes ytterligare under månaden, men mer om det i slutet av denna krönika.

Nya värmerekord och nytt årshögsta

Månadens varmaste dag blev den 8 med över 30 grader på många håll i söder, medan det däremot var ännu varmare i norr den 1–2. Här ser ni månadens högsta temperatur i de olika landsdelarna:

I Götaland 34,7 grader i Mariestad vid Vänerns strand i Västergötland den 8,

i Svealand 33,9 grader i Örebro i Närke den 8,

i södra Norrland 31,1 grader i Gävle i Gästrikland den 1

och i norra Norrland 29,8 grader på Skellefteå flygplats i Västerbotten och i Överkalix-Svartbyn i Norrbotten den 2.

Mariestads notering kom in först i efterhand, för preliminärt såg det ut att bli 34,5 grader som högst. Då hade alltså toppnoteringen 34,6 grader från skånska Hästveda den 26 juli stått sig som årets högsta temperatur.

Lokalt slogs åter nya värmerekord, såväl augustirekord som rekord oavsett månad. För mätserier med minst 100 år på nacken var det följande platser som hade rekordvarmt den 8:

34,5 grader i Skara mot tidigare 34,0 grader den 9 juli 1933 (startår 1859),

34,4 grader i Lund mot tidigare 34,3 grader den 11 juli 2010 (startår 1753),

34,2 grader på Jönköpings flygplats i Småland mot tidigare 33,4 grader den 11 juli 2010 (startår 1858 för den kopplade serien Jönköping/Jönköpings flygplats),

33,2 grader i Borås är augustirekord mot tidigare 33,0 grader den 7 augusti 1975 (startår 1884)

och 29,5 grader i Falsterbo är en tangering av augustirekordet tre dagar tidigare.

Månadens inledande tredjedel bjöd på många tropiska nätter i landet, främst i söder men de första tre dygnen även i norr. För att räknas som tropisk får temperaturen inte underskrida 20,0 grader. Flest tropiska nätter, sju stycken, fick Fårösund-Ar på norra Gotland, Ölands södra udde och Utklippan. Sommarens sista tropiska natt blev den 10 augusti.

Danska ovädret Johanne

Den 10 laddade ett oväder upp. Roten till det onda drog med siktet inställt på Sydnorge norrut över Nordsjön. Därmed drabbades Danmark mer av ovädret, som där fick namnet Johanne. Men även i Sverige, och främst då vid Bohuskusten, blåste det upp rejält när Johanne passerade.

Under eftermiddagen kulminerade vinden med lokal storm 25 m/s i Väderöarna vid norra Bohuskusten. Vinga utanför Göteborg noterade samtidigt 24 m/s, vilket inte är storm. Sett till tiondelar fattades det dock bara en ynka tiondel för deras del, för vinden kulminerade där på 24,4 m/s medan 24,5 m/s hade inneburit storm. Över inlandet var byvinden i främst delar av Västergötland lokalt mycket hård vid lunchtid den 10: 24 m/s i Såtenäs vid södra Vänerns kust i Västergötland och 23 m/s i Hällum en bit sydost om Såtenäs. Senare på kvällen noterades även mycket hårda vindbyar på 21 m/s i Malung västra Dalarna. En av följdeffekterna av blåsten var att Uddevallabron på E6 stängdes av.

Även vid några andra tillfällen under månaden var byvinden lokalt mycket hård:

21 m/s i Eskilstuna i norra Södermanland på kvällen den 1,

21 m/s i Haparanda vid den finska gränsen i Norrbotten på kvällen den 1,

22 m/s i Latnivaara öster om Gällivare i Lappland på eftermiddagen den 6.

Stormvindar, tromber och mer regn

Dagen därpå, när resterna av Johanne snurrade vidare norrut över Norge, noterades vid lunchtid månadens enda stormtillfälle i fjällen med 29 m/s i Stekenjokk i Lapplandsfjällen. Det blev också månadens högsta medelvind i landet. Samtidigt noterades där även månadens högsta byvind i fjällen med orkanbyar på 34 m/s.

Nästa vädersnurra dygnet därpå gav inte lika blåsigt väder, men däremot större regnmängder. Lokalt föll 40 mm eller mer under nederbördsdygnet den 11, alltså från morgonen den 11 till morgonen den 12:

44 mm i Göteborg,

43 mm i Askim strax söder om Göteborg

och 42 mm i Karlsborg i Vätterns västra strand i norra Västergötland.

Flera tromber har siktats under månaden, främst i Götaland. Det är föga förvånande med tanke på att tromber oftast uppträder just under sommarens avslutning i samband med varmt och fuktigt väder, speciellt i samband med åskväder över ett efter sommaren rejält uppvärmt hav utanför Götalands kuster. Just den 11 var månadens förmodligen mest tromb-frekventa dag, för den dagen inkom rapporter om tromber utanför Blekinges kust, utanför den skånska sydkusten, vid Tylösand i Halland och nära Alingsås i Västergötland.

Nästa regn-, skur- och åskväder den 14 gav månadens största officiella dygnsnederbördsmängd:

83 mm i Södra Vi i nordöstra Småland (mest regn på ett dygn i augusti),

43 mm i Hästveda i norra Skåne

och 42 mm i Horn i sydligaste Östergötland.

Närbild på några av de stora hagelkorn som föll över Uppsala med omnejd på eftermiddagen den 17 augusti. Foto: Zaid Alkrassan

Det kan givetvis ha fallit än mer någonstans den dagen, eller någon annan gång under månaden, för sannolikheten att de största regnmängderna träffar just en officiell nederbördsmätare är ju försvinnande liten. Den 17 föll stora ishagel över Uppsala i samband med en kraftig åskskur.

Första frostnatten låter vänta på sig i söder

Ni minns säkert att jag tidigare i denna krönika skrev om att säsongens första frostnatt inträffade den 7 i Börtnan. Därefter tangerades och sänktes säsongslägstanoteringen vid flera tillfällen:

1,0 minusgrad i Naimakka den 8,

1,4 minusgrader i Börtnan den 14,

1,4 minusgrader i Pajala vid den finska gränsen i norra Norrbotten den 15,

2,8 minusgrader i Latnivaara den 21,

3,0 minusgrader i Storlien-Storvallen i Jämtlandsfjällen den 27

och till slut 3,8 minusgrader i Latnivaara den 28.

Ingen frostnatt har ännu registrerats i Götaland, och i Svealand har det bara en enda gång på en enda plats noterats köldgrader under augusti. Månadens lägsta temperatur i de olika landsdelarna blev:

I norra Norrland 3,8 minusgrader i Latnivaara den 28,

i södra Norrland 3,0 minusgrader i Storlien-Storvallen den 27,

i Svealand 0,9 minusgrader i Gustavsfors i Värmland den 21

och i Götaland 1,4 grader på Jönköpings flygplats i Småland den 13.

Kortvarig värme nådde upp över södra Sverige den 23, vilket resulterade i 29 grader som högst i småländska Oskarshamn. Månadens sista högsommarvarma dag inträffade sedan den 24 med gotländska Fårösunds-Ar i topp med 25,8 grader. Om det även blev årets sista 25-gradersdag eller ej återstår att se, men alla ni som gillar sensommarvärme, och så gör jag, hoppas förstås att så inte är fallet.

Samtidigt som värmen sköts bort österut gav regn- och åskskurar lokalt över 40 mm dygnet den 24:

41 mm i Hillsand i norra Jämtland

och 40 mm i Hoting lite längre österut och därmed i nordvästligaste Ångermanland.

Omfattande regn ficka sätta punkt för augusti

Några mindre regnväder passerade revy över landet de följande dagarna, som en uppladdning inför det som komma skulle kanske? Bland annat fick Fårsöund-Ar hela 50 mm den 28, där 41 mm av dessa föll på bara en timme när en åskskur passerade. Hela deras normala augustimängd på 39 mm föll alltså inom den timmen.

Den 30 svepte sedan ett regn in på bred front in västerifrån över landet. I norr passerade regnet lydigt österut, men i söder snurrade det till sig och gav rikligt med regn i främst sydöstra Götaland. Lokalt föll 40 mm eller mer från morgonen den 30 till morgonen den 31:

77 mm i Karlskrona-Söderstjerna i Blekinge,

68 mm i Fridlevstad i östra Blekinge,

60 mm i Södra Vi,

53 mm i Skedemosse på mellersta Öland,

49 mm i Kalmar vid Smålandskusten,

48 mm i Kosta,

44 mm i Trolleboda i nordostligaste Blekinge,

43 mm i Torsåker i västra Gästrikland,

41 mm i Malexander i södra Östergötland

och 41 mm i Norra Möckleby på mellersta Öland.

Det var ett sannerligen efterlängtat regn i sydöstra Götaland, för det är främst där som de senaste månadernas torka varit som mest uttalad. För att bara ta ett exempel ur högen: Karlskrona 77 mm den 30 kan jämföras med deras sammanlagda regnmängd på 58 mm för samtliga dagar 1 maj–29 augusti. Normalt får Karlskrona cirka 50 mm regn i augusti.

Regnet snurrade vidare i sydost även den 31, och även då föll det 40 mm eller mer på många platser i Östergötland och Småland:

74 mm i Tryserum i nordostligaste Småland,

63 mm i Tyllinge i nordöstra Småland,

55 mm i Norra Vi i södra Östergötland,

54 mm i Horn,

52 mm i Holmbo i nordligaste Småland,

49 mm i Kisa 49,0 i södra Östergötland,

47 mm i Gustorp söder om Norrköping i Östergötland,

46 mm i Linköping-Malmslätt i Östergötland,

44 mm i Fagerhult i inre Småland,

43 mm i Malexander,

42 mm i Korsberga i inre Småland,

40 mm i Högemålen i nordvästra Småland

och 40 mm i Norrköping i Östergötland.

Eftersom de största mängderna knappast lär ha fallit just över en nederbördsmätare (Kosta 87 mm) så kan man anta att det kom över 100 mm som mest när augusti avslutande regn slog till i sydost. Extremt välbehövlig, men det hade varit avsevärt bättre att få det utportionerat över en längre period istället för ett dygn eller dryga det.

Källor: StormGeo, SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet