Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Snedfördelad värme

Uppdaterad
Publicerad

Juni blev för många sol- och värmedyrkare en klar besvikelse, men det var också en månad som inte gav välbehövligt regn till hela landet.

Beroende på var i landet man befann sig var juni antingen varm och blöt såsom i Gästrikland, varm och torr på exempelvis Öland, kall och torr i bland annat Jämtland eller kall och blöt i främst nordvästra Lappland. Alla kombinationer förekom, så det var svårt för mig att hitta en kort och tydligt rubrik som ändå täckte in så mycket som möjligt.

Snedfördelad värme, och ett snarlikt mönster för regn

Efter majvärmen trodde nog många på fortsatt varmt även i juni, och för ungefär halva landet blev det så. Inte den extrema värme som varit, för det var det väl ändå ingen som riktigt trodde på? Men däremot varmare än brukligt sett till referensåren 1961–1990 i ungefär halva landet. Temperaturavvikelsen i landet i juni blev till slut från dryga 3 graders överskott i Sydsverige till 2 graders underskott längst i norr. I absoluta tal hade skånska Lund varmast i landet i juni med en medeltemperatur på 18,8 grader, medan Tarfala i nordligaste Lapplandsfjällen hade klart kallast med sina 2,2 grader. Näst kallast, och lika klart det, var det i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen med 3,7 grader.

Tema månadskrönikor
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961–1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

I Sydsverige var det så pass varmt att det sattes två nya månadsrekord för medeltemperatur för minst hundraåriga mätserier, nämligen:

17,8 grader vid Ölands norra udde (startår 1855) mot tidigare 17,2 grader 1858

och 17,7 grader i Oskarshamn vid Smålandskusten (startår 1918) mot tidigare 16,7 grader 2006.

Dessutom var det skapligt nära rekord för såväl Lund (18,8 grader mot rekordet 18,9 grader 1889) och Malmö (18,5 grader mot rekordet 18,7 grader 1992).

Lokalt var juni kallare än vad varma maj var. Det är sällan det sker, men i år hände det i stora delar av Jämtland, men även i delar av norra Dalarna, Härjedalen och sydvästra Lappland. Åtminstone i dessa delar av landet behöver man backa tillbaka till 1993 för att hitta det senaste tillfället då juni var kallare än maj. Att det hände 1993 berodde främst på att juni var kall, men i år är det istället en varm maj som är huvudorsaken. För minst 50-åriga mätserier är det lokalt till och med första gången det sker. Det gäller Sveg i Härjedalen (startår 1876) med 13,1 grader nu i juni mot 13,7 grader i maj och för Hemavan i södra Lapplandsfjällen (startår 1901 för den kopplade serien Tärnaby/Hemavan) med 7,8 grader i juni mot 8,2 i maj.

Främst i delar av norra Norrland, men även i ett område i Gästrikland och Norduppland samt i ett stråk från Dalsland in över norra Västergötland föll mer regn än brukligt i juni. Klart mest fick norra Lapplandsfjällen, och för Katterjåkks del var det närapå rekordmycket som föll, 162 mm mot rekordet 170 mm från 1952. Det gör årets juni till den näst regnigaste sedan mätningarna inleddes 1905 för den kopplade serien Riksgränsen/Katterjåkk. Det var inte bara regn som föll där, men mer om det snart när jag redovisar månaden mer dag för dag. Mindre än hälften av normal regnmängd föll i sydöstra Sverige, närmare bestämt i Skåne, Blekinge, Halland, södra och östra Småland, östra Östergötland samt på Öland och Gotland. Dessutom i ett stråk genom mellersta Norrland där delar av norra Dalarna, Härjedalen, Jämtland, nordligaste Hälsingland, Medelpad och Ångermanland fick snålt mer regn. Ingenstans föll dock så pass lite att nya torr-rekord sattes, i alla fall inte för minst 50-åriga mätserier. Minst i millimeter räknat fick Oskarshamn med 3 mm, medan det föll klart mest i tidigare nämnda Katterjåkk. Samma platser hamnar också överst och nederst i listan för månadsnederbörd om man ser till procent av det normala, Katterjåkk med 295 % och Oskarshamn med 6 %.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961–1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

I torkans spår var det under månaden mycket nyheter om problem för lantbruket och risken för än värre problem om torkan skulle bestå. Det har även varit gott om skogsbränder, och på många håll har eldningsförbud rått under hela eller delar av månaden. Även bevattningsförbud har förekommit. Dessutom sjunker grundvattennivåerna snabbt i främst de mindre vattenmagasinen.

Solen sken mer än brukligt i södra och mellersta Sverige, men i norra Norrland var junisol en bristvara. Den korta mätserien, startår 2009, Karlskrona-Kungsholm i Blekinges skärgård satte med 376 timmar nytt solskensrekord mot tidigare 341 timmar 2010. Även Nordkoster vid norra Bohuskusten satte med 374 timmar nytt solskensrekord. Deras tidigare rekord löd 362 timmar och sattes 2009 i den mätserie som inleddes 2006. Bland landets fåtal solskensmätare var det Karlskrona-Kungsholm som fick flest timmar i juni, och klart minst fick Tarfala i norra Lapplandsfjällen med 134 timmar.

Majvädret hängde kvar i början av juni

När maj övergick i juni var det nog många som hoppades på fortsatt sol, värme och torka. Men jag tror det var ännu fler som insåg vilka extrema negativa konsekvenser som skulle kunna bli om torkan och värmen bestod flera veckor till. Regn var sannerligen behövligt, inte minst för lantbrukets, skogsbrandfarans och grundvattennivåernas skull.

Men inledningen av juni fortsatte i de invanda spåren från maj. Sol, värme och torka regerade, och årshögstat i landet höjdes först till 31,4 grader i skånska Osby den 2, för att dagen därpå bli ännu högre. Här är månaden hittills, och mycket troligt även slutligt, högsta temperatur i landets olika delar:

I Götaland 32,7 grader i den småländska kustduon Oskarshamn och Gladhammar den 3,

i Svealand 32,2 grader i värmländska Arvika den 3,

i södra Norrland 28,5 grader i Gävle i Gästrikland den 1

och i norra Norrland 26,7 grader på Skellefteå flygplats i norra Västerbotten den 1.

Senast det var lika varmt som den 3 var förrförra sommaren, då i Norrköping den 26 augusti 2016. Dessutom är 32,7 grader varmast i landet i juni sedan det var 33,5 grader varmt i Markusvinsa i norra Norrbotten den 10 juni 2011.

Det blev även en rekordtidig 30-gradersdag i Stockholm med 30,2 grader den 3. Huvudstadens tidigare datumrekord för tidig 30-gradig värme var 30,7 grader den 5 juni 1982, och som många av er säkert vet så inleddes temperaturmätningarna där 1756 och sedan 1860 även av maxtemperatur. Samma dag upplevde man i Norrköping med 31,2 grader och i Uppsala med 31,5 grader sina varmaste junidagar sedan rekordvärmen den 30 juni 1947. Den dagen hade Uppsala hela 34,5 grader varmt, och Norrköping 33,0 grader.

Det sattes ett nytt svenskt rekord för tidig tropisk natt i Vinga den 3. En tropisk natt är en natt då temperaturen inte sjunker under 20 grader. Vinga utanför Göteborg noterade en minimitemperatur på 20,1 grader, vilket ledde till ett nytt datumrekord. Men det slogs bara med en natt. Det tidigare rekordet löd nämligen den 4 juni 1982 då skånska Kullen hade exakt 20,0 grader som lägst.

Markant omslag inför nationaldagen

Samtidigt som värmen gladde många i söder ven vinden rejält längst i norr. Efter ett passerande regn svepte nordvästvinden ner med full kraft. Kulmen blev stormvindar på 27 m/s i Stora Sjöfallet i norra Lapplandsfjällen kring midnatt den 3–4. På dagen den 4 följde sedan kraftiga byvindar över nordligaste Norrland, byvindar som lokalt var mycket hårda:

22 m/s i Karesuando vid finska gränsen i nordligaste Lappland,

21 m/s i Latnivaara strax väster om Gällivare i norra Lappland,

21 m/s på Luleå flygplats i Norrbotten

och 21 m/s i Ylinenjärvi nordväst om Övertorneå i östra Norrbotten.

Den 2–6 var det markant kallare luft som drog ner över landet. Exempelvis sjönk temperatur i Uppsala från att ha varit uppe i 31,5 grader den 3 till en maxtemperatur på endast 16,3 grader två dagar senare. Att ha en maxtemperatur i början av juni på 16 grader är i sig inget unikt, men jämfört med 31,5 grader två dagar tidigare, och med en kylande nordan dessutom, var det svårt att inte frysa.

I norr var luften så pass kall att det delvis var snö som föll, åtminstone i högre terräng i Lapplandsfjällen. I Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen låg ett 7 cm djupt snötäcke på morgonen den 4. Det blev också månadens största officiella snödjup i juni. Snön låg dessutom kvar ett par dagar, så först den 9 var det åter barmark i Katterjåkk.

Månadens hittills lägsta temperatur i de olika landsdelarna uppmättes föga förvånande under dessa kalla dygn:

I norra Norrland 6,8 minusgrader i Latnivaara i norra Lappland den 5,

i södra Norrland 3,6 minusgrader i Blåhammaren i Jämtlandsfjällen den 5,

i Svealand 2,1 minusgrader i Tullinge söder om Stockholm i Södermanland den 6

och i Götaland 0,4 minusgrader på Jönköpings flygplats i Småland den 6.

Natt mot den 7 passerade ett regn på nordlig bana över norra Skandinavien. Det följdes av månadens högsta medelvind när i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen på efternatten den 7 noterade stormvindar på 31 m/s. Man skulle kunna tro att även månadens högsta byvind oavsett stationsplacering också härrör från det tillfället, men icke då. Högst byvind i juni inträffade en vecka senare, så det återkommer jag snart till i denna krönika.

Åter lite varmare, i alla fall i söder

Efter bottennotering 23,3 grader som varmast i landet på nationaldagen den 6 blev det åter varmare. I alla fall i söder, och lokalt blev det över 30 grader såväl den 9 som den 10. Med värmen kom även åskan igång, och månadens åskrikaste dygn inträffade den 10 med drygt 2 600 blixtar i landet, följt av den 13 med dryga 2 000 blixtar. Månadens tredje dygn med mer än tusen blixtar inträffade redan den 1 med knappa 1 800 stycken.

Åskskurar den 13 gav stora mängder lokalt, och lokalt följde såväl lokala översvämningar som strömavbrott. Här alla officiella regnmängder på 30 mm eller mer den dagen:

44 mm i Kindsboda sydväst om Borås i Västergötland,

38 mm i Hässleby nordväst om Hultsfred i norra Småland,

35 mm i Linköping i Östergötland

och 32 mm i småländska Ljungby.

Den 14–15 drog ett regn från sydväst upp över främst västra och norra Sverige, och det passerade så pass snabbt att det inte blev mer än cirka 20 mm som mest. Det blåste dessutom upp rejält, och månadens högsta byvind oavsett stationsplacering härrör från denna passage. Jämtländska Sylarna noterade då orkanbyar på hela 40 m/s på kvällen den 14.

Trevande värme i norr gjorde att den meteorologiska sommar, alltså fem dygn på raken med över 10 grader i dygnsmedeltemperatur varje enskilt dygn, gjorde smärre framsteg över delar av Lapplands inland samt nordligaste Norrbotten den 14–15. Detta efter att stått helt still i inledningen av månaden, liksom därefter.

Välbehövligt regn

Dagarna innan midsommar tog svalare luft åter över, och välbehövligt regn föll dessutom runtom i landet den 17–23. Den 17–18 drog ett omfattande regn norrut över landet, men även denna gång ”glömde” regnet bort sydöstra Sverige. Nästa regn passerade främst norra Norrland den 19 och ytterligare ett kom in i söder den 20–21. Det sistnämnda skulle även hänga kvar över delar av landet och minst sagt påverka midsommarvädret.

Lokalt föll 30 mm eller mer på många platser dessa dygn:

53 mm i Gustavsfors i nordöstra Värmland,

47 mm i Årjäng i sydvästra Värmland,

45 mm i Hudiksvall vid Hälsingekusten,

35 mm i Degerfors i ostligaste Värmland,

34 mm i Blomskog i sydvästra Värmland

och 31 mm i Sågen sydväst om Vansbro i Dalarna den 17,

34 mm i Jukkasjärvi öster Kiruna i Lappland,

30 mm i Kvikkjokk-Årrenjarka i norra Lapplandsfjällen

och 30 mm i Jokkmokk i mellersta Lappland den 19,

40 mm i Naimakka vid den finska gränsen i nordligaste Lappland,

38 mm i Saarikoski vid den finska gränsen en bit norr om Naimakka,

35 mm i Karesuando vid den finska gränsen en bit söder om Naimakka

och 31 mm i Vedum mellan vara och Herrljunga i Västergötland den 20,

64 mm i Älvkarleby i norra Uppland (månadens största dygnsnederbördsmängd),

42 mm i Kerstinbo i västligaste Uppland,

41 mm i Gävle-Åbyggeby i Gästrikland,

39 mm i Avesta i sydligaste Dalarna,

39 mm i Brovallen strax sydost om Avesta,

37 mm i Östervåla i västra Uppland,

36 mm i Gävle i Gästrikland,

33 mm i Hälleforsnäs norr om Flen i inre Södermanland

och 30 mm i Söderala innanför Söderhamn i Hälsingland den 21.

Regnig och kall midsommar

Det var tidvis riktigt blåsigt också dagarna inför midsommar. Som värst blåste lokalt mycket hårda vindbyar vid två tillfällen, först i Tullinge med 22 m/s vid lunchtid den 19, följt av 21 m/s på Uppsala flygplats på midsommaraftonens morgon den 22, och vid Upplandskusten var det lokala stormbyar som värst. Lokala strömavbrott följde av byvindens framfart i östra Svealand och sydöstra Norrland.

Det omfattande regnet den 21 över östra Svealand och sydöstra Norrland gav sig under midsommardagen den 22 norrut och svängde in över främst nordöstra Norrland, för att sedan dra bort helt från nordligaste Norrland under midsommardagen den 23. I släptåg till regnet följde att det blev fritt fram för svala och delvis kraftiga nordvästvindar av svepa ner över landet, så även där det var skapligt soligt på dagen var det inte speciellt varmt.

Månadens lägsta maxtemperatur i landet inträffade just på självaste midsommarafton den 22. Då var det som varmast i skånska Skillinge med 21,2 grader. Regnigaste midsommaraftonen hade man i Rödkallen utanför Luleå vid Norrbottenskusten med 32 mm under dygnet från midsommaraftonens morgon till morgonen därpå. Lokalt var årets midsommarafton den regnigaste genom alla tider. Det gäller Pajala i norra Norrbotten med 25 mm, vilket är deras regnigaste midsommarafton sedan mätningarna inleddes 1940.

Här några topp- och bottennoteringar för midsommarafton den 22:

Varmast: 21,2 grader i Skillinge, Skåne.

Kallast: 0,7 minusgrader i Blåhammaren, Jämtland.

Blötast under dagen (klockan 08–20): 25 mm i Rödkallen, Norrbotten.

Blötast under dygnet (klockan 08–08): 32 mm i Rödkallen, Norrbotten.

Högst byvind över inlandet: 21 m/s på Uppsala flygplats, Uppland på morgonen.

Motsvarande för midsommardagen den 23 blev:

Varmast: 22,5 grader i Arvika, Värmland.

Kallast: 0,3 minusgrader i Blåhammaren, Jämtland.

Blötast under dagen (klockan 08–20): 8 mm Haparanda, Norrbotten.

Blötast under dygnet (klockan 08–08): 25 mm i Kiruna-Esrange, Lappland.

Högst byvind över inlandet: 19 m/s i Dravagen, Härjedalen på tidiga morgonen.

”Först så går det upp, sen så går det ner…”

Extra retfullt tycker nog många, för efter att ha varit som kallast och regnigast den 21–22 började vädret redan på midsommardagen den 23 bli stabilare och även varmare. Värmen bredde ut sig alltmer allt längre norrut dagarna efter midsommar, där värmen kulminerade den 27–28. Bland annat fick Växjö-borna med 30,6 grader uppleva sin varmaste junidag sedan 1982.

Samtidigt som värmen kulminerade i söder började kallare luft åter ta över i norr. Det var en markant temperatursänkning som löpte söderut den 27–29. Jag nämnde ju tidigare i denna krönika om Uppsalas häftiga temperatursänkning på två dagar i början av juni, och denna gång blev det snarlikt. Den 28 hade man 31,0 grader som högst, och dagen därpå bara 18,8 grader. När den svalare luft drog in över staden på kvällen den 28 föll temperaturen med nästan 10 grader på bara en timme, från 26,1 grader till 17,4 grader.

Totalt blev det sju 30-gradersdagar i landet i juni (den 1–3, den 9–10 och den 27–28), och därtill 12 dagar med minst 25 grader åtminstone på någon plats i landet. De varma dagarna var dock skevt fördelade. Under perioden den 12–23 var det bara två dagar som enstaka platser orkade upp till 25 grader. Den 15 var det två platser och den 20 bara en.

Källor: StormGeo, SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet