Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

”Ordningen återställd”

Uppdaterad
Publicerad

Numera är det nästan mer regel än undantag med varmare vintermånader än normalt, så efter en till stora delar kall januari ”återställdes ordningen” i februari. Mildare än normalt alltså, och då är det åren 1961–1990 som används som referens.

Trots att mildvädret övervägde blev månaden trots allt inte lika varm som de två senaste februarimånaderna, alltså 2014 och 2015. Vädret i sig var tämligen odramatisk,  utan alltför många väderhändelser värda att ta upp i denna månadssammanfattning. Det var i stort sett bara resterna av den brittiska stormen Henry som ”ställde till det” under månaden, så det blir nog en månad som faller i glömska tämligen raskt.

Milt och mestadels blött

Februari blev mild, med störst överskott jämfört med det normala i nordöstra Norrland. Där blev det mestadels 4–5 grader varmare än vad som är normalt sett till referensåren 1961–1990. I övriga landet stannade överskottet mestadels på 2–4 grader. I absoluta tal hade Utklippan i Blekinges yttre östra skärgård varmast i februari med en medeltemperatur på 3,0 grader, medan Kvikkjokk-Årrenjarka i norra Lapplandsfjällen hade kallast med 12,7 minusgrader. Kvikkjokk var för övrigt den plats som hade minst överskott jämfört det normala (0,9 grader), medan Pajala och Haparanda i Norrbotten hade störst överskott i landet (5,3 grader).

Tema månadskrönikor
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961–1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Större delen av landet upplevde en blötare februari än brukligt. Det är föga förvånande eftersom milt och blött väder ofta går hand i hand på vintern. Det blev dock inga större avvikelser jämfört vad som vanligen kommer i februari. Inga rekord alltså, trots en dag extra denna februarimånad.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961–1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Solen har visat sig mer än vanligt i södra Sverige, men i mellersta och norra Norrland blev det däremot en solfattig februari. Ett nytt solskensrekord sattes. 110 timmar i Hoburg på sydligaste Gotland är mest i februari månad sedan mätningarna inleddes där 1985. Det tidigare rekordet löd på 100 timmar från 1995, och normalt lyser solen 65 timmar i februari. Flest soltimmar bland landets platser som mäter soltid fick däremot Nordkoster vid norra Bohuskusten med 125 timmar, medan Tarfala i norra Lapplandsfjällen bara fick ihop 34 timmar.

Resterna av stormen Henry

En av få nämnvärda händelser under månaden var när resterna av den brittiska stormen Henry slog till under natten mot den 2. Det blev vissa skador när stormbyar svepte förbi i ett smalt stråk över mellersta Götaland. Två platser över inlandet noterade stormbyar:

25 m/s i Målilla i inre Småland

och 25 m/s i Såtenäs vid Vänerns södra strand i Västergötland.

Mycket hårda vindbyar noterades på tre platser:

24 m/s i Torup i inre Halland,

22 m/s i Kolmården-Strömsfors i nordligaste Östergötland

och 21 m/s Axstål utanför Karlsborg i norra i Västergötland.

Till havs kulminerade medelvinden på föga imponerande 22 m/s vid Bohuskusten. Inte heller senare under månaden har något tillfälle med stormstyrka förekommit till havs.

Det var en allmänt blåsig inledning på månaden. I Henrys kölvatten bildades en mindre vädersnurra som passerade österut över Sydsverige på morgonen den 3. Åter noterades mycket hårda vindbyar:

22 m/s i Hästveda i norra Skåne

och 21 m/s i Karlskrona-Söderstjerna i Blekinge.

Stora vågor utanför Helsingborg den 3 februari. Foto: SVT Nyheter Helsingborg

Vid endast fyra tillfällen har medelvinden i fjällen nått stormstyrka under februari: I Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen på eftermiddagen den 1, i Blåhammaren i Jämtlandsfjällen på tidiga natten den 5, i Blåhammaren igen på morgonen den 15 och till slut det blåsigaste tillfället i fjällen under februari, inledningen av dygnet den 20. Då noterades stormvindar i Stekenjokk (29 m/s, månadens högsta medelvind i landet) och Blåhammaren, men även i Sylarna i Jämtlandsfjällen. Månadens kraftigaste byvind oavsett stationsplacering noterades då i Sylarna med 49 m/s.

Mycket regn föll i västra Götaland den 1 och den 2, och som ett brev på posten följde under ett par dagar varning för höga flöden i vattendragen där. En kortare flödesvarning var också utfärdad i månadens mitt för Upperudsälven i Värmland och Dalsland, det efter en mildperiod med snösmältning.

10-gradig värme, men inte årshögsta

Mycket milt väder följde, och speciellt dygnen den 6–11 var väldigt milda. Hade det fortsatt på det sättet månaden ut hade avvikelsekartan för temperatur varit betydligt rödare. Månadens högsta temperatur i de olika landsdelarna inträffade under dessa milda dagar:

I Götaland 9,6 grader i Målilla den 7,

i Svealand 9,8 grader i Floda i inre Södermanland den 7,

i södra Norrland 6,6 grader i Gävle i Gästrikland den 7

och i norra Norrland 3,7 grader i Gunnarn i södra Lappland den 8.

Vintergäck i Malmö den 7 februari. Foto: Molly Berggren, SVT Nyheter Skåne

Årshögstanoteringen från januari (10,3 grader i Oskarshamn vid Smålandskusten den 28 januari) står sig därmed än så länge. I mars kommer den med allra, allra, allra, allra största sannolikhet att slås, frågan är bara hur länge det dröjer.

Rejält blött på isen på Runn i Falun i mildvädret den 7 februari. Foto: Anders Hansson, SVT Nyheter Dalarna

Det var tufft för många vintersportarrangemang under mildvädret, exempelvis kortades Svenska rallyt i Värmland, Engelbrektsloppet på skidor i Norberg ställdes in och skridskoloppet Vikingarännet mellan Uppsala och Stockholm genomfördes på en rundbana utanför Sigtuna.

Mildvädret i februari gick hårt åt vinterväglaget i Värmland, och många specialsträckor fick strykas i Svenska rallyt. Foto: SVT Sport

Tillfällig kyla, följt av tidig vår

I månadens mitt kom en tillfällig dipp i temperaturen. Kylan kunde tillfälligt få greppet om oss och vädret stabiliserades. Men det vara ett kortvarigt och föga stadigt grepp, så Kung Bore tappade ganska snabbt taget igen.

Samtidigt som kylan härskade anlände den meteorologiska våren (alltså sju dygn på raken med över 0 grader i medeltemperatur varje enskilt dygn) till kustbandet i söder. Vinga utanför Göteborg och Nidingen vid norra Hallandskusten noterade sitt första av sju vårdygn den 16, vilket alltså blev startdatumet för årets vår i landet. Dygnet därpå anlände våren till många fler kustplatser vid Götalands syd- och ostkust. Bland de större städerna blev Malmö först ut att få vår den 18, följt av Göteborg den 19.  Den 20 anlände våren till hela Skåne och hela Blekinge.

De första rastande sångsvanarna för våren siktades i sjön Tyssligen utanför Örebro den 24 februari. Foto: Peter Comstedt, SVT Nyheter Örebro

Kalla nätter, men värmande sol dagtid

Ett par vackra och till stora delar soliga vår- och vårvinterdagar avslutade månaden. I det klara vädret pendlade temperaturen mycket mellan natt och dag. Speciellt var nätterna i norr rejält kalla.

Gnistrande vackert vinterväder och perfekta skidspår på Lugnets skidstadion i Falun den 15 februari. Foto: Hannes Forssell, SVT Nyheter Dalarna

Månadens lägsta temperatur noterades vid den finska gränsen i Lappland under natten till den 28 februari. Här samtliga landsdelars lägsta temperatur under månaden:

I norra Norrland 32,9 minusgrader i Karesuando i norra Lappland den 28,

i södra Norrland 28,0 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen den 15,

i Svealand 26,1 minusgrader i Särna i norra Dalarna den 15

och i Götaland 15,5 minusgrader i småländska Hagshult den 15.

Såväl skralt som gott om snö

I norr var snötillgången skaplig på många håll under månaden, och lokalt  till och med riklig. I söder däremot var snötäcke en bristvara under delar av månaden. Officiellt hade hela Götaland barmark den 2 och den 7–9, och i övrigt har det inte varit alltför god tillgång på vinterns vita guld i den landsändan precis. Vid inget tillfälle i februari var hela landet snötäckt.

Månadens största officiella snödjup i landets olika delar blev:

I norra Norrland 121 cm i Kangos i norra Norrbotten den 26,

i södra Norrland 80 cm i Storlien-Storvallen i Jämtlandsfjällen den 29,

i Svealand 65 cm i Gördalen i norra Dalarna den 9–12, den 21–25 och den 27–28

och i Götaland 24 cm i Malmbäck i nordöstra Småland den 21.

Under månaden har det bara vid tre tillfällen noterats snödjupsökningar på 20 cm eller mer på ett dygn:

33 cm i Holmfors i Västerbotten, från 34 cm på morgonen den 10 till 67 cm på morgonen den 11,

32 cm i Mårtensboda i Västerbotten, från 31 cm på morgonen den 12 till 63 cm på morgonen den 13

och 23 cm i Storlien-Storvallen, från 50 cm på morgonen den 4 till 73 cm på morgonen den 5.

Oavsett nederbördsform har det inte varit speciellt många ”häftiga” nederbördstillfällen under månaden. Lite förvånande kanske med tanke på att det varit blötare än normalt i större delen av landet. Men å andra sidan har det varit ganska odramatiskt också, så de regn- och snöväder som passerat har varit relativt många men förhållandevis tama. Endast tre observationer om dygnsnederbörd på 25 mm eller mer har noterats:

32 mm i Borås i Västergötland den 2 (månadens största officiella dygnsnederbördsmängd),

30 mm i Mårtensboda den 12 (som alltså resulterade i 32 cm djupare snötäcke)

och 26 mm i Mollsjönäs strax nordost om Göteborg den 20.

Speciellt mycket havsis har det heller inte varit ta om denna milda februari. Av och till var det helt islagt i Bottenviken och norra Kvarken, men innan de senaste dygnens kyla slog till var det tidvis rätt stora isfria områden till havs även där. I övrigt har det varit ytterst lite havsis under månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet