Till vänster månadens medeltemperatur de 24 första dygnen jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens nederbördsmängder i procent de första 24 dygnen jämfört med samma referensperiod. Foto: SVT (foto Kjell Wallanger)

Långvarig sensommar tog tvärt slut

Uppdaterad
Publicerad

Långt in i september var det ljuvligt sensommarväder i landet. När det väl slog om blev det ett kraftfullt omslag med märkbar temperatursänkning och regn i massor.

Sensommarvärme, torka och gott om sol hängde kvar nästa tre fulla veckor in i månaden, men sedan slog vädret om rejält. Stora mängder regn föll och den första septemberstormen på 11 år följdes av köldrekord, vinterentré och decimeterdjup snö.

Varmt och torrt

Visserligen har de senaste dygnen varit kalla, men större delen av månaden har varit varm. Efter 24 av månadens 30 dygn är medeltemperaturen 1–3 grader över det normala i mellersta och norra Sverige, och 1–2 grader över längre söderut. Störst avvikelse jämfört med normalt återfinns vid Norrlandskusten och i fjällkedjan.

De flesta septemberdygnen har varit torra, men det finns undantag. Först tog sig regn- och åskskurar in från sydväst och snurrade runt över södra halvan av landet den 7–10 september. Mest regn kom dock utan tvekan den 21 september i samband med omslaget till kalluft. Då vräkte regnet ner över främst östra Svealand. Därefter mer allmänt ostadigt väder än tidigare under månaden, speciellt i söder. Sammantaget gör detta att nederbörden hittills fördelat sig mycket ojämnt. Lokalt har mer regn än normalt fallit, medan det i norra Norrland varit en mycket torr månad.

Brännberg i södra Norrbotten har så här långt inte fått någon mätbar nederbörd alls denna månad, och närbelägna Älvsbyn och Klöverträsk har fått 0,1 mm. Hittills mest räknat till såväl millimeter som procent av normalt har kommit i Film i Norduppland, 180 mm vilket är 235 % av normalmängden för dygnen 1–24 september.

Det ser ut att bli en soligare september än normalt i större delen av landet. Om solen fortsätter att skina skapligt de sista sex dygnen av månaden kan det till och med bli nya solskensrekord för september. Exempelvis fattas endast 20 timmar för såväl Borlänge (hittills 194 timmar) som Umeå (183 timmar) till deras respektive rekord. Det behövs i snitt drygt 3 timmar sol per dag för att Borlänge och Umeå ska sätta nya rekord, så det blir intressant och följa solens kamp mot molnen de sista dagarna. Normalt får Borlänge 135 timmar och Umeå 140 timmar sol i september, så de värdena är sedan länge passerade.

Högsommarvärme

Småländska Gladhammar noterade 25,1 grader varmt den 3 september. Det blev månadens enda högsommarvarma dag i landet, men sensommarvärmen bjöd därtill på 20-gradig värme samtliga dagar den 1–20 september. Därefter har maximitemperaturen i landet varit betydligt beskedligare. De olika landsdelarnas högsta temperatur i september blev:

I Götaland 25,1 grader i Gladhammar den 3,

i Svealand 23,3 grader i Östmark-Åsarna i norra Värmland den 2,

i södra Norrland 24,0 grader i Gävle i Gästrikland den 3

och i norra Norrland 21,5 grader i Boden i södra Norrbotten den 2 september.

Kraftfullt omslag gav första stormen på 11 år

Den 21–22 september drog kall luft ner åt sydost över landet och det blev ett kraftfullt omslag. Regnet förstärktes alltmer, och vinden längs ostkusten tilltog. I Örskär vid norra Upplandskusten blåste det stormstyrka 26,3 m/s som mest vid lunchtid den 22 september. Det är första gången i september sedan 2003 som det blåst storm över svenska farvatten. Över inlandet noterades mycket hårda vindbyar på två platser, först på förmiddagen i Axstål i norra Västergötland med 23 m/s och sedan på kvällen på Visby flygplats med 21 m/s.

Det är bara nederbördsdygnet den 21 september som bjudit på 40 mm eller mer, men då var det å andra sidan många platser som fick mycket regn:

Film 93 mm (landets största dygnsnederbördsmängd i september på 13 år),

Söderby-Karlsäng i norra Uppland 71 mm,

Högemålen i norra Småland 64 mm,

Kerstinbo i nordvästra Uppland 62 mm,

Uppsala flygplats 52 mm,

Gävle 51 mm,

Vattholma i inre Uppland 50 mm,

Vällnora i östra Uppland 50 mm,

Stockholm 44 mm,

Visingsö i Vättern 42 mm,

Örskär vid norra Upplandskusten 42 mm,

Hälleforsnäs i västra Södermanland 42 mm,

Västerås 41 mm,

Nobynäs i norra Småland 41 mm,

Flahult utanför Jönköping 40 mm

och Kolsva i södra Västmanland 40 mm.

Det förekom även åska i samband med regnet. Det registrerades 1 942 blixtar i landet den 21 september och 180 blixtar den 22 september. Det är många blixtar för att vara så pass sent på åsksäsongen.

Vintern är här

I mitten av månaden kröp hösten sakta söderut över Norrland. När sedan omslaget till kalluft kom tog hösten ett stort kliv söderut, men exakt hur stort det klivet blev kan jag inte med säkerhet slå fast än. Det krävs fem dygn på raken med medeltemperatur under 10 grader för att hösten ska anses kommen, och då är det första av dessa dygn som anges som ankomstdatum. Så jag ber att få återkomma i ämnet.

Dessutom har vintern gjort entré i delar av Lapplandsfjällen. Den 21 september gäller därmed som ankomstdatum för den svenska vintersäsongen 2014–2015.

Köldrekord och säsongens första snö

De senaste nätterna har varit osedvanligt kalla. Den 13 september blev det ett nytt säsongslägsta i landet när Latnivaara i norra Lappland noterade 5,0 minusgrader, ett värde som tangerades i Pajala i nordligaste Norrbotten den 16 september. Den 22 september blev det nytt säsongslägsta med 7,7 minusgrader i Naimakka i nordligaste Lappland innan månadens hittills lägsta temperatur skrevs till 11,4 minusgrader i Latnivaara den 23 september. Det är för övrigt kallast i landet i september sedan 2003.

Det slogs också ett nytt lokalt köldrekord. Natten till i dag den 25 september noterades 8,5 minusgrader på Umeå flygplats. Det är lägre än Umeås tidigare septemberrekord från 1968 på 7,3 minusgrader. Mätningarna inleddes 1860.

De olika landsdelarnas hittills lägsta temperatur i september är:

I norra Norrland 11,4 minusgrader i Latnivaara den 23,

i södra Norrland 8,6 minusgrader i Norrberg-Norrhög i nordvästra Hälsingland den 24,

i Svealand 5,1 minusgrader i värmländska Gustavsfors den 23

och i Götaland 4,0 minusgrader i småländska Hagshult den 23 september.

Det första officiella snödjupet uppmättes till 1 cm i Kiruna-Esrange i norra Lappland på morgonen den 21 september. Månadens hittills största snödjup i olika landsdelar är:

I norra Norrland 14 cm i Parakka i nordöstra Lappland den 25,

i södra Norrland 3 cm i Storlien-Storvallen i Jämtlandsfjällen den 24,

i Svealand 1 cm i Lillhamra i norra Dalarna den 24 september

medan inget snötäcket ännu förekommit i Götaland.

Vid lunchtid onsdag 1 oktober publiceras den slutliga septemberkrönikan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.