Till vänster månadens medeltemperatur de 23 första dygnen jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens nederbördsmängder i procent de första 23 dygnen jämfört med samma referensperiod. Foto: SVT

Mer vår än vinter i söder

Publicerad

Februari blev en extremt mild och solfattig månad.

Oj vilken o-vintrig månad årets februari blev. En extremt mild månad gjorde att våren anlände till större delen av Götaland redan på första-möjliga-datumet den 15 februari. Snö och is har först en ojämn kamp mot gråmulna mildvädersdagar och solen har lyst med sin frånvaro.

Extremt milt, mycket blött och rekordlite sol

Februari 2014 kommer gå till historien som en av de allra varmaste februarimånaderna vi upplevt i landet. Ingenstans i landet nås dock rekordvärdena från 1990, men det är inte långt ifrån. På senare år sticker även februari 2008 ut som mycket mild. Avvikelsen i februari i år jämfört med normalperioden 1961–1990 ligger efter 23 av månadens 28 dygn på 3–10 grader över det normala, med störst avvikelse i norr.

Med dominerande milda sydvästvindar under månaden har det varit fritt fram för flera regn- och snöväder att dra in från Nordsjön och upp över landet. 23 dygn in i månaden har mer nederbörd än vanligt fallit i så gott som hela landet, undantaget ett område i östra Götaland och ett område i sydvästra Norrland. Mest jämfört med det normala har delar av Bohuslän och Värmland fått med över trippla normalmängden, vilket kanske gör att en eller annan mätplats kan räkna med nytt månadsrekord när väl februari är över.

Efter en solfattig januari fortsatte solen att lysa med sin frånvaro även under februari. Hela landet kommer att ha färre solskenstimmar än normalt när månaden är över. Risken är dessutom stor att flera platser slår sina gamla bottenrekord för minst antal soltimmar i februari. Det gäller Kiruna som hittills, de första 23 dygnen av månaden, fått ihop 4 timmar (mot minimirekordet 17 timmar), Luleå 7 timmar (rekord 36 timmar), Umeå 1 timme (rekord 28 timmar) och Växjö 3 timmar (rekord 11 timmar).

Nytt väderläge i och med månadsskiftet

Under februaris första dag drog de sista sviterna av januarimånadens kyliga och snöiga vinteravslutning bort från norra Sverige. Just den 1 februari var hela landet snötäckt, men sedan dess har snögränsen förflyttats norrut steg för steg, dock med ett tillfälligt ”återfall” den 19–21 februari. Månadens största snödjup i Götaland inträffade redan den 1 februari med 35 cm i Godegård i nordvästra Östergötland, och från och med i dag (den 24 februari) finns inget mätbart snötäcke alls i Götaland.

Månadens hittills största snödjup i övriga landsdelar inträffade däremot senare under månaden och är:

I Svealand 151 cm i Gördalen i norra Dalarna den 22–23,

i södra Norrland 95 cm i Häggberget i sydvästra Hälsingland den 22–23

och i norra Norrland 143 cm i Avasjö-Borgafjäll i sydligaste Lapplandsfjällen den 22 februari (och detta är även är säsongens hittills högsta).

Flera regn- och snöväder

Flera mer eller mindre omfattande regn- och snöväder har dragit upp över landet under månaden. Inga större nederbördsmängder har fallit vid respektive tillfälle, men den sammanlagda nederbördsmängden har däremot varit osedvanligt hög för att vara februari. De två vädersystemen som sticker ut lite mer än övriga är de som passerade den 15–16 respektive den 21 februari.

Månadens största dygnsnederbördsmängd blev föga imponerande 25 mm i Malung i västra Dalarna den 15 februari. Störst mängder nysnö föll däremot den 21 februari med omkring 15 cm på sina håll i mellersta och norra Norrland med besvärligt väglag som följd. Officiellt ökade snödjupet vid det tillfället mest i Kvikkjokk-Årrenjarka i mellersta Lapplandsfjällen med 20 cm dygnet fram till morgonen den 22 februari.

Vårflod och stormvindar

Snösmältning i kombination med regn och blötsnö gjorde att flödesnivåerna i delar av norra Götaland och södra Svealand till slut nådde varningsnivåer. Den 17 februari utfärdades varning för mycket höga flöden i delar av Upperudsälven i Värmland. Sedan dess har varningar för höga flöden också utfärdats för vattendrag i Värmland, Dalsland och Södermanland. Det är i stort sett samma områden som hade höga flöden i början och mitten av januari, alltså innan säsongens ytterst korta vinter gjorde entré.

Milt och ostadigt väder gjorde att det av och till blåste hårt under månaden, speciellt i Jämtlandsfjällen. Hittills i februari har medelvinden i fjällen nått orkanstyrka vid två tillfällen: Först natten till den 2 februari med 33 m/s, sedan på kvällen den 15 februari med 34 m/s, bägge gångerna i Blåhammaren i södra Jämtlandsfjällen.

Kyla trots värmen

Mildluften tappade kortvarigt greppet om landets nordligaste delar den 20–21 februari, vilket ledde till att de två dygnen blev kallare än normalt där. Det resulterade också i månadens lägsta temperatur, 30,2 minusgrader i Naimakka i nordligaste Lappland den 21 februari. Övriga landsdelars hittills lägsta februaritemperatur är:

I södra Norrland 21,3 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen den 19,

i Svealand 20,8 minusgrader i Särna i norra Dalarna den 18

och i Götaland 7,9 minusgrader i Kalmar flygplats i östra Småland den 5 februari.

Med tanke på hur prognosen för de avslutande februaridagarna ser ut lär dessa värden stå sig.

Värmen kulminerar

I dag och i morgon, alltså den 24–25 februari, ser mildluften ut att kulminera för denna gång. Månadens och årets hittills högsta temperatur i olika landsdelar noterades samtliga i dag, och de än så länge preliminära värdena är:

I Götaland 11,3 grader i Norrköping i Östergötland,

i Svealand 11,4 grader i Floda i inre Södermanland,

i södra Norrland 8,9 grader i Gävle i Gästrikland

och i norra Norrland 8,9 grader i Boden i Norrbotten.

Våren anlände tidigt i år, för redan den 15 februari blev det vår i större delen av Götaland. Att det trots allt mildväder inte blev vår tidigare än den 15 beror på att just det datumet satts som första-möjliga-datumet för vårens ankomst. Den 21–22 februari anlände förmodligen våren till resten av Götaland samt delar av södra och östra Svealand (och kanske en smal remsa upp längs Norrlandskusten också), men det kan man först i efterhand bekräfta. För det krävs sju dygn på raken med medeltemperatur över 0 grader för att den meteorologiska våren ska anses kommen, men när så konstaterats räknar man vårens ankomst från det första av dessa sju dygn.

Fredagen den sista februari kommer den slutliga månadskrönikan. Då publiceras som vanligt även ett 90 sekunder långt inslag samt den korta textvarianten på SVT Text sid 417.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.