Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vintern stormade in

Januari började milt och stormigt, men därefter gjorde vintern entré i hela landet. En mild månad i nästan hela landet även om avslutningen blev kall. Flera stormar drog förbi, den kraftigaste passerade Götaland och södra Svealand söndagen den 14 januari.

Många trodde nog att det inte skulle bli någon snö och kyla alls i söder denna vinter. Visst såg det också ut så i början av månaden, för det milda vädret från december höll i sig långt in i januari också. Men efterhand började kalluften få grepp i norr och under slutet av månaden fick även södra Sverige besök av snö och kyla. Temperaturkontrasterna vid mitten av månaden var stora och därmed var det inte alls förvånande att vädret blev mycket blåsigt. Allra värst blev stormen den 14 januari då det uppmättes stormvindar på 31 m/s vid kusten och stormbyar över land på 31 m/s.

Det blev en mild månad i nästan hela landet. Undantaget blev norra Lappland som fick något under normal medeltemperatur. Störst överskott i temperatur fick inre och västra Götaland med 4–5 grader över det normala med Nordkoster vid norra Bohuskusten i topp med 5,5 grader över normalt. Milt i söder, men trots allt en bit ifrån rekordvärdena för de flesta observationsstationerna. Falsterbo på skånska sydspetsen satte dock nytt rekord med 5,1 grader mot tidigare 4,8 grader från 1975. Lund tangerade sitt rekord på 4,2 grader från 1989. Falsterbo hade dessutom den högsta månadsmedeltemperaturen i landet denna januari och kallast var det i Jokkmokk i mellersta Lappland med 17,2 minusgrader.

Det föll mer nederbörd än normalt i så gott som hela landet. Inte så konstigt, för milt väder betyder oftast också nederbördsrikt så här på vintern. Drygt dubbla mängderna mot normalt föll i främst västra Götaland. Det föll så mycket att det sattes en del nya nederbördsrekord för januari, exempelvis:
Göteborg, 159 mm mot tidigare 153 mm 2002
Såtenäs i Västergötland, 106 mm mot tidigare 93 mm 1988
Varberg i Halland, 149 mm mot tidigare 136 mm 2002
Torup i inre Halland, 276 mm mot tidigare 222 mm 1990
Ljungby i södra Småland, 150 mm mot tidigare 136 mm 1988
Osby i norra Skåne, 139 mm mot tidigare 129 mm 2002

Många andra stationer i västra Götaland var dessutom väldigt nära eller till och med tangerade sina tidigare rekord, de flesta satta antingen 2002 och 1988. Havraryd i inre Halland fick ihop hela 284 mm, vilket är den högsta månadsnederbörden för januari som hittills uppmätts i Götaland.

Nyårsstorm
Årets stormiga januari började direkt på nyårsdagen. Ett intensivt lågtryck drog i stort sett rakt österut över Svealand. Det gav stormbyar i främst västra Götaland under eftermiddagen. Över land noterades stormbyar på 28 m/s som mest i Torpabron i Västergötland. Över hav nådde medelvinden på Hanö utanför Blekingekusten 28 m/s. Följdeffekterna blev 30 000 abonnenter utan el, Öresundsbron tvingades stänga en tid och nerfallna träd blockerade en del vägar.

I övrigt var början av januari en fortsättning på decembers mycket milda väder med vädersystem efter vädersystem som drog in västerifrån. Flödena i vattendragen i västra Götaland var höga under stora delar av månaden, med kulmen den 10–15. Den 4 föll mycket regn på Västkusten och den 8–10 var det extremt milt i hela landet. Dessförinnan hade dock kalluften tillfälligt fått greppet över norra Norrland med temperaturer neråt 30 minusgrader.

Den 9 slogs mängder av januarirekord i södra Sverige. Här de stationer som påbörjade sina mätningar före år 1900 och som satte nya rekord den 9:
Gladhammar i östra Småland 12,1 grader mot tidigare 11,5 2005, startår 1859
Linköping-Malmslätt 11,7 mot tidigare 11,4 1930, startår 1859
Göteborg 10,8 mot tidigare 10,3 1989, startår 1859
Uppsala 10,7 mot tidigare 10,2 1973, startår 1722
Halmstad 9,6 mot tidigare 8,8 1988, startår 1859
Stockholm 11,0 mot tidigare 10,5 1898, startår 1756

Stockholms rekordnotering kommer att dateras den 10, då maximitemperaturen uppmättes någon gång mellan klockan 19 den 9 och klockan 7 den 10.

Utöver Gladhammar noterade även Norrköping 12,1 grader den 9, vilket är landets högsta januaritemperatur sedan rekordnoteringen 12,4 grader i Allgunnen i Småland 1973.

Oväderstider
Temperaturrekorden sammanföll med januaris andra stormoväder. Denna gång drog ett djupt lågtryck från Jämtland åt nordost upp mot Norrbotten. De kraftigaste vindarna hamnade i ett stråk genom norra Götaland och södra Svealand. De högsta vindstyrkorna blev 25 m/s i medelvind för Väderöarna utanför norra Bohuskusten, Söderarm utanför Upplandskusten och Örskär vid norra Upplandskusten. Över land toppade Örebro och Skavsta flygplats i Södermanland med 29 m/s i vindbyarna. Ovädret gjorde att cirka 65 000 fick strömavbrott. Åter föll träd, tågtrafiken drabbades av störningar och Uddevallabron stängdes av.

Dygnet därefter passerade i princip ett lågtryck per dag och varje gång uppmättes stormbyar någonstans i landet. En minst sagt blåsig period, beroende på att kalluften åter börjat få greppet längst i norr. Den 12 noterade exempelvis Naimakka i nordligaste Lappland 35,5 minusgrader, den dittills lägsta temperaturen denna vintersäsong. Samtidigt var det fortsatt milt i söder, så temperaturkontrasten i landet var stor, vilket är en förutsättning för blåsigt väder. Bland annat noterades stormbyar i Rynge i sydligaste Skåne på morgonen den 12 och på Landvetter flygplats natten mot den 13.

Den värsta stormen på två år
Söndagen den 14 januari 2007 kommer säkert att nämnas i framtiden då man radar upp de kraftigaste stormarna i början av 2000-talet. Då kom månadens klart värsta storm. Orsaken till stormen var ett djupt lågtryck som drog rakt österut i gränstrakterna mellan Svealand och Norrland. Allmänt nådde vinden vid Götalands- och Svealandskusten storm och över land i Götaland och södra Svealand var det byvindar på 20–25 m/s på de flesta håll och mer än så lokalt. Högsta medelvinden blev Väderöarna med 31 m/s och högsta byvinden över land blev Kalmar flygplats och Torpabron med 31 m/s. Därmed blev stormen den värsta i landet sedan den svåra januaristormen 2005.

Som mest var 280 000 abonnenter utan el och uppskattningsvis föll 12 miljoner kubikmeter skog för vindens härjningar. Det kan jämföras med januaristormen 2005 som fällde 75 miljoner kubikmeter skog. Visst finns det en del likheter mellan de två januaristormarna. Bägge drog på i stort sett samma bana över landet och kom efter en mycket mild och regnig period. Bristen på tjäle i marken starkt bidrog till mängden nerblåsta träd, men kraften i vindbyarna var dock klart mindre denna gång.

Tre dödsfall inrapporterades under stormen. Vidare drabbades tågtrafiken av stora störningar och Öresundsbron tvingades stängas av. I norrkanten på ovädret snöade det mycket över främst södra Norrland och nordvästra Svealand. Störst uppmätt snödjupsökning i samband med ovädret fick Järvsö i Hälsingland med 21 cm, följt av Höglandsbodarna i Medelpad med 20 cm. Lokalt föll det säkerligen än mer.

Den 20–21 passerade ännu ett djupt lågtryck österut över landet, denna gång över norra Götaland och södra Svealand. Åter rapporterades om stormvindar över hav. Både Måseskär och Väderöarna noterade 25 m/s och över land rådde stormbyar med Torpabrons 28 m/s som mest. Skillnaden från månadens tidigare oväder och stormar var att det var mera inslag av snö längre söderut nu. Cirka 30 000 blev utan el och antalet inrapporterade avåkningar och olyckor på vägarna blev betydligt fler vid detta oväder än tidigare under månaden. Flygtrafiken fick smärre störningar och Uddevallabron stängdes av ännu en. När ovädret dragit bort österut kunde man konstatera att snötäcket hade tagit ett ordentligt kliv söderut. Svealand och delar av Götaland var snötäckt. De största officiella snödjupsökningarna blev Västerås med 29 cm och Kolbäck i Västmanland med 22 cm.

Kalluft med stormvindar i fjällen
Rester av snöfall efter ovädret den 20-21 hängde kvar ytterligare någon dag, vilket gav uppåt 20 cm nysnö i Småland fram till morgonen den 22. Just den 22 letade sig sedan snöfallet och kylan också ner över Skåne med cirka 120 inrapporterade avåkningar, en med dödlig utgång.

Kallt vinterväder i hela landet följde i några dagar. Då inföll också månadens lägsta temperatur, 36,7 minusgrader i Vajmat i mellersta Lappland. Den kallare avslutningen av månaden fick sjö- och havsisarna att växa till sig något. Men de var lömska och förrädiskt tunna under snötäcket och tyvärr inträffade också några drunkningsolyckor. Tillfälligt kom mildluften på besök i norr igen och gav då mycket blåsigt med många och täta snöbyar i fjällkedjan ett par dagar. Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen uppmätte orkanvindar på 36 m/s på kvällen den 25. Den 25–26 var riksväg 95 mellan Merkenes och norska gränsen tidvis avstängd i det hårda vädret.

Månaden avslutades med mildare väder igen i stora delar av landet. Snötäcket smälte bort i delar av västra och södra Götaland, men i övrigt var landet snötäckt vid månadsskiftet januari-februari. Det hanns med ännu en notering om stormbyar över landet också innan almanackan visade februari. På kvällen den 31 blåste det upp till stormbyar i Skåne.

Vattenståndet i Östersjön var osedvanligt högt under januari. Ser man på noteringarna för Landsort vid Södermanlandskusten så har dygnsmedelvärdet legat över 40 cm över normalt medelvatten från den 3 januari och framåt. Landsorts dygnsmedelvärde den 21 var hela 79 cm över normalt, vilket är nytt rekord då det gamla löd på 78 cm över normalt från 1983. Dessutom har det satts nya absoluta rekord för högt vattenstånd, dels i Forsmark vid Upplandskusten den 14  med 144 cm över normalt mot tidigare 139 cm över, dels i Barsebäck vid skånska västkusten den 19 med 128 cm över normalt mot tidigare 115 cm över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer