Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Rekordregn i Götaland, i övrigt normalt

Julivädret blev för många semesterfirare en besvikelse utan dess like. Regn, regn och ännu mera regn och knappt någon sol alls. Men det hängde också på var i landet man befann sig. Mycket regn föll nämligen i Götaland och nordöstra Norrland, men i övriga landet var juli en normal eller till och med torr månad. Temperaturen blev i stort sett normal i hela landet.

Det har nog klagats mycket på årets svenska sommarväder, med rätta dessutom. Men det har inte enbart varit regn och elände som gällt. Det är främst i Götaland det har regnat mycket, rekordmycket vid sydkusten. Dessutom har nordöstra Norrland fått mycket regn, lokalt mer än dubbelt mot normalt, men långt ifrån några rekordmängder. I övriga landet har juli däremot varit torrare än normalt på sina håll. Lägg därtill att temperaturen varit normal så fås en tämligen normal sommarmånad i stora delar av landet. Kanske inte det intrycket var och en av oss fått av årets juli, men så är det. Så rubriken ”Rekordregn i södra Götaland, men i övrigt ganska normalt” speglar julivädret i landet på ett mycket bra sätt tycker jag. När Pär Holmgren läste min krönika tyckte han dock jag skulle skriva ”Stockholm bäst, Göteborg sämst” som rubrik, men jag nappade inte på det förslaget...

Hade man förväntat sig värmebölja med torrt och soligt väder i juli så förstår jag att man är besviken. Juli blev sammantaget en solfattig månad i större delen av landet, främst i Götaland. Göteborg har mätt solskenstid sedan 1983 och hade 1993 bara 134 soltimmar i juli. Det rekordet lyder nu efter årets juli på 132 timmar. Ingen stor rekordputsning, men ett rekord är alltid ett rekord. Många av de senaste somrarna har varit onormalt torra och varma, så när en normal eller regnigare juli än normalt inträffas kan den upplevas än sämre än vad den egentligen är. Men visst, i västra och södra Götaland kan det konstateras att årets juli är en av de sämsta vi upplevt.

Vid sydkusten, från Malmö i väster till Ölands södra udde i öster, föll väldigt mycket regn i juli. Det mesta föll vid två tillfällen, den 5 och den 22-23. Vid bägge tillfällena föll uppemot 80 mm regn i ungefär samma områden. Nya regnrekord sattes för flera stationer och det med marginal dessutom;
Malmö 232 mm (tidigare rekord 158 mm från 1941, startår för mätningarna 1917)
Lund 221 mm (tidigare 198 mm från 1958, startår 1748)
Kristianstad 232 mm (tidigare 174 mm från 1993, startår 1880)
Osby 238 mm (tidigare 187 mm från 1936, startår 1923)
Karlshamn 209 mm (tidigare 179 mm från 1988, startår 1859)
Ronneby-Bredåkra 199 mm (tidigare 173 mm från 1988, startår 1946)
Ölands södra udde 139 mm (tidigare 132 mm från 2003, startår 1881)

Mest anmärkningsvärt är ändå Hanös nya rekordnotering. Hanö utanför Blekinges kust har varken putsat eller slagit sitt rekord, man har krossat det. Nederbördsmätningar för Hanö finns sedan 1881 och det faller normalt 55 mm under juli månad. Det gamla regnrekordet från 1905 löd på 120 mm, men i år fick man hela 235 mm!!! Snacka om rekordslakt. Juli blev däremot torrare än normalt i östra och nordvästra Svealand, på många håll i södra Norrland och även lokalt i Lapplandsfjällen. I östra Svealand och sydöstra Norrland föll på en del håll mindre än hälften av normal julinederbörd.

Temperaturen blev ganska normal i juli. Något under normalt i söder, men något över i mellersta och norra Sverige. Mest över i fjällkedjan där Hemavan i södra Lapplandsfjällen och Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen fick mer än 2 graders överskott. I absoluta tal hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen den kallaste juli i landet med ett månadsmedelvärde på 7,9 grader. Stockholm hade med 17,1 grader varmast i landet i juli.

Varm inledning i norr, regnigt i söder
Första veckan bjöd på vitt skilt väder i norr och söder. I norr var det mest soligt och varmt väder med temperaturer omkring 25 grader som mest. Under flera dagar noterades landets högsta temperatur i norra Norrland med 26,8 grader i Orrbyn i Norrbotten den 3 som högst.

I söder var vädret ostadigt med omfattande och kraftiga regn. Dygnsnederbördsmängder över 30 mm någonstans uppmättes så gott som dagligen den 2-8. Det kraftigaste regnet kom den 5, främst över Skåne, Blekinge, södra Småland, Halland och södra Västergötland. Som mest föll det i Skåne med 78 mm i Malmö, och 68 mm i Kristianstad. Dessa nederbördsmängder uppmättes morgonen den 6 och gäller för dygnet fram till dess, men nästan allt regn föll redan under dagen den 5. Övriga dygnsnederbördsmängder på 40 mm eller mer dessa dagar blev (uppmätt på morgonen som anges inom parentes):
Mollsjönäs i västligaste Västergötland 44 mm (3 juli)
Naven i Vänern 40 mm (4 juli)
Lund 58 mm (6 juli)
Pärup i mellersta Skåne 58 mm (6 juli)
Helsingborg 51 mm (6 juli)
Hörby i mellersta Skåne 49 mm (6 juli)
Bjuv i västra Skåne 48 mm (6 juli)
Hallands Väderö i nordvästligaste Skåne 44 mm (6 juli)
Munka-Ljungby i nordvästra Skåne 43 mm (6 juli)
Laholm i södra Halland 42 mm (6 juli)
Fotskäl i västligaste Västergötland 40 mm (7 juli)
Härsnäs i Östergötland 61 mm (9 juli)
Bengtsfors i Dalsland 51 mm (9 juli)
Naven i Vänern 50 mm (9 juli)
Fägre i norra Västergötland 47 mm (9 juli)
Älvkarleby i nordligaste Uppland 40 mm (9 juli)

Följderna blev stora av allt regn i främst Skåne. Vägar fick stängas av när delar av vägbanor raserats eller viadukter fylldes med meterdjupt vatten. Bland annat stängdes E6 i norrgående riktning vid Landskrona av, likaså riksväg 11 vid Staffanstorp, väg 107 söder om Ängelholm, väg 1156 norr om Landskrona och väg 882 söder om Lund. Tågen stoppades också mellan Landskrona och Helsingborg. Mängder av källare i bland annat Malmö och Halmstad vattenfylldes. Den 6 hittades en död kvinna i sin vattenfyllda bil vid en viadukt i Helsingborg. På många håll i Halland tvingades man släppa orenat avloppsvatten rakt ut i havet för att inte dagvatten- och avloppssystemen skulle överbelastas. Det i sin tur fick till följd att många havsbad fick otjänligt vatten.

Mängder av vattendrag svämmade över, fält och åkrar hamnade under vatten och följdeffekterna blev långvariga, omfattande och kostsamma av allt regnande. Värst var läget i Skåne, Blekinge, Halland och södra Småland. Även de i juni översvämningsdrabbade områdena i norra Småland och sydligaste Östergötland hade höga eller mycket höga flöden under juli månads första hälft. En varning för extremt höga flöden utfärdades av SMHI:s hydrologer. Varningen gällde den 9 för små och medelstora vattendrag i området kring Skövde–Mariestad–Karlsborg–Mjölby–Gränna efter ett dygns kraftigt regnande. Under andra halvan av juli sjönk nivåerna sakta men säkert i vattendragen i Götaland. Om det kommer stora regnmängder i augusti kan läget snabbt förvärras igen. Markerna är mättade och det behövs inte mycket för att det ska bli översvämningar igen.

Allmänt ostadigt i hela landet
I mitten av juli var det allmänt ostadigt med mycket moln i större delar av landet. Dessutom gott om regn- och åskskurar, men inga större eller mer omfattande regn som gav stora mängder. Största dygnsnederbörden föll den 12–13 då Nattavaara i mellersta Lappland fick 42 mm, varav 35 mm på under dagen den 12. I norr märktes en klar förändring i antalet soltimmar. Allmänt ”dåligt svenskt sommarväder” skulle man kunna kalla väderläget i mitten av juli.

På kvällen den 14 svepte en tromb förbi Bottnaryd utanför Jönköping. Tromben knäckte allt i sin väg. Träd efter träd föll, men som tur var strök tromben förbi en gård och ingen människa kom till skada. Den 16–17 kom kortvarig, men säkerligen efterlängtad(?) värme in över Sverige, främst Sydsverige. Månadens högsta temperatur blev 28,8 grader i Broen i Halland den 16. Värme är en grundförutsättning för åska, så det var inte förvånande att det blev en åskrik dag den 17. Främst västra Götaland och inre och västra Svealand fick åska när värmen ersattes av svalare luft västerifrån igen.

Mycket regn igen i Skåne
Ett par dagar, den 19–22, kom en tillfällig stabilisering i hela landet. Samtidigt laddade ett ettrigt lågtryck upp söder om Sverige. Den 22–23 drog kraftiga vindar och mycket regn norrut över södra Sverige. Mest regn fick östra Skåne, södra Småland och västra Blekinge. Här observationer på 50 mm eller mer som dygnsnederbörd från morgonen den 22 till morgonen den 23:
Bakarebo i västra Småland 72 mm
Hanö 71 mm
Osby i norra Skåne 63 mm
Kristianstad 61 mm
Ljungby i södra Småland 59 mm
Skeppshult i västra Småland 55 mm
Hallands Väderö i nordvästligaste Skåne 52 mm
Karlshamn i Blekinge 52 mm
Skillinge i sydöstra Skåne 50 mm

Vinden nådde som mest stormbyar vid kuststationerna. Utklippan och Hanö utanför Blekinges kust hade båda 25 m/s som mest i byarna. Trots blåst och omfattande regn inrapporterades väldigt få problem i samband med regnets framfart. En segelbåt kom i sjönöd utanför Valdermarsvik. Alla nio ombord klarade sig dock oskadda.

Ostadig avslutning
Avslutningen av juli bjöd inte på någon större förändring av vädret. Ostadigt med lokala skurar på många håll i landet. Dessutom ett omfattande regn som den 31 passerade norra Norrland. Dygnsnederbördsmängder på 40 mm i slutet av månaden blev (uppmätt på morgonen som anges inom parentes):
Murjek i norra Lappland 44 mm (27 juli)
Tandsbyn i Jämtland 48 mm (30 juli)
Åkroken i södra Ångermanland 41 mm (30 juli)
Högland i sydligaste lappland 40 mm (30 juli)
Risbäck i sydligaste Lappland 40 mm (30 juli)
Malå-Brännan i södra Lappland 40 mm (1 augusti)

Malå-Brännans nederbördsmängd kommer att tillskrivas juli månad då nederbörden som uppmäts kl 8 en morgon i statistiken tillfaller föregående dygn. I Vemdalen i Härjedalen rapporterades snöfall den 29 juli. Aftonbladet basunerade ut detta med full kraft, men det var inte snöfall, utan hagelskurar som gav vitt på marken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer