Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Blött, men ändå skapligt varmt

Uppdaterad
Publicerad

Juni blev till stora delar en rätt normal sommarmånad, om än blötare än normalt eftersom vädret var övervägande ostadig. Soliga och högsommarvarma dagar smet dock emellanåt in mellan de mer skurbenägna dagarna.

Ingen riktigt stabil period gladde soldyrkare och semesterfirare under månaden. Det var allmänt ostadigt väder som gällde. Den enskilt mest intressanta väderhändelsen under månaden var ett kraftigt regn söderifrån dagarna efter midsommarhelgen. Trots många ostadiga dagar var juni ändå skapligt varm. Ingen 30-gradersdag dock, varför 30,6 grader i halländska Eftra-Broen den 19 maj fortsatt står sig som årets hittills högsta temperatur i landet.

Juni blev varmare än normalt i större delen av landet. I södra och mellersta Sverige blev det rätt allmänt 0–2 grader varmare än normalt, medan den nordligaste tredjedelen av landet noterade en medeltemperatur på 1–3 grader över det normala i juni. I absoluta tal hade Stockholm med 16,5 grader högst medeltemperatur i landet i juni, medan Blåhammaren i Jämtlandsfjällen hade kallast med 6,3 grader.

Tema månadskrönikor
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Månaden blev blötare än normalt i så gott som hela landet. Bara enstaka platser fick något mindre regn än brukligt. I delar av landet föll istället mer än dubbelt så mycket regn som det normalt gör under månaden, och speciellt Norrbottenskusten sticker ut extra mycket. Exempelvis fick Luleå-Bergnäset 107 mm under månaden, vilket är mer än någon Luleå-station tidigare uppmätt i juni. På Rödkallen i Luleå yttre skärgård föll hela 91 mm mot normala 22 mm, vilket alltså ger 397 % av det normala. Det är dessutom nästan en fjärdedel av vad Rödkallen normalt får på ett helt år.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

I grova drag har solen skinit tämligen normalt eller något mindre än normalt i juni. Lokalt har dock fler soltimmar än normalt registrerats, och det gäller främst Visby som fick 344 timmar sol i juni jämfört med deras normala 308 timmar.

Majvärmen dröjde sig kvar

Inledningen av juni var varm. Undantaget en tillfällig dipp den 4–5 var de första åtta dygnen av månaden rätt allmänt varmare än normalt i hela landet. Junis högsta temperatur i tre av landets fyra landsdelar inträffade dessa första junidagar: I norra Norrland 27,4 grader i Markusvinsa i norra Norrbotten den 1, i södra Norrland 25,6 grader i Norderön i Jämtland den 1 och i Svealand 26,6 grader på Arlanda flygplats den 2.

Studentsläpp är en vanlig företeelse i början av juni, som här vid Östra Real i Stockholm den 5 juni. Och i det fina vädret var det ändå blött på studentflaken. Foto: Helena Tossavainen, SVT

Mitt i denna värme var det också en kall natt i söder, en riktig järnnatt i ordets rätta bemärkelse. Natten till den 5 slog nämligen frosten till när det blev 1,2 minusgrader i småländska Hagshult. Det blev också månadens lägsta temperatur i Götaland. Motsvarande lägstanoteringar för övriga landsdelar blev: I Svealand 0,5 grader i Tullinge i Södermanland den 5 och i Gustavsfors i mellersta Värmland den 11, i södra Norrland 1,9 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen den 11 och i norra Norrland 3,6 minusgrader i Gielas i södra Lapplandsfjällen den 12. Natten till den 5 upplevde för övrigt värmländska Karlstad sin kallaste juninatt sedan 1975 med 1,2 grader.

Gott om åska

Det var gott om regn- och åskskurar under månadens inledande varma och instabila dygn. Som mest föll drygt 30 mm:

Söderby-Karlsäng i norra Uppland 31 mm den 1,

Nornäs i västra Dalarna 31 mm den 2,

Stordalen-Midlanda i Medelpad 34 mm den 3,

Hassela i Nordligaste Hälsingland 31 mm den 4

och Höglekardalen i Oviksfjällen i Jämtland 30 mm den 4.

Den 1 blev det mest åskfrekventa dygnet i juni med 10 414 registrerade blixtar i landet. I Göteborg föll det 29 mm just den 1. Allt föll dock på mindre än en timme, vilket givetvis gav problem med lokala översvämningar när dagvattenledningarna inte mäktade med. Det näst mest åskfrekventa dygnet i juni inträffade den 7 med 5 810 registrerade blixtar.

Svalare och flera regn

En dryg vecka in i månaden blev vädret lite svalare, och bestod så i drygt en veckas tid. Flera regn- och skurområden passerade, och varvades med fina dagar. Blixtnedslag i samband med kraftig åska i Mälardalen den 9 vållande såväl strömavbrott som bränder och bland annat drabbades tågtrafiken av förseningar.

Regnet vräkte ner när Hultsfredsfestivalen inleddes den 13 juni. Festivalen arrangerades i år utanför Sigtuna nordväst om Stockholm. Det hade varit lika lerigt om festivalen varit kvar i Småland för det regnade lika mycket där den dagen. Foto: Nike Jacobsson, SVT

Den 13–14 drog månadens dittills mest omfattande regnväder norrut över landet. Lokalt föll över 30 mm den 13:

Klöverträsk i södra Jämtland 40 mm,

Uddevalla i inre Bohuslän 32 mm

och Havraryd i inre Halland 31 mm.

I fina vädret, om än blåsigt till en början, genomfördes den fyrtiåttonde upplagan av cykelklassikern Vätternrundan den 14–15 juni. Foto: Jonny Thunell, SVT

Nästa regn nådde in från sydväst den 16. Det var inte lika omfattande, men förstärktes på väg norrut den 17 och gav då över 30 mm på två platser:

Tärendö i norra Norrbotten 33 mm

och Kypäsjärvi i Norrbotten 31 mm.

En ny småbåtshamn och badplats invigdes i strålande solsken i Gäddeholm utanför Västerås i Västmanland den 18 juni. Foto: SVT Tvärsnytt

Lagom inför midsommar slank riktigt varm och fuktig luft in söderifrån. Den 19 inträffade månadens sista natt med minusgrader i landet då Gielas noterade 1,9 minusgrader. Värmen kulminerade den 20, dagen före midsommarafton, med 28,8 grader i Markaryd i sydligaste Småland. Det blev månadens högsta temperatur i landet.

Skapligt midsommarväder trots allt

Väderläget inför och över midsommarhelgen var knepigt. Allmänt ostadigt var huvudbudskapet långt i förväg, men även nära inpå var detaljerna svårprognostiserade. När midsommaraftonen väl var inne den 21 bjöds det på rätt mycket sol i norr. Visserligen fanns där både stackmoln och högre molnslöjor, men solen gladde också, exempelvis 16,4 timmar i Umeå. I söder drog ett första band med regn- och åskskurar norrut över främst Östersjön. Senare på dagen bildades flera mindre band med skurar och åska över västra Götaland. Midsommaraftonens högsta temperatur i landet blev 26,3 grader i Ulricehamn i Västergötland och i Markaryd, medan Tarfala hade kallast under midsommarnatten med 6,1 grader.

Satellitbild från 15-tiden på midsommarafton den 21 juni. Foto: SVT

Mest nederbörd under midsommaraftonens nederbördsdygn den 21 (från midsommaraftonens morgon klockan 8 och ett dygn framåt) fick Mollsjönäs nordost om Göteborg med 23 mm. När regnet drog vidare norrut över Norrland under midsommardagen föll 33 mm i Olden i västra Jämtland.

Midsommarfirandet i Slottsskogen i Göteborg den 21 juni bjöd på allt som brukligt är: Midsommarstång, spelmän, dans kring stången... och så skurar förstås. Foto: SVT Västnytt

Dagarna därpå bjöd på tämligen normalt svenskt sommarväder, alltså växlande molnighet och lokala skurar och lokalt 25-gradig värme där solen fick skina lite extra.

Kraftigt regn söderifrån

På kvällen den 25 drog ett delvis kraftigt regn upp söderifrån. Det mesta av regnet hamnade i ett stråk från sydöstra Götaland åt nordväst upp till västra Svealand. Men även vid Norrlandskusten föll mycket regn senare den 26 och natten till den 27. Många platser noterade över 30 mm regn dygnet den 26:

Mönsterås i östra Småland 43 mm (43,3 mm för att vara exakt, vilket blev månadens största nederbördsmängd på ett dygn),

Töcksfors i västligaste Värmland 43 mm,

Nobynäs i norra Småland 43 mm,

Svaneholm i sydligaste Värmland 42 mm,

Värmlandsnäs-Ekenäs i sydligaste Värmland 42 mm,

Fägre i norra Västergötland 41 mm,

Målilla i östra Småland 41 mm,

Sölje i sydvästra Värmland 41 mm,

Högmålen i nordöstra Småland 41 mm,

Kasa i norra Ångermanland 38 mm,

Omberg i västligaste Östergötland 38 mm,

Ulvsjö i norra Dalarna 36 mm,

Brämön vid Medelpadskusten 35 mm,

Visingsö i Vättern 34 mm,

Fågelsjö i norra Dalarna 34 mm,

Norra Möckleby på mellersta Öland 34 mm,

Norra Vi i sydligaste Östergötland 33 mm,

Järnäsklubb vid norra Ångermanlandskusten 32 mm

och Älgarås i nordligaste Västergötland 31 mm,

samt ytterligare två dygnet därpå när regnet i försvagat skick fortsatte norrut:

Ulvsjön i sydligaste Medelpad 30 mm

och Jörn i norra Västerbotten 30 mm den 27.

Delar av småländska Kalmar drabbades av översvämningar efter det häftiga regnet som natten till den 26 juni drog upp söderifrån. Foto: Helmut Petersson

Följden blev lokala översvämningar i bland annat källare och lågt belägna vägar och gator hamnade under vatten när dagvattenledningarna inte kunde ta hand om allt vatten som föll på så kort tid, där främst småländska Kalmar drabbades. Privata mätningar indikerar att än större mängder än 40 mm föll lokalt på Öland och i Småland. Den officiella mätningen i Målilla fick exempelvis 63 mm under ett dygn, från kvällen den 25 till kvällen den 26. Men eftersom nederbördsdygnen räknas som de gör (från morgon till morgon) kommer det i statistiken för Målilla att stå 22 mm den 25 och 41 mm den 26.

Oförändrat slut

De avslutande junidagarna bjöd på fortsatt ostadigt sommarväder, men också varmt i norr med lokalt uppåt 25 grader. Ett regn svepte in över västra Götaland den 29. Detta gav två noteringar till med dygnsnederbördsmängd över 30 mm innan juni hann bli juli:

Källsjö i inre Halland 32 mm

och Ullared i inre Halland 30 mm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet