Julivädret 2006 Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Rekordvärme i söder

Vilket juliväder! Mest bara torrt och varmt, kanske för varmt och soligt för många av oss? För juli blev en mycket varm månad, inte minst i söder, där många nya rekord sattes. Rejält torrt också, men det förekom även kraftiga regn- och åskskurar som gav mycket regn på kort tid.

Årets juli kommer att leva kvar i mångas minne ett bra tag, precis som de flesta minns julimånaden 1994. Många av värmerekorden i södra och mellersta Sverige kommer från just 1994. Andra varma år i söder var 1901 och 1914, men de åren är det inte många som minns nu av helt naturliga skäl. I år lyckades flera stationer i framför allt södra Götaland överträffa de tolv år gamla rekorden. Mest anmärkningsvärt är Lund, som med en medeltemperatur på 21,7 grader under årets juli slog det gamla rekordet med exakt 1,0 grad. En ordentlig putsning med andra ord.

Totalt blev det 30 grader eller mer någonstans i landet under 16 av månadens 31 dagar. Den lägsta maximitemperaturen någon dag i juli blev 26,4 grader i Halmstad och Lund den 15. Antalet soltimmar i söder var många under juli månad, cirka 400 timmar för Ölands norra udde exempelvis. Men trots allt blev årets juli inte fullt lika solig som rekordåret 1994. Värmen satte också fart på algblomningen i Östersjön. Algblomningen var kraftig på många håll i södra, sydöstra och mellersta Östersjön under större delen av månaden.

Torkan var ett stort problem under månaden, för med mycket högtryck, sol och värme blev regnmängderna små. Värmeåskväder gav visserligen en del regn, men bara lokalt. Torkan drabbade främst sydöstra Götaland och Gotland, så de mer allämna regn- och åskskurar som kom under julimånadens sista dagar var säkerligen oerhört efterlängtade. Exempelvis hade Visby fram till morgonen den 31 juli bara fått ynka 1,8 mm regn. Men i sista stund, natten mot 1 augusti som också räknas med i julistatistiken, föll hela 68,5 mm. Så totalt blev det mer regn än normalt under juli månad för Visby, men det speglar ju inte alls vädermånaden! Torkan gjorde också att risken för skogsbränder var mycket stor på många håll i söder och upp längs Norrlandskusten under i stort sett hela månaden, delvis extremt stor risk i sydöstra Götaland.

Juli blev en varm månad i hela landet. Störst överskott i söder, 4-5 grader över normalt i större delen av Götaland. Allra störst överskott fick Utklippan utanför Blekings kust med 5,3 grader över normalt. I norra Norrland stannade överskotten på 0-2 grader. En enda station, Rödkallen vid Norrbottenskusten, fick temperaturunderskott i juli, det med 0,3 grader.

Så gott som hela landet fick mindre regn än normalt, på många håll mindre än hälften. Bara i delar av Dalarna och lokalt i norra Lapplandsfjällen föll det mer regn än en normal julimånad. Under den svalare perioden i mitten av månaden fick norra Sverige skapligt med regn, men torrt i början och i slutet gör att månaden totalt sett blev torr även i norr, framför allt närmast kusten. I söder var det extremt torrt en stor del av månaden, men till slut kom lite och efterlängtat regn. Men regnet kom i form av lokala regn- och åskskurar, så det föll givetvis väldigt ojämnt fördelat.

Värmebölja

Månaden började med varmt och övervägande torrt väder i hela landet. I norr dämpades värmen tillfälligt då flera kallfronter med lokala regnskurar drog österut ett par dagar in på månaden. Men i söder bestod värmen och det blev bara varmare och varmare. Målilla i östra Småland hade sex dagar på raken, den 2-7, högst temperatur i landet och det med noteringar över 30 grader alla dagar. den 7 nådde Målilla månadens högsta temperatur med 34,2 grader. Det är den högsta temperaturen i landet, oavsett månad, sedan Kalmar hade 35,2 grader i juli 1994.

Lokalt förekom tropiska nätter, alltså nätter där temperaturen aldrig underskred 20 grader. Det gällde främst kusttrakterna i söder, där det ovanligt varma havsvattnet höll temperaturen uppe. Bara ett fåtal stationer i inlandet nådde kriteriet för tropisk natt någon enstaka gång.

Fronter västerifrån dämpade värmen

Med början den 9 började värmen dämpas när fronter med regn och skurar drog in västerifrån. Det mesta av regnet hamnade i landets västra och norra delar. Dygnsnederbördsmängder på mer än 30 mm förekom, exempelvis Nattavaara i mellersta Lappland med 42 mm fram till morgonen den 9 och Ullared i inre Halland med 37 mm dygnet därpå. Torkan bestod däremot på många håll i söder. Södra och östra Götaland samt Öland och Gotland hade nu extremt torrt.

I bakkanten på ett regnväder den 10 blåste det tillfälligt upp med hårda vindar i fjällkedjan. Stekenjokk i södra Lapplandsfjällen hade på småtimmarna den 11 stormvindar på 25 m/s. Några dygn senare var det dags igen. Kraftiga västvindar gav hårda vindar i fjällen och åter fick Stekenjokk 25 m/s i medelvind, det vid midnatt mellan den 13 och 14.

Månadens lägsta temperatur, 1,8 minusgrader, uppmättes i Gielas i södra Lapplandsfjällen natten till den 20 och i Latnivaara i norra Lappland natten därpå. Latnivaara hade för övrigt minusgrader sex nätter under månaden, vilket är ovanligt många frostnätter för att vara i juli.

Värmen återkom

I mitten av månaden växte ett högtryck sig allt mäktigare över Sydsverige och den mycket varma luften från tidigare i månaden var på väg att etablera sig över landet igen, med början i Sydsverige.

Den andra värmeböljan i söder i juli blev något mer långdragen än den första. Den 17-18 hade värmen fått ett ordentligt grepp om Sydsverige och de följande dagarna spred sig värmen upp över landet. Så från den 22 och i stort sett månaden ut var det temperaturöverskott i hela landet, undantaget delar av norra Norrland som hade smärre avbrott med svalare luft.

Temperaturen hamnade åter över 30-gradersstrecket på många håll i främst Götaland. Västerlösa i Östergötland fick varmast under månadens andra värmebölja med 33,2 grader den 27.

Med värmen drog också lokala och kraftiga värmeåskväder igång. Det gav stora regnmängder på kort tid lokalt, eller vad sägs om Gustavsfors i mellersta Värmland med 55 mm den 22 och härliga Leksand i Dalarna 57 mm den 23.

Ostadig avslutning

De lokala regn- och åskskurarna blev allt fler mot slutet av månaden. Värmen dämpades nämligen något under månadens sista dagar med början västerifrån med buller och bång. Stora regnmängder noterades, här de stationer som fick mer än 30 mm under ett dygn:

Los i nordvästra Hälsingland 53, Krångede i östra Jämtland 39, Korsvattnet i Jämtlandsfjällen 31 och Storlien-Visjövalen i Jämtlandsfjällen 31 mm fram till morgonen den 28, Mockfjärd i Dalarna 42 mm fram till morgonen den 29 och Visby 68, Leksand i Dalarna 49, Stora Spånsberget i södra Dalarna 48, Spannarboda i Västmanland 44, Kristinehamn i Värmland 43, Våmhus i Dalarna 39, Öje i Dalarna 38, Göteborg 37, Karlshamn i Blekinge 36, Mockfjärd i Dalarna 35, Målilla i östra Småland 35, Västerås 35, Särna i norra Dalarna 34, Ulvsjö i norra Dalarna 33, Nödinge 32 i västligaste Västergötland och Torup i inre Halland 31 mm fram till morgonen den 1 augusti.

Sannolikheten för att de största regnmängderna träffar just en mätstation är oerhört liten, så lokalt kan det givetvis ha fallit större regnmängder än som uppmätts på någon station. De stora regnmängderna gav lokala översvämningsproblem och utlöste också ett ras mellan Ånn och Enafors i västra Jämtland den 30.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer