Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Värme, torka, vårflod och bakslag

Maj blev en mycket händelserik och minst sagt varierande vädermånad. Högsommarvärmen slog till redan i början av månaden. Snabb snösmältning följde och vårfloden blev kraftig. Sedan slog vintervädret tillbaka med flera decimeter snö i Dalarna i mitten av månaden. Till slut återkom värmen med den högsta temperatur i maj sedan år 2000.

Det är en omöjlig uppgift att sammanfatta majvädret kort. För det har svängt väldigt mycket, alltifrån full vinter till tryckande torka och hetta. Det är väl i så fall den bästa korta sammanfattning man kan göra, att maj bjöd på allt väder som överhuvudtaget är möjligt så här års.

Temperaturen i maj blev totalt sett ganska normal. Det blev något över det normala i södra och mellersta Sverige, aningens under längst i norr. Störst underskott, 0,6 grader under normalt, fick Pajala och Övertorneå i Tornedalen i Norrbotten. Enda station med mer än 3 graders överskott blev Utklippan utanför Blekinges kust med 3,4 grader över normalt.

I absoluta tal hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen kallast i maj med en månadsmedeltemperatur på 1,6 minusgrader, medan Göteborg hade varmast med 13,5 grader. Tarfala var för övrigt landets enda station med en månadstemperatur under 0-gradersstrecket.

Maj blev en mycket torr månad i främst delar av Götaland, östra Svealand och östra delen av mellersta Norrland. Lokalt föll mindre än en tiondel av normal månadsnederbörd, det under en månad där växtligheten är i stort behov av vatten. Torkan blev efter hand påtaglig i framför allt Götaland, främst då i kusttrakterna i väster och öster. Inga observationsstation lyckades med att bli helt utan nederbörd under maj. Senast det hände var för övrigt i augusti 2002. Men det var ganska nära, eller vad sägs om ynka 1,2 mm i Härnösand i södra Ångermanland. Därmed ett nytt torrekord för Härnösand som mätt nederbörd sedan 1858. Det gamla majrekordet löd på 3 mm från 1951. Även några stationer med kortare mätserier satte nya torrekord för maj, bland annat Skagsudde vid Ångermanlandskusten med 4 mm (startår 1964 och tidigare 7 mm från 1994 som rekord), Brämön vid Medelpadskusten med 4 mm (startår 1995 och tidigare 6 mm från 2002 som rekord) och Vilhelmina i sydligaste Lappland med 14 mm (startår 1996 och tidigare 24 mm från 1996 som rekord).

Mer nederbörd än normalt föll i västra Svealand, sydvästra Norrland, nordöstra Norrland och i delar av Lapplandsfjällen. Dubbla mängderna mot normalt föll i norra Dalarna och delar av Härjedalen. Det mesta föll där i samband med kraftiga byar av regn och blötsnö den 22, då Särna fick mest med 48 mm under ett dygn. Att även Gävle och närliggande Älvkarleby i Norduppland fick närmare 50 mm under ett dygn den 17-18 syns också tydligt nederbördsfördelning över landet.

Långlivat regn i Götaland
Den torra majmånaden i söder inleddes med ett seglivat regn under de första dagarna. Ett band med regn, skurar och åska masade sig ytterst långsamt norrut och berörde Götaland under flera dygn: Först fick nordvästra Götaland mest regn, sedan inre och nordöstra Götaland. Officiella dygnsnederbördsmängder på 25 mm eller mer blev det fram till morgonen den 2 i Fägerhult i södra Västergötland 37 mm, Borås 30 mm och Vårgårda i Västergötland 27 mm. Och dygnet därpå fick Nobynäs i norra Småland 28 mm och Karlstorp i östra Småland 26 mm. Man har svårt att tro att torkan skulle bli svår senare i månaden med dessa regnmängder de första dagarna. Men sedan kom det i stort sett inget regn alls, så det blev bara torrare och torrare i markerna. Den 8 inleddes varningen för brandfara i skog och mark i delar av Götaland.

Högsommarvärme och häftig vårflod
Stråket med regn klingade sakta men säkert av och det blev allt stabilare i hela landet. Ett ganska kraftigt regn drog österut över Norrbotten och norra Lappland den 4 och gav uppåt 25 mm regn. Men sedan kom värmen och årets dittills högsta temperatur i landet blev 24,7 grader i Osby i norra Skåne den 8.

Den 9 kom sedan, helt enligt prognosen, årets första högsommardag när Kristianstad i nordvästra Skåne nådde 25,7 grader. Dagarna därpå blev det ännu varmare när Avesta i sydligaste Dalarna och Falun-Lugnet i södra Dalarna nådde 26,7 grader den 10 och Oskarshamn i östra Småland 28,0 grader den 11. Oskarshamns temperatur stod sig för övrigt mycket väl internationellt också, för det var faktiskt den högsta temperaturen i hela Europa den dagen!

Gott om snö och tidig värme gjorde att årets vårflod blev kraftfull och en av de häftigaste som setts på många år. Det högsta varningskriteriet, extremt höga flöden, nåddes vid ett tillfälle när små vattendrag i södra Norrbotten nådde så högt den 6. I övrigt var det höga eller mycket höga flöden som gällde i många vattendrag och sjöar i stora delar av Norrland och nordvästra Svealand under första halvan av maj. Sedan kom kylig luft svepandes ner över landet, vilket ledde till sjunkande nivåer.

Vinterväder igen
Samtidigt som värmen kulminerade i söder den 11 började kalluften dra in över nordligaste Sverige. Det blev ett markant omslag när den kyliga luften drog söderut över landet den 11-13. Temperaturen sjönk med 5-10 grader, lokalt ännu mer. Inte bara temperaturen föll, utan det gjorde även regnet och snön. Flera områden med regn och snö drog de följande dagarna från nordväst och ner åt sydost över landet. Nordöstra Norrland och sydvästra Götaland berördes knappt, men övriga delar av landet fick mer eller mycket regn och snö. Den 15-20 var vinter på återbesök med snötäcke i främst södra Dalarna.

Vad gäller snöfall så började det den 14 med 5-10 cm nysnö i södra Lapplandsfjällen. Dagen därpå var det norra Dalarna och upp över Härjedalen och delar av Jämtland som fick 5-15 cm snö. Nästa snöfall blev betydligt mer omfattande och tog längre tid på sig att från Värmland och Dalarna dra rakt österut mot Gästrikland och Hälsingland den 16-18. Norges nationaldag lär nog många i södra Dalarna minnas, kanske inte för nationaldagen i sig utan för de uppåt 30 cm nysnö som föll. Officiellt fick Leksand mest snö med sammanlagt 30 cm, men en privat mätning utanför Rättvik angav snödjupet till 38 cm som mest. En helt rimlig mängd, med tanke på de största officiella snödjupen på morgonen den 18: Leksand 30 cm, Kvarnberg i nordöstra Dalarna 27 cm, Idkerberget i södra Dalarna 27 cm, Dala-Järna i södra Dalarna 25 cm och Vikarbyn utanför Rättvik 22 cm. Leksands 30 cm är för övrigt dubbelt upp mot det gamla snödjupsrekordet för maj månad. Leksand har mätt snödjup sedan 1969. Men snö i mitten av maj är inget ovanligt i Dalarna, senaste det hände var i mitten av maj 2005. Men skillnaden nu var att det kom så mycket snö. Och det var rejält vinterväder också, inte bara väldigt blöt snö vid flera plusgrader. Den 17 var den lägsta maxtemperaturen i södra Dalarna nämligen 0 grader, något mycket extremt.

Längre söderut och österut föll det mesta som regn och de största mängderna i millimeter räknat fick under dygnet fram till morgonen den 17 Öje i västra Dalarna 32 mm, Sunne i inre Värmland 27 mm, Uddheden i mellersta Värmland 25 mm och Malung i västra Dalarna 25 mm. Dygnet därpå föll än mer med Älvkarleby i nordligaste Uppland 48 mm, Gävle 45 mm, Lesjöfors i östra Värmland 30 mm, Idkerberget 28 mm och Söderala i södra Hälsingland 26 mm i topp. Gävles 45 mm är för övrigt den största dygnsnederbörden som den stationen uppmätt i maj månad sedan mätningarna påbörjades 1858.

Kyligt ”aprilväder”, följt av allt stabilare väder
Kylan kulminerade i landet den 18-19. Den 19 uppmättes som högst i landet bara 14,4 grader i Delsbo i Hälsingland. Några nätter tidigare uppmättes månadens lägsta temperatur när Tarfala i norra Lapplandsfjällen fick 11,7 minusgrader natten mot den 16.

Efter den vinterlika helgen 17-18 följde aprilväder i nästan hela landet. Luften var kylig och stackmolnen växte snabbt till sig och gav lokala byar av regn, snö och hagel på många håll i landet. Även åska förekom. Sakta men säkert blev det dock lite varmare och stabilare väder dag för dag, så byarna av regn och snö koncentrerade sig till slut främst i Dalarna och Härjedalen. Dygnet fram till morgonen den 23 föll de största mängderna där: Särna i norra Dalarna 48 mm, Nornäs i västra Dalarna 44 mm, Löten i västra Dalarna 42 mm, Grundforsen i norra Dalarna 38 mm, Ljusnedal i Härjedalen 37 mm, Särvsjö i Härjedalen 35 mm och Tännäs i Härjedalen 32 mm. Men nu hade det blivit så pass varmt att nästan allt föll som regn.

Högtryck, sol och värme – och allt torrare
Samtidigt som aprilvädret avtog började majvärmen och torkan etablera sig igen. Temperaturen kröp sakta men säkert uppåt och den 29 nåddes åter 25-gradersstrecket någonstans i landet, för första gången sedan den 11. Ulricehamn mitt emellan Borås och Jönköping hade med 28,1 grader den 30 sin varmaste majdag sedan 1931 och den 31 noterade Karlstad med 27,2 grader sin varmaste majdag sedan 1940. Till slut blev 29,0 grader den 31 i Fägerhult i södra Västergötland och Västerlösa i Östergötland månadens högsta temperatur. Det är för övrigt den högsta temperaturen i landet i maj månad sedan år 2000 då Oskarshamn noterade 30,1 grader.

Värmen satte full fart på snösmältningen igen och den 23-25 varnades för höga flöden i små och medelstora vattendrag i fjällen i Härjedalen och Dalarna. Och den 29-31 återkom flödesvarningen för små vattendrag i stort sett i samma område.

Och torkan bestod, men ett undantag. Den 26 passerade ett regn österut över Skåne och Blekinge. Ett välbehövligt regn som gav Lund 22 mm och Malmö 20 mm. Men förutom sydvästra Skåne föll alldeles för lite regn. Och sedan följde fortsatt torrt och soligt väder. Mot slutet av månaden blev det allt torrare även i andra delar av landet, såsom övriga Götaland, östra Svealand och delar av Norrlandskusten.

Det behövs regn, och det nu... och därefter mer regn och lite regn på det. Men inget i prognoserna för början av juni pekar på någon omläggning, utan det är fortsatt torrt och övervägande soligt väder som gäller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.