Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Extremt milt

December 2006 satte ett ordentligt avtryck i statistikrullarna. Det blev en rekordmild månad i nästan hela landet. Rekorden slogs på löpande band. Dessutom föll mycket regn i främst västra Götaland och orsakade översvämningar och ras. Snön lyste samtidigt med sin frånvaro i stora delar av landet och det blev en grön jul långt norrut.

Oj, oj, oj, vilken månad. Milt så man nästan inte tror att värdena är sanna. Nästan hela landet fick uppleva den hittills mildaste december som uppmätts. Bara delar av Värmland, Västerbotten, Norrbotten och Lappland undantaget. De gamla rekorden rök all världens väg. De gamla rekorden slogs inte bara med tiondel som det normalt görs, utan med 1–2 grader på många håll.

Allra störst putsning av det gamla rekorden blev det för Ulvsjö i norra Dalarna. December 2000 hade Ulvsjö en månadsmedeltemperatur på –3,4 grader. I år fick man 0,7 grader, en putsning på hela 4,1 grad, helt enormt. Visserligen har Ulvsjö bara mätt sedan 1978, men ändå! Bland långa mätserier fick Sveg i Härjedalen och Östersund-Frösön till de största putsningarna av de gamla rekorden.

Kuststationerna Måseskär utanför Bohuskusten och Nidingen utanför norra Hallandskusten har nu satt nya rekord fyra månader på raken. September, oktober, november och december – otroligt vilken extrem höst vi haft!

Milt väder betyder oftast också ostadigt. Så ock denna gång och väderläget var näst intill fastlåst hela månaden. Vädersystem efter vädersystem drog in och upp över landet ifrån sydväst. De största nederbördsmängderna föll därför i västra Götaland. Höga flöden, översvämningar och ras blev följden och gav stora störningar.

Temperaturöverskotten blev extremt stora i hela landet under månaden. De största överskotten mot normalt återfinns i södra och mellersta Norrland med nästan 10 grader över det normala som mest. I absoluta tal hade Stora Väderö utanför norra Bohuskusten högst månadstemperatur i december, 7,8 grader. Naimakka i nordligaste Lappland och Jokkmokk i mellersta Lappland hade lägst med –7,9 grader.

Nederbörden föll mycket ojämnt fördelat över landet i december. Stora mängder föll i västra Götaland, västra Svealand och norra Norrland med dryga dubbla mängderna på sina håll. Nödinge i västligaste Västergötland fick enligt preliminära siffror ihop hela 349 mm under månaden. Det innebär ett präktigt nytt nederbördsrekord för december månad för Götaland, för det tidigare löd på 290 mm i Havraryd i Halland från 1999. Dock fattas lite till Sverigerekordet för december, som lyder på 373 mm satt i Björkede i Jämtland 1975. Samtidigt fick östra Götaland, östra Svealand och södra Norrland torrare än normalt på många håll, lokalt mindre än hälften av det normala.

Måseskär utanför Orust i Bohuslän satte nytt nederbördsrekord för december. I år föll det 106 mm, mot 95 mm som var det gamla rekordet från 1999. Måseskär har mätt nederbörd sedan 1883. Göteborg fick ihop 196 mm och Göteborg-Säve 186 mm under månaden, vilket bara var cirka 10 mm från gällande rekordnoteringar.

Milt, ostadigt och blåsigt
Det var svårt att hålla koll på alla vädersystemet som drog in över landet ifrån sydväst. Väderläget var fastlåst och den ena dagen var den andra lik med regnväder på väg in över Västkusten. Ett regnväder varje eller varannan dag var budet och det var först när regnen nådde de inre delarna av mellersta och norra Norrland som regnet slog över i snöfall.

Av och till riktigt blåsigt också. Bland annat utanför Västkusten, men främst i fjällen. Natten till den 2 nådde medelvinden orkanstyrka på 42 m/s i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen. Det är en av landets högsta uppmätta vindstyrkor, kanske den näst högsta? Inte långt ifrån det svenska vindrekordet på 44 m/s, som just Stekenjokk har från januari 2005.

Det regnväder som märktes klart mest på Västkusten var det som drog förbi under måndagsdygnet den 11. Regnet började strax efter midnatt och pågick i stort sett hela dygnet. Sammanlagt föll uppåt 50 mm, lokalt ännu mer, i delar av Halland, Västergötland, Bohuslän och Dalsland det dygnet. De störst regnmängderna som råkade träffa SMHI:s mätstationer var Nödinge i västligaste Västergötland 91 mm, Fotskäl i västligaste Västergötland 83 mm, Ullared i inre Halland 62 mm och Göteborg 54 mm.

Temperaturen nådde dryga 10 grader som mest de dagarna mildluften var som mest påtaglig. Det var främst den 1, 5, 6, och 14 och just den 6 kom också månadens högsta temperatur, 13,3 grader i Norrköping. Det är den högsta decembertemperaturen i landet sedan Sverigerekordet för december, 13,7 grader, sattes 1977. Här de stationer som satt nya decemberrekord för absolut temperatur under månaden. Inom parentes anges det tidigare rekordet med årtal samt startår för stationen:
Karlshamn 12,7 grader den 5/12 (12,5 grader 1953, startår 1859).
Linköping-Malmslätt 12,5 grader den 5/12 (12,4 grader 1953, startår 1859).
Lund 12,0 grader den 5/12 (11,8 grader 1977, startår 1753).
Göteborg 11,5 grader den 5/12 (10,9 grader 1953, startår 1859).
Visby 11,4 grader den 5/12 (11,0 grader 1898, startår 1859).
Ulricehamn 10,9 grader den 5/12 (10,0 grader 2000, startår 1892).
Norrköping 13,3 grader den 6/12 (12,5 grader 1953, startår 1936).
Gävle 11,7 grader den 15/12 (11,0 grader 1953, startår 1859).
Luleå-Kallax flygplats 8,2 grader den 21/11 (8,0 grader 1989, startår 1944).
Sundsvall-Härnösands flygplats 10,5 grader den 24/12 (10,0 grader 1990, startår 1943).

Lägg därtill att mängder av stationer nått de högsta temperaturnoteringarna för december på 50 år eller mer.

Den 15 drog ett ettrigt lågtryck förbi mellersta Norrland och gav mycket kraftiga storm på 31 m/s i medelvind i Stekenjokk och stormbyar på 27 m/s i Mattmar i Jämtland.

Översvämningar och ras
Mycket regn under decembers inledning gav allt högre flöden i älvar och åar och allt högre vattennivåer i sjöar. Framför allt var det västra Götaland som drabbades av översvämningar och ras som följd av det regniga vädret. Även Värmland, Småland och Blekinge nämndes när höga flöden kommenterades. Men det var vid Västkusten som läget var värst, hela vägen från södra Dalsland och söderut mot nordvästligaste Skåne. Kulmen nåddes den 12–14 då SMHI:s hydrologer såg sig nödgade att ta till en klass 3-varning för extremt höga flöden, den allvarligaste varningsklassen. Det gällde främst Ätran, Säveån och små och medelstora vattendrag mellan Göteborg och Trollhättan.

Efter de mycket stora regnmängderna den 11 orsakade översvämningar, undermineringar och ras stora problem för tågtrafiken kring Göteborg med omnejd. Översvämning i Horred stoppade tågtrafiken mellan Borås och Varberg, översvämning av Mölndalsån stoppade tågen söderut från Göteborg och en banvall i Alingsås rasade och stoppade förbindelsen från Stockholm. Mängder av fastigheter drabbades av översvämningar och flera jordskred utlöstes, bland annat i Landvetter och Lerum. Trafiken på vägar fick störningar när vägavsnitt fick stängas av på grund av översvämningar och ras eller risk för det.

Senare i månaden, på kvällen den 20, skedde det stora jordskredet utanför Munkedal där flera hundra meter av E6 drogs med. Jag tror, utan att ha konkreta belägg för det, att det myckna regnandet i december var den utlösande faktorn för det skredet.

Tillfällig kyla
Halvvägs in i månaden hade bara milt, ostadigt och blåsigt väder gällt. Men sedan kom en välbehövlig visit av lite kallare och torrare luft norrifrån. Det gav lite snötäcke neråt Svealand. Ack så kortvarig visiten blev, bara några dagar tyvärr. Temperaturen i norr hann i alla fall sjunka en hel del och natten till den 20 uppmätte Naimakka i nordligaste Lappland 30,9 minusgrader, månadens lägsta temperatur.

Kylan gjorde att vattnet sakta med säkert kunna sjunka och rinna undan i västra Götaland och omkring den 20 var de höga flödena i stor sett ett avslutat kapitel.

Den 20 gav underkylt regn ishalka och stora störningar vid Norrbottenskusten. Inga flygplan kunde starta eller landa på Luleå-Kallax flygplats under drygt två timmar under eftermiddagen. I tre till fyra timmar stod trafiken på E4 i stort sett stilla på grund av halkan. Alla lokalbussar i Piteå och Luleå ställdes in och även länstrafiken längs kusten tvingades tillfälligt läggas på is (både bildligt och bokstavligen). Det var slutet på kalluften för denna gång.

Grön jul och stormvindar
Resten av månaden bjöd sedan på fortsatt milt väder. Däremot inte speciellt ostadigt, för de flesta vädersystemen tog nu en bana längre norrut. Det innebar nederbörd som snöbyar i de västra fjällen, medan övriga landet mestadels fick uppehåll. Säkerligen skönt att höra för de tidigare så översvämningsdrabbade områdena i västra Götaland.

Täta snöbyar, snödrev och hårda vindar tvingade Vägverket att stänga av riksväg 95 mellan Merkenes i mellersta Lapplandsfjällen och norska gränsen. Det skedde dels under kvällen den 22 och påföljande natt, dels på annandag jul den 26. Stekenjokk hade dagarna före jul, den 21–23, noteringar på orkanvindar alla dagar, som mest 37 m/s på förmiddagen den 23. Den 23 noterade dessutom Föllinge i Jämtland stormbyar på 25 m/s.

Julaftonen bjöd på en del sol i landet, främst i delar av Götaland och östra Svealand. Mest uppehåll blev det också, frånsett mellersta Norrland och fjällen som fick en del regn eller snö under dagen. Men på det hela taget var julaftonens väder ganska beskedligt jämfört med dagarna innan. Julen blev grön i stora delar av landet. I stort sett vara bara inre norra Norrland samt delar av Jämtland och norra Härjedalen snötäckt. Det händer ungefär en gång på hundra år enligt rådande statistik.

Julhelgen avslutades med mycket blåsigt väder under annandagens eftermiddag och kväll samt natt mot 27. Åter orkan i medelvind i Stekenjokk och byvinden nådde stormstyrka på 28 m/s i Vajmat i mellersta Lappland och 25 m/s i Arvidsjaur i mellersta Lappland, i Mattmar i Jämtland och i Latnivaara i norra Lappland. Den 27 noterade Stekenjokk extremt hög medelvind igen, 41 m/s som mest denna gång.

Innan månaden tog slut återgick väderläget till sydvästvindar med regnväder på regnväder som drog in ifrån sydväst. Blåsigt också med smärre strömavbrott som följd. Stormstyrka på 27 m/s i byarna blev högsta notering över inlandet, det i Rynge i sydligaste Skåne på nyårsaftonens förmiddag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer