Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Kan innehålla spår av vinter”

Uppdaterad
Publicerad

December blev en mycket mild månad. Inte så rekordartat milt som november var, men ändå en extremt mild månad som avslutning på det rekordmilda väderåret 2020.

”Kan innehålla spår av nötter” kan man ju läsa på förpackningar ibland, och så var det med vintern denna ovintriga decembermånad anno 2020. Bara lokal och tillfällig kyla, och även om snön har legat i stora delar av Norrland har vintern ändå fått en minst sagt trevande start i och med mildluften som härskat under större delen av månaden.

Dessutom övervägande blött, där det till slut blev höga ”vinterflöden” i Dalsland och Värmland. Rekordblött till och med i Ed i Dalsland som med sina 220 mm fick mest nederbörd i millimeter räknat i hela landet under månaden.

Tema månadskrönikor

Tillfällig kyla och snö gjorde sig påmind bra tajmat till julhelgen, då just julaftonen även blev en skapligt solig dag i söder. I alla fall sett till hur månaden i övrigt handlade om solbrist, solbrist och ännu mera solbrist. Flera platser noterade nya och föga smickrande antisolskensrekord.

Väldigt milt – med tangerat rekord i Värmland

I främst mellersta och norra Sverige blev detta en av de allra varmaste decembermånaderna som uppmätts i Sverige. Där tampas december 2020 med rekordmånader som främst 1929 och 2006, men lokalt även exempelvis 2011 och 2016. Därmed också det åttonde året i rad med en december som, sett till referensåren 1961–1990, varit varmare än normalt i hela landet sett. Året innan den sviten inleddes, 2012 alltså, var det däremot kallare än brukligt i så gott som hela landet. I större delen av Norrland och Svealand blev överskottet 5–9 grader, medan Götaland och delar av fjällvärlden fick ”nöja sig” med ett överskott på 3–5 grader.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961–1990. Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

I absoluta tal hade den kustnära trion Falsterbo i sydvästligaste Skåne, Karlskrona-Söderstjerna i Blekinge och Ölands södra udde varmast i landet i december med en genomsnittlig temperatur på 5,2 grader, medan Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen med 8,3 minusgrader noterade månadens lägsta medeltemperatur. Störst överskott noterades i Älvsbyn norr om Piteå i Norrbotten, för deras 2,1 minusgrader mot normala 12,0 minusgrader ger ett överskott på smått osannolika 9,9 grader. Minst överskott i landet står kusttrion Fårösund-Ar på nordligaste Gotland, Väderöarna vid mellersta Bohuskusten och Falsterbo för, alla med 2,9 grader över det normala. Och då är det ju, för sista gången någonsin, referensåren 1961–1990 man jämför med.

Bland mätserier med minst hundra år på nacken sattes det inga nya rekord, men däremot skedde en tangering: 1,1 grader i Gustavsfors nordost om Hagfors i östra Värmland är tangerat medeltemperaturrekord för månaden med december 1924, och mätningarna inleddes där 1917. Bland kortare mätserier sattes det dock en del rekord, bland annat:

2,7 minusgrader i Överkalix-Svartbyn i Norrbotten,

2,1 minusgrader i Älvsbyn i Norrbotten,

0,6 minusgrader på Luleå flygplats i Norrbotten,

3,4 minusgrader i Arvidsjaur i mellersta Lappland,

1,7 minusgrader i Lycksele i södra Lappland,

0,8 grader på Sundsvall flygplats i Medelpad

och 1,0 minusgrader i Älvdalen i norra Dalarna.

Övervägande blött – med rekord i Dalsland

Främst under mitten och slutet av månaden passerade många omfattande och delvis kraftiga regn- och snöväder Sverige. Så inte undra på att månaden som helhet blev blötare än normalt i så gott som hela landet, främst delar av Skåne och de västra fjälltrakterna undantaget. Lokalt föll mer än dubbla normalmängden i ett stråk från Dalsland upp till mellersta Norrlandskusten och vidare norrut längs kusten, samt i ett område i inre norra Lappland och även i ett litet område vid Östgötakusten.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961–1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

I och med att det varit gott om milda decembermånader på senare år, och att milt och blött ofta går hand i hand på vintern, så har även många av de senaste årens decembermånader även varit blötare än normalt i stora delar av landet. För att hitta en månad på senare år som liknar årets gällande nederbördens fördelning och mängd faller mitt öga på 2011, medan 2016 bjöd på det omvända: Blött i fjällen och torrt i övrigt.

I delar av Värmland och Dalsland var december rekordblöt, och en minst hundraårig mätserie noterade nytt rekord, för 220 mm i Ed i Dalsland är mer än deras tidigare rekord på 191 mm från 2013. Mätningarna i Ed inleddes 1879 och deras normalvärde i december för referensperioden 1961–1990 är 71 mm. Även en del kortare mätserier slog rekord, bland annat:

108 mm i Arvika i västra Värmland,

125 mm i Blomskog i sydvästligaste Värmland

och 159 mm i Bengtsfors i inre Dalsland.

Mest nederbörd i landet i december noterades i just Ed, där deras 220 mm mot normala 71 mm innebär 309 %, medan Nora-Östanö norr om Härnösand vid Ångermanlandskusten fick mest räknat i procent av det normala, där 188 mm mot normala 57 mm innebär 332 %. Minst nederbörd fick västra delen av norra Lapplandsfjällen, där Ritsem med 7 mm mot normala 44 mm noterades för 17 % medan Abisko fick minst i millimeter räknat, för 5 mm mot normala 26 mm motsvarar 19 %.

Solbrist

December är normalt en solfattig månad. Dagarna är korta, och för landets nordligaste delar råder dessutom polarnatt under delar av månaden, för treriksröset till och med hela månaden. Så varför ska då vädret komma och lägga ytterligare begränsningar på soltiden? Men så var det under månaden, som blev solfattig i hela landet, på många håll rejält solfattig. Annat var kanske inte att vänta en så här pass mild och ostadig månad?

Nya antisolskensrekord sattes för fem av de fåtal platser runtom i landet som mäter solskenstid:

4 timmar i Svenska Högarna i nordligaste Östersjön mot tidigare 6 timmar 2012 (startår 2007)

11 timmar i Karlskrona i Blekinge mot tidigare 16 timmar 2009 (startår 2009)

12 timmar i Borlänge i Dalarna mot tidigare 18 timmar 1997 (startår 1987)

12 timmar i Göteborg mot tidigare 13 timmar 2007 (startår 1983)

14 timmar i Nordkoster vid norra Bohuskusten mot tidigare 35 timmar 2018 (startår 2006)

Julafton den 24 blev en av månadens soligaste dagar i delar av landet. Då fick exempelvis Stockholm 3,0 timmar av månadens totala 3,6 timmar. Dock var det soligare på andra platser just den 24, och allra mest sol i landet fick Borlänge i Dalarna med 4,8 timmar den dagen. Mest sol under hela december fick Norrköping i Östergötland med 20 timmar, men det är ändå bara ungefär hälften av deras normala mängd på 36 timmar.

Grått, grått, grått… och grått

Månadens inledning blev en odramatisk och till stora delar jämngrå historia. Efter några inledande dygn där man i alla fall lokalt anade lite kyla, eller i alla fall mindre milt, så var det just milt som gällde under månadens första halva. Inga större mängder nederbörd föll heller, och det dröjde till den 15 innan månadens första notering om minst 20 mm på ett dygn kom, det när småländska Ljungby rapporterade 22 mm det nederbördsdygnet.

Inte speciellt blåsigt heller, men det som framför allt märktes av var att solen inte märktes av, inte alls på sina håll. Solbristen i början av månaden var nämligen extrem och det dröjde länge innan vissa av landets fåtal solskensmätare fick något att mäta. För Ölands norra uddes del fick man vänta till den 14 innan man fick mätbar solskenstid i december (0,1 timmar det dygnet), i värmländska Karlstad dröjde det till den 16 (då med 1,0 timmar) och för huvudstadens del dröjde det till den 19 innan 0,1 timmar tickade in på solskensmätaren.

Det finns också ett lite blåsigt tillfälle i början av december. Den 9 inträffade nämligen månadens enda notering om mycket hårda vindbyar (21–24 m/s) i inlandet när byvinden tillfälligt nådde 22 m/s i Naimakka vid den finska gränsen i nordligaste Lappland. Det blåste hårt i Jämtland- och Lappandfjällen den dagen, och lite av den blåsten lyckades alltså smita vidare och nå ner till Naimakka. Men det vara ytterst tillfälligt, för även om det blåste ganska hårt i byarna hela dagen var det bara en kort sväng på tidiga kvällen som byvinden blev så pass kraftig.

Extremt o-kallt för att vara december (högst genom tiderna?)

Tillfällig kyla längst i norr gjorde att det två dygn på raken noterades ett nytt säsongslägsta i landet. Först på sena eftermiddagen den 17 och framåt midnatt samma kväll, vilket statistiskt hamnar på temperaturdygnet den 18. Bägge gångerna skedde det i Pajala vid den finska gränsen i norra Norrbotten. Månadens lägsta temperatur i de olika delarna i december blev:

I norra Norrbotten 26,6 minusgrader i Pajala den 18,

i södra Norrland 18,7 minusgrader i Sveg i Härjedalen den 2,

i Svealand 16,1 minusgrader i Särna i norra Dalarna den 2

och i Götaland 9,2 minusgrader i småländska Hagshult på annandag jul den 26.

Götalandsnoteringen kom i samband med tillfällig kalluft där över julhelgen, och mer om julhelgens väder i slutet av denna digra krönika.

Att det inte är kallare i Sverige än 26,6 minusgrader i december är extremt ovanligt. Jag har letad mig tillbaka till åtminstone 1954 och inte hittat en så pass hög månadslägstanotering i landet som denna december. Kan finnas längre tillbaka i tiden, men då inte all gammal data är digitaliserad är det inte möjligt för mig att få ett exakt svar på frågan: Är 26,6 minusgrader det högsta decemberlägstat som noterats sedan mer regelbundna temperaturmätningar inleddes runtom i landet på mitten av 1800-talet?

Åtskilliga plusgrader i fjällen

Den tillfälliga kalluften i norr fick den 18–19 ge vika för passerande snöfall och åter mildare. När mildluft når in västerifrån händer det ibland att fjälltopparna får rejält milt. Så hände denna gång i Sylarna i södra Jämtlandsfjällen med en av månadens högsta temperaturnoteringar den 19, nämligen 8,9 grader.

Därmed skiljer det bara tiondelar mellan tre av de fyra landsdelarnas högsta temperatur i december:

I Götaland 9,2 grader i Skillinge den 6,

i Svealand 8,7 grader i Örebro i Närke den 21,

i södra Norrland 8,9 grader i nyss nämnda Sylarna den 19

och i norra Norrland 6,2 grader på Umeå flygplats i Västerbotten den 6.

Trevande vinter

Trots tillfällig kyla stod den meteorologiska vintern helt still under månaden. I slutet av november tog vintern ett stort kliv söderut. Och det tack vare att de inledande decemberdygnen också var lite kalla, för det är ju fem dygn på raken med en dygnsmedeltemperatur under 0 grader varje enskilt dygn som behövs för att vintern ska anses kommen, och då med det första av dessa fem dygn som startdatum. Så de lite kallare dygnen den 1–3 gjorde alltså att vintern anlände i slutet av november.

Så vid årsskiftet är nu läget för årstiderna exakt det samma som vid månadsskiftet november – december: Vinter i Norrland, frånsett delar av kustremsan i södra och mellersta Norrland, i nordvästra ner mot inre Svealand samt i ett område i östra delen av Sydsvenska höglandet.

Snögräns och snöutbredning har heller inte varierat speciellt mycket under månaden. I och med lite kallare väder i början av månaden bjöd den första decemberveckan på en del snötäcke av och till i söder. Speciellt efter att ett mindre snöväder löpt upp söderifrån den 3 låg snön lokalt decimeterdjup på Sydsvenska höglandet den 4. När den snön sedan smälte låg snögränsen ganska oförändrat från norra Dalarna upp till mellersta Norrlandskusten ända fram till jul, och med snötäcke och barmark om vartannat vid Västerbottens- och Norrbottenskusten.

Även sett till havsisens utbredning har denna vinter fått en högst trevande inledning. Det var först under den avslutande veckan som det börjades bygga på lite is utanför norra Bottenvikskusten.

Juldagarnas väder i siffror

Lite kallare väder lagom till julhelgen borgade för lite mer vitt på marken längre söderut än tidigare under månaden. Om inte vitt av snö, så i alla fall lite frostvitt. En del snöfall i norr och sol i söder på julafton den 24 följdes av nordvindar och snöbyar i Uppland och på Gotland den 25 när samtidigt det klara området i söder minskade något i omfattning. Sedan inleddes en omläggning till mildare och ostadigare väder när regn och snö närmade sig västerifrån och drog in under annandag jul den 26, varvid större delen av landet sa tack och adjö till sol för resten av året.

Här några av julaftonens max- och minvärden, alltså för dygnet den 24:

Varmast: 6,3 grader i Nidingen, Halland och i Vinga, Västergötland

Kallast: 13,4 minusgrader i Merkenes, Lappland

Blötast under dagen: 6,1 mm i Gäddede, Jämtland

Blötast under dygnet (fram till juldagens morgon): 9,8 mm i Lövånger, Västerbotten

Störst snödjupsökning (fram till juldagens morgon): 14 cm i Hedeviken, Härjedalen

Soligast: 4,8 timmar i Borlänge, Dalarna

Högst medelvind: 16,2 m/s i Bjuröklubb, Västerbotten

Högst byvind: 21,1 m/s i Idre fjäll, Dalarna

Kommande dygn, den 25, var juldagens max- och minvärden följande:

Varmast: 4,5 grader i Östergarnsholm, Gotland

Kallast: 22,1 minusgrader i Gielas, Lappland

Blötast under dagen: 17,4 mm i Film, Uppland

Blötast under dygnet (fram till annandagens morgon): 23,5 mm i Film, Uppland

Störst snödjupsökning (fram till annandagens morgon): 18 cm i Vattholma, Uppland

Soligast: 5,6 timmar i Nordkoster, Bohuslän

Högst medelvind: 21,4 m/s i Örskär, Uppland

Högst byvind: 25,2 m/s i Örskär, Uppland

Och den tredje av juldagarna, annandag jul den 26, uppvisade följande max- och minvärden:

Varmast: 6,1 grader i Väderöarna, Bohuslän

Kallast: 22,5 minusgrader i Gielas, Lappland

Blötast under dagen: 7,5 mm i Vidsel, Lappland

Blötast under dygnet (fram till morgonen den 27): 41,9 mm i Fotskäl, Västergötland

Störst snödjupsökning (fram till morgonen den 27): 25 cm i Jäkkvik, Lappland

Soligast: 0,4 timmar i Norrköping, Östergötland

Högst medelvind: 19,7 m/s i Blåhammaren, Jämtland

Högst byvind: 23,8 m/s i Sylarna, Jämtland

Nordvinden som svepte ner över Uppland under juldagen den 25 var kraftig, som mest med stormbyar in mot Upplandskusten. Och det snöade kraftigt också, som det så ofta gör när nordvinden får fritt spelrum att från Bottenhavets öppna och varma vatten skapa snöbyar som sveper ner över Uppland. Även Gotland fick en släng av sleven, men inte alls som i Uppland. I Vattholma norr om Uppsala gick man från barmark på julaftonens morgon till 4 cm på juldagens morgon, för att dygnet därpå kunna pulsa runt i 22 cm djup snö. Med mildluft och regn som sedan följde var dock all snö borta två dygn senare. I smält form fick Vattholma 24,5 mm under julhelgen (från morgonen den 24 till och med morgonen den 27) medan Film längre norrut i Uppland fick 32,0 mm, men tyvärr mätes inte snödjup i Film. Själv var jag på plats nära norra Upplandskusten under julhelgen. Där kom inte alls lika mycket snö, utan bara en eller annan centimeter, för regninslaget var stort så pass nära kusten.

Omfattande regn- och snöväder

Veckan före jul började det bli lite mer krut i de regn- och snöväder som passerade över oss, och det mestadels i en bana från sydväst upp åt nordost. Det skulle dock bli betydligt mer kraft och mer dramatik i vädersystemen under månadens avslutande vecka.

Under senare delen av annandag jul den 26 tryckte mildluft på västerifrån och ett omfattande regn- och snöväder drog in över landet. Kulmen kom den 27 när det blåste och regnet vräkte ner i söder samtidigt som snön föll i norr. Under de tre nederbördsdygnen den 26–28 föll över 60 mm på tre platser i söder: 64 mm i Fotskäl i sydvästligaste Västergötland, 64 mm i Mollsjönäs nordost om Göteborg i Västergötland och 64 mm i Svaneholm väster om Säffle i sydvästra Värmland.

Uppdelat dygn för dygn föll 30 mm eller mer på följande platser runtom i landet under annandag jul den 26 (fram till morgonen den 27):

42 mm i Fotskäl (månadens officiellt störst dygnsnederbördsmängd i landet),

37 mm i Mollsjönäs,

35 mm i Horred sydväst om Kinna i sydvästligaste Västergötland,

35 mm i Kållered söder om Göteborg i Västergötland,

33 mm i Linhult söder om Kinna i sydvästligaste Västergötland,

32 mm i Bollebygd mellan Göteborg och Borås i Västergötland,

32 mm i Henån på Orust i Bohuslän,

32 mm i Härryda öster om Göteborg i Västergötland,

31 mm i Grebbeshult sydost om Härryda och sydväst om Bollebygd i västra Västergötland

och 31 mm i Källsjö norr om Ullared i inre norra Halland.

Dygnet därpå, den 27 (fram till morgonen den 28):

35 mm i Vännäs i nordväst om Umeå i södra Västerbotten,

32 mm i Rörastrand på Tjörn i södra Bohuslän

och 31 mm i Nordanbäck norr om Nordmaling i nordligaste Ångermanland.

Och till slut dygnet den 28:

32 mm i Hudiksvall i Hälsingland

och 30 mm i Härnösand i Ångermanland.

På de två dygnen den 28–29 föll omkring 50 mm som mest vid mellersta Norrlandskusten med Härnösand i topp med 56 mm. Lägger man till ett tredje dygn, den 30, fick Härnösand 68 mm. Under dessa tre dygn föll mer än vad det normalt gör där under en hel december månad (66 mm) och mer än en tredjedel av månadens totala 174 mm. Det kan dock komma avsevärt mycket mer nederbörd i Härnösand i december, för deras nederbördsrekord lyder på hela 278 mm satt 1966.

Allt regn som vräkte ner i söder ledde till översvämningar och höga flöden, och mer om det alldeles strax i denna krönika. I norr föll däremot snön, och gjorde att norra Norrland fick en allmän påspädning av snödjupet. Hos de flesta säkerligen en efterlängtad påspädning dessutom. Månadens största officiella snödjupsökning i landet på ett dygn blev 25 cm i Jäkkvik nordväst om Arjeplog i mellersta Lapplandsfjällen när man gick från 49 cm på annandagens morgon den 26 till 74 cm morgonen därpå. Samma dygn ökande snödjupet med 24 cm (från 0 cm till 24 cm) i Balsjö norr om Nordmaling i nordligaste Ångermanland.

Följande dygn gav även det två officiella snödjupsökningar på 20 cm eller mer: 24 cm (från 14 cm till 38 cm) i Kindsjön väster om Branäs i norra Värmland och 21 cm (från 21 cm till 42 cm) i Kypäsjärvi sydost om Överkalix i Norrbotten.

Blåsigt också när allt passerade

Det blåste också rejält när det regnade och snöade som värst den 26–28. Tidigare under månaden hade vinden bara lokalt nått stormstyrka i fjällen vid några få tillfällen, nämligen med 27 m/s i Blåhammaren i södra Jämtlandsfjällen kring midnatt den 2–3, med 25 m/s i Sylarna på kvällen den 3 och med 26 m/s i Sylarna på natten den 21.

Månadens blåsigaste dygn blev utan tvekan den 27, med kraftiga stormvindar på 30 m/s som mest i Blåhammaren under morgonen, och nästa lika blåsigt igen på kvällen. Dessutom noterade Sylarna stormvindar på 26 m/s på sena eftermiddagen. I svallvågorna dagen efter, den 28 alltså, noterade dessutom Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen storm med 27 m/s.

Det blåste aldrig storm till havs den 27, ej heller någon annan gång under månaden. Däremot noterades månaden högsta byvind för en kuststation just den 27, det med 31 m/s i Väderöarna på sena förmiddagen. Högst byvind oavsett stationsplacering blev orkanbyar på 34 m/s i Blåhammaren strax före midnatt den 27.

Omslag med snö och mildare väder gör att lavinrisken allmänt ökar, och en skidåkare utlöste en lavin i Sälenfjällen den 27.

Höga vinterflöden

Något som vi kanske får vänja oss vid alltmer när vintrarna i snitt blir allt mildare är att allt mer av nederbörden i söder faller som regn, och att översvämningar och höga vattenflöden blir ett växande problem under vinterhalvåret.

Veckan före jul började regn på regn matas in från sydväst. Med redan mättat mark så hade regnet ingen annan utväg än att ta vägen via vattendragen, där då flödesnivåerna snabbt ökade. Värst blev det i Värmland och Dalsland, där megaregnet den 27 sedan förvärrade läget än mer. Redan den 22 kom den första flödesvarningen ut, så väderåret 2020 avslutades med följande varningar för höga och till slut även mycket höga flöden:

Byälven har haft höga flöden sedan den 22 och mycket höga flöden sedan den 30,

Byälvens biflöden har haft höga flöden sedan den 28, sedan den 30 inkluderat närliggande avrinningsområden,

Upperudsälven har haft höga flöden sedan den 23 och sedan den 31 mycket höga flöden från Dals Långed ner till Vänern

och Upperudsälvens biflöden har haft höga flöden sedan den 23.

Dessutom låg en allmän varning för höga flöden i norra Bohuslän och södra Dalsland ute den 27–28, som sedan övergick i följande varningar:

Mölndalsån nedströms Landvettersjön hade höga flöden den 28–29

och Enningdalsälven med biflöden har haft höga flöden sedan den 29.

”Tittar det snöar”

För att räknas som en vit jul är det officiellt snötäckets utbredning på juldagens morgon den 25 som räknas. I så fall fick i grova drag halva landet en vit jul, för snön låg norr om en ganska rak linje från norra Dalarna till södra Västerbottenskusten, och därtill var ett område i Uppland snötäckt.

När regnet och snön brakade in västerifrån till den 27 gav det, som nämnts tidigare, en påspädning av snötillgången i norr. En viss förskjutning av snögränsen söderut över Svealand syntes också. Även längre söderut la sig snön, främst i Halland och sydvästra Västergötland, om än kortvarigt under mellandagarna. Så vid årsskiftet låg snötäckets sydliga gräns i ett stråk från Värmland till Gästrikland.

Innan nedräkningen inför 2021 inleddes han det noteras ytterligare två snödjupsökningar på 20 cm eller mer på ett dygn. Snödjupet ökade med 20 cm (från 18 cm till 38 cm) i Ulvsjön söder om Stöde i Medelpad fram till morgonen den 29 och fram till nyårsaftonen morgon kunde 22 cm mer snö konstateras (37 cm hade blivit 59 cm) i Moskosel-Abmohed nordost om Arvidsjaur i mellersta Lappland.

Dock väntar vi fortsatt på att snön ska ligga meterdjup nu under säsongen 2020–2021, för december månads största officiella snödjup i de olika landsdelarna blev som följer:

I norra Norrland 80 cm i Jäkkvik den 28, i Kvikkjokk-Årrenjarka i norra Lapplandsfjällen den 28 och i Kittelfjäll i södra Lapplandsfjällen på nyårsaftonens morgon den 31,

i södra Norrland 60 cm i Lillhamra väster om Los i nordvästra Hälsingland den 31,

i Svealand 50 cm i Idre i norra Dalarna den 29

och i Götaland 15 cm i Linhult den 28.

Som avslutning på väderåret 2020 kommer här nyårsaftonens väder i siffror (där själva vädret var mest mulet med en del regn i söder och snö i norr, så en ganska typisk decembervädret 2020-dag alltså):

Varmast: 6,0 grader i Ölands södra udde, Öland

Kallast: 12,2 minusgrader i Ljusnedal, Härjedalen

Blötast under dagen: 9,5 mm i Sveg, Härjedalen

Blötast under dygnet (fram till morgonen den 1 januari): 19,8 mm i Särna, Dalarna

Störst snödjupsökning (fram till morgonen den 1 januari): 19 cm i Sveg, Härjedalen

Soligast: 1,9 timmar i Ölandsnorra udde, Öland

Högst medelvind: 13,8 m/s i Bjuröklubb, Västerbotten

Högst byvind: 17,6 m/s i Bjuröklubb, Västerbotten

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet