Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ännu en mild och blåsig månad

Det milda vädret bestod även i februari, vilket gör att denna vinter (december–februari) blev den allra varmaste som uppmätts på en del håll i landet. Mest dramatik under februari blev det den 22, då en storm drog förbi i söder. Vinterns kraftigaste storm, hittills är kanske bäst att tillägga.

Sammantaget för månaderna december, januari och februari så har årets vinter varit en av de allra mildaste som Sverige upplevt. På en del håll blir det rekord, exempelvis i Stockholm. Tidigare var vintern 1972-1973 varmast med 1,9 grader som medelvärde för december-februari. Denna vinter lär medelvärdet bli 2,3 grader, kanske korrigerat med någon tiondel när alla temperaturuppgifter dubbelkontrollerats. Andra mätstationer som satt värmerekord för december-februari är Haparanda, Härnösand, Uppsala, Linköping och Visby.

Ännu en mycket mild vintermånad är över. Nästan alla februarirekord är från 1990, undantaget västra Lappland och nordvästra Jämtland med 1959 som rekordår. Årets värden ligger dock en bit ifrån rekordvärdena, en station undantaget. Det är Skagsudde vid Ångermanlandskusten som med månadsmedelvärdet 0,3 grader slår det gamla rekordet på -0,1 grad från 1990. Skagsudde har mätt temperatur sedan 1964.

I absoluta tal hade Jokkmokk i mellersta Lappland och Latnivaara i norra Lappland kallast i februari med en månadsmedeltemperatur på 9,2 minusgrader, medan Göteborg och Utklippan utanför Blekingekusten hade varmast med 4,4 grader.

Nederbörden föll ganska normalt i stora delar av landet. I sydöstra Götaland dock mindre än hälften av normalt. Mer än dubbla mängderna föll däremot i ett stråk genom Lappland samt lokalt i västra Götaland, men inga rekordmängder.

Avklingande oväder
Januari avslutades med stormvindar på Västkusten. Och februari månads första dagar fick uppleva efterdyningarna av det vädersystem som gav stormvindarna den sista januari. Höga flödesnivåer i vattendrag i främst Halland bestod under de inledande februaridagarna. I Säveån var nivåerna mycket höga den 2-3, men sedan sjönk nivåerna sakta men säkert. Däremot steg nivåerna i Upperudsälven i Dalsland och där varnades det för mycket höga flöden den 4-10.

Inre Götaland var snötäckt på morgonen den 1 med cirka 15 cm som mest. När sedan vädersystemet drog bort österut svepte kallare nordvindar och snöfall ner över södra Sverige. Vinden tog i ordentligt och Visingsö i Vättern nådde stormstyrka 25 m/s i vindbyarna mitt på dagen den 2. Nordvindar och snöfall spädde på snötillgången i Götaland och störst uppmätt snödjup blev 23 cm i Ed i Dalsland den 3. Sedan smälte snön bort sakta men säkert, så den 7 var det barmark i hela Götaland igen.

Apropå snödjup hade Gördalen i nordvästra Dalarna 137 cm på morgonen den 3, störst snödjup i Svealand denna februari. Och inte bara det, 137 cm är största officiella snödjupet i landet denna vinter. Februaris största snödjup i södra Norrland kom den 28 och 29 med 116 cm i Ankarvattnet i norra Jämtlandsfjällen och för norra Norrland blev toppnoteringen 108 cm i Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen den 21.

Vinterkyla och vårvärme
Månadens inledande vädersystem följdes av kallt och klart väder i norr. Temperaturen i Gielas i södra Lapplandsfjällen nådde 33,7 minusgrader natten mot den 4, månadens lägsta temperatur. Men kalluften vara bara tillfällig, för ganska snabbt var det milda västvindar och passerande vädersystem som gällde igen i hela landet. Månadens högsta temperatur kom i samband med ett sådant vädersystem. Mycket varm luft, kom upp över Sydsverige den 9 och gav 12,3 grader i skånska Kristianstad.

Snöstorm i fjällen
Den 13 blev en otursdag, åtminstone denna februari om man befann sig i fjällkedjan. Kraftiga nordvästvindar och inte nog med det, täta och kraftiga snöbyar dessutom. En riktig snöstorm med andra ord. Vinden i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen nådde orkan 37 m/s under morgontimmarna. I övrigt noterades stormvindar i Stora Sjöfallet i norra Lapplandsfjällen 29 m/s, i Flatruet i norra Härjedalen 26 m/s och i Hemavan-Gierevarto i södra Lapplandsfjällen 25 m/s. Framåt lunchtid nådde de kraftigaste vindarna Norrlandskusten då Bjuröklubb vid Västerbottenskusten hade 27 m/s. Stormbyar utanför fjällkedjan noterades i Mattmar i Jämtland med 27 m/s och i Frösön i Jämtland med 26 m/s på morgonen och i Älvsbyn i södra Norrbotten med 25 m/s mitt på dagen.

Få rapporter inkom om följderna av snöstormen. Men jag kan inte tänka mig annat att de flesta fjällvägarna var helt ofarbara. Och att det bara fanns ett alternativ, att hålla sig inomhus. Var det kanske så att alla tog fasta på de kraftfulla och välberättigade varningarna som förmedlades av SVT:s eminenta meteorologer!? Ja, jag tror det...

Det är helt omöjligt att mäta hur mycket snö som faller när det samtidigt blåser storm. De 20 cm nysnö som Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen rapportade var säkerligen inte i närheten av vad det i verkligheten föll som mest i fjällen under stormdygnet.

Två dagar med kalluft, sedan milt igen
Snöstormen drog ner kalluft långt söderut över landet, så natten till den 16 noterades mycket kallt i inre Götaland. Småländska Hagshult nådde 13,2 minusgrader, ”svinkallt” med andra ord med denna vinters mått mätt.

Kalluften blev bara tillfällig, någon dag eller två, innan milda västvindar drog in igen över landet. I söder var det relativt lugnt väder och i stort sett uppehåll. I fjällen däremot var det av och till mycket blåsigt. Stekenjokk nådde stormvindar mitt på dagen den 16 och även mitt på dagen den 18. Dessutom snöbyar som drog in västerifrån och gav 10-20 cm nysnö av och till.

Vinterns kraftigaste storm
Den 22 drabbade vinterns kraftigaste storm Sydsverige. Hittills är väl bäst att säga, för kung Bore har kanske inte sagt sitt än för denna vinter? Det blev blåsigt i hela landet, men stormbyarna berörde bara södra och mellersta Götaland under kvällen den 22. Över hav nådde vinden som mest 29 m/s i medelvind, det i Hanö utanför Blekingekusten. Även Måseskär utanför Bohuskusten med 27 m/s och Östergarnsholm på Gotlands ostkust med 26 m/s nådde storm i medelvind. Över land uppmättes stormbyar på många mätstationer: Visingsö 32 m/s, Målilla i östra Småland 31 m/s, Trollhättan i Västergötland 30 m/s, Torpabron i Västergötland 30 m/s, Visby flygplats 30 m/s, Hällum i inre Västergötland 28 m/s, Broen i Halland 28 m/s, Kymbo i inre Västergötland 27 m/s, Gladhammar i östra Småland 26 m/s, Horn i sydligaste Östergötland 25 m/s, Växjö flygplats 25 m/s, Rynge vid skånska sydkusten 25 m/s, Säve i Göteborgs utkant 25 m/s, Växjö 25 m/s och Helsingborg 25 m/s, Byvinden över hav var givetvis högre, med Hanös orkanbyar på 39 m/s som högsta notering.

Även den vindkänsliga stationen Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen noterade storm med 30 m/s i medelvind. Men det var i söder som följderna av stormvindarna blev kännbara. Som mest var cirka 60 000 abonnenter utan el och cirka 20 000 utan fast telefoni efter stormens härjningar. Nerblåsta träd blockerade ett fyrtiotal vägar i västra Götaland. Många vägar och gator svämmade dessutom över när havsvattennivåerna steg, som mest var nivåerna cirka 130 cm över medelvatten i Göteborgstrakten. Stormen fällde uppskattningsvis 1-1,5 miljoner kubikmeter skog, vilket är mindre än en femtedel av vad som föll i januaristormen 2007. Och nästan ingenting alls jämfört med januaristormen 2005 som fällde cirka 75 miljoner kubikmeter skog!

Nästan all tågtrafik i västra Götaland stod stilla, färjor ställdes in, Uddevallabron stängdes av och även för flygtrafiken blev det vissa störningar. SOS Alarm blev överbelastat, vilket gjorde att ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) skickades ut om att hålla sig inomhus och att inte ringa 112 annat än vid livshotande situationer. Det var vinden som var boven i dramat, för det föll inte speciellt mycket regn, som mest 21 mm i Skövde i Västergötland.

Vårvindar friska...?
Resten av månaden förflöt sedan med milda västvindar och passerande vädersystem. Åter nådde vinden stormstyrka av och till i fjällen. Först den 23 i Stekenjokk och sedan igen på kvällen den 24. Då nådde vinden orkanstyrka, 40 m/s, en ovanligt hög notering. Och inte speciellt långt ifrån det svenska vindrekordet på 44 m/s, satt i just Stekenjokk den 11 januari 2005. Samtidigt hade även Stora Sjöfallet storm på 27 m/s och Mattmar hade stormbyar på 28 m/s. Och precis som tidigare i månaden gav västvindarna täta snöbyar av och till med en eller flera decimeter nysnö som följd.

Den 26 drog ett kraftigt regn in över västra Götaland. Mollsjönäs strax nordost om Göteborg noterade 36 mm och många andra stationer i närheten fick regnmängder mellan 20 och 35 mm. Det varnades för stormbyar i sydvästra Götaland efter regnet, men så blev det inte. Men ack så när med 24 m/s i Rynge vid skånska sydkusten på eftermiddagen den 27. För att vara exakt hade Rynge 24,2 m/s i den kraftigaste vindstöten och nedre gränsen för storm är ju 24,5 m/s.

Ännu ett kraftigt regn hann komma in över västra Götaland innan månaden var slut. Tack vare skottdagen hamnade mängderna som föll dygnet fram till morgonen den 1 mars på februarilistorna. Fotskäl i västligaste Västergötland fick mest med 28 mm, följt av andra stationer i främst Halland med 15-25 mm. Men det var inte enbart regn som föll, i Torup i inre Halland vaknade man upp med 10 cm nysnö på lördagsmorgonen den 1 mars.

Våren gjorde en rivstart denna milda februarimånad, eller...? Personligen tycker jag inte det, för det har ju aldrig varit någon vinter att tala om i Götaland och en bit upp över Svealand. Och har det inte varit vinter kan det ju inte bli vår, eller...!?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer