Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Varmare än oktober

Efter en kall oktober följde en mycket mild november. Så pass mild att den på sina håll i landet till och med blev varmare än oktober. Den enskilda väderhändelse i november man lär minnas är stormbyarna i Skåne den 18.

Det är mycket extremt att novembertemperaturen är högre än oktobertemperaturen. För det krävs att det blir just som i år, att en kall oktober följs av en mild november. Och att åtminstone en, men helst båda månaderna, avviker rejält från det normala. Oktober var kall, men ändå långt ifrån rekordkall, medan november blev en av de allra varmaste vi upplevt. Det blir till slut mängder av stationer i Götaland och Svealand och vidare upp längs Norrlandkusten som noterade varmare i november än i oktober. Mest anmärkningsvärk var det i Dalarna och Värmland där medeltemperaturen för november blev över en grad varmare än för oktober. Extremast blev det i Karlstad med 5,0 grader nu i november, men bara 3,7 grader i oktober.

Men inga nya temperaturrekord för månaden sattes, så de flesta novemberrekorden härrör sig fortsatt från 2000. Även 1918, 1938, 1958, 1978, 1999 och 2006 är årtal som finns med i rekordlistorna för november.

Solen lyste med sin frånvaro i november. Milt innebär molnigt och därmed lite sol. Inte alls konstigt då att landets drygt 10 solskensmätare inte registrerade så många timmar. För de flesta platser blev antalet soltimmar mindre än hälften av det normalt. Enda undantaget är Visby som fick 37 timmar mot normalt 48 timmar. Ett nytt rekord för lite soltid sattes, för Göteborgs gamla rekord på 19 timmar från 2000 fick ge vika för årets 12 timmar. Göteborg har mätt soltimmar sedan 1983.

November blev varmare än normalt i hela landet. En kall avslutning i främst Lappland gjorde att överskotten minskade något där de avslutande dagarna. För landet som helhet blev det till slut 2-5 grader över normalt i större delen av landet. De största överskotten återfinns i inlandet i norra och mellersta Sverige. Trots en mycket mild månad så lyckades ingen station sätt nytt temperaturrekord för november, men det blev på många platser en av de allra varmaste novembermånaderna vi upplevt.

I absoluta tal hade Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen kallast i landet i november med en medeltemperatur på 6,7 minusgrader, medan Falsterbo på skånska sydvästspetsen och Skillinge vid sydöstra hörnet av Skåne hade varmast med 7,3 grader.

November blev något nederbördsrikare än normalt, lokalt föll drygt dubbelt så mycket som normalt. Undantaget är främst de västra delarna av Lapplandsfjällen, och även på Gotland och lokalt i Östergötland föll mindre nederbörd än under en normal novembermånad. Men kanske lite förvånande ändå, att nederbördsmängderna inte blev större med tanke på regn på regn på regn på regn som svepte in mot västkusten med sydvästvindar. Mängderna räckte dock till att höja nivåerna i Upperudsälven i Värmland och Dalsland till varningsnivåer under månadens avslutande dagar.

Första snön i söder
Bara ett par dagar in i månaden kom säsongens första snöfall på många håll i södra Sverige. Tillräckligt kall luft hade sipprat ner över landet så att det regn som drog in söderifrån den 5 mestadels blev snö över svenskt område, om än väldigt blöt snö. Snöfallet drog vidare norrut över landet den 5-7 och följdes av mildluft. På morgonen den 5 rapporterade Bengtsfors i Dalsland och Orrefors i sydöstra Småland 4 cm djup snö. Även på morgonen den 6 fanns rester av snön kvar i Götaland, men till den 7 hade allt smält bort igen.

Snön gav över 10 cm på sina håll på sin väg norrut över landet. Officiellt fick Åsarna i Jämtland mest med en påspädning på snötäcket med 15 cm till morgonen den 6. Just den dagen var snöutbredningen som störst i landet under november. Senare skulle mildluften tära på snötäcket. Visserligen blev det allt djupare snö i norra Norrland, men just utbredningen kulminerade faktiskt så tidigt i månadens som den 6.

Månadens största snödjup i Svealand med 32 cm i Gördalen i norra Dalarna den 7. Den 10-13 hade Myskelåsen i Härjedalen 24 cm djup snö, månadens största snödjup i södra Norrland. Mest snö i Svealand var det i Svinhult i sydligaste Östergötland med 8 cm den 14 och för norra Norrlands del blev det till slut 66 cm i Porjus i mellersta Lappland på morgonen den 1 december. Svar ja, den noteringen faller inom november, för nederbörd (och därmed även snödjup) räknas dygnvis fram till klockan 07 (eller vid sommartid klockan 08) morgonen den 1 i nästa månad. Temperaturdygnet slutar däremot på kvällen klockan 19 (eller 20) den sista i varje månad.

Grått, grått, grått...
Allmänt milt gråväder följde efter ”säsongens först snöfall i söder”. Molnen dominerade och solen lyste intensivt... med sin frånvaro. Den beryktade solen i Karlstad sken exempelvis bara ynka halvtimmen under novembers första fjorton dagar! Molnen och mildluften dominerade, men lokalt fanns gluggar och då slog den förrädiska halkan till direkt, som i Norduppland på kvällen den 11. Flera avåkningar och mindre olyckor, men inga av allvarligare karaktär blev följden. Åter sipprade kalluften söderut över landet och även nästa regnområde skulle ge snöfall på många håll på väg upp över landet den 13-15.

Den 13 friskade vinden i framför det annalkande regnet. Halmstads flygplats noterade stormbyar på 28 m/s på förmiddagen. Regnet och snön som sedan följde gav lite oväntat ett så pass djupt snötäcke som 8 cm i Svinhult på morgonen den 14. Samtidigt noterades säsongens dittills lägsta temperatur då termometern i Naimakka i nordligaste Lappland nådde 24,1 minusgrader. Snöfallet drog alltså norrut den 13-15. Mycket milt väder följde, inte bara i söder. Mildluften smög med bakom snön och regnet och nådde långt norrut över landet.

Det blev en lång period, den 14-28, med mycket mildare väder än normalt i hela landet. Först under månadens sista dagar återkom kylan i norr.

Stormbyar i Skåne och Halland
Stormbyarna i Halmstad den 13 var kanske vädrets sätt att varna för stormen som skulle komma några dagar senare. Den 18 slog nämligen stormbyar till med full kraft mot främst Skåne, men även i Halland noterades stormbyar. Regnet piskade dessutom hårt och mycket, men det var byvinden som vållade problem. Stormen kom och gick snabbt. Det blåste upp under dagen den 18, för att kulminera under kvällen och sedan snabbt dö ut under natten.

Halmstads flygplats noterade 32 m/s i vindbyarna, ytterst nära orkan. Övriga platser som noterade stormbyar på kvällen den 18 fanns alla i Skåne: Rynge 30 m/s, Helsingborg 30 m/s, Ljungbyhed 28 m/s, Ängelholm-Barkåkra 26 m/s, Malmö 26 m/s och Malmö-Sturup 25 m/s. Medelvinden över hav nådde inte storm och högst vindstyrka bland kuststationerna noterades av Hallands väderö på skånska nordvästspetsen med 23 m/s i medelvind och orkanbyar på 34 m/s. Det finns också en icke bekräftad uppgift från Vägverket om 43 m/s i byarna som mest på Öresundsbron.

Nog om vindstyrkor, här några av följderna av ovädret: Öresundsbron stängdes av, färjor, tåg och flyg ställdes in eller försenades, ett tälttak till en simbassäng i Malmö slets sönder, cirka 8 000 abonnenter var som mest strömlösa, en del olyckor inträffade på vägarna och en byggnadsställning rasade i Malmö. Havsvattenståndet i Öresund sjönk dessutom snabbt och rejält. När kulmen nåddes strax före midnatt var vattenståndet i Skanör 125 cm under medelvattenstånd.

Det vräkte ner regn också, som mest i Havraryd i inre Halland med 40 mm, följt av Torup i inre Halland 39 mm, Bakarebo i västra Småland 35 mm, Fägerhult i södra Västergötland 33 mm, Vrå i sydvästra Småland 33 mm, Mollsjönäs strax nordost om Göteborg 31 mm, Ulricehamn 31 mm, Källsjö i inre Halland 30 mm och Reftele i västra Småland 30 mm. Alla månadens noteringar om dygnsnederbördsmängder på 30 mm eller mer härrör sig från stormdygnet.

”Värmebölja” på 13 grader följt av 20 cm snö
Kombinationen milt och soligt är ovanlig på hösten. Är vädret milt så dominerar oftast molnen. Men den 20-21 fick solen och mildluften chansen att regera tillsammans i söder. Det kändes minst sagt konstigt att i slutet av november ha solsken och över 10 grader varmt, men vi fick uppleva en höstlig värmebölja helt enkelt. Allra varmast blev det i skånska Kristianstad den 20 med 13,0 grader, månadens högsta temperatur.

Trots milt väder noterades bara två tillfällen med storm i medelvind i november. Bägge tillfällena står Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen för, först med 26 m/s den 21 och sedan 25 m/s den 25.

Den 22-23 slog ett regn över alltmer i snö på väg norrut över landet. Snöandet tilltog och gav uppåt 20 cm i norra Norrlands inland. Officiellt fick Jörn i norra Västerbotten mest med 19 cm, följt av Dikanäs i södra Lappland med 17cm, Glommersträsk i södra Lappland med 16 cm och Adak i södra Lappland, Högland i sydligaste Lappland och Sadjem i norra Lappland med 15cm.

Det milda och regniga vädret gjorde att en flödesvarning utfärdades den 23. Det varnades för höga flöden i små vattendrag från Halland upp till Närke och Värmland. Varningen omformulerades lite dag för dag, och koncentrerades efterhand till Dalsland och Bohuslän. Värst drabbades Upperudsälven, och då främst mellan Lennartsfors i sydligaste Värmland och Bengtsfors i Dalsland. I Upperudsälven var nivåerna mycket höga från den 26 och månaden ut. Nedströms Bengtsfors till mynningen i Vänern var nivåerna höga under samma tid.

Under månadens sista dagar fick kalluften greppet om norra Norrlands inland. Temperaturen sjönk rejält för var dag. Den 27 hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen kallast i landet med 9,2 minusgrader. Dagen därefter blev det 17,7 minusgrader i Gielas i södra Lapplandsfjällen. Den 29 noterade så Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen 33,2 minusgrader, månadens dittills lägsta temperatur. Men det stod sig bara till dygnet därpå, då Nikkaluokta klämde till med 34,0 minusgrader. Samtidigt som kylan slog till i norr höll mildluften fortsatt greppet i söder och upp längs Norrlandskusten. Eller vad sägs om 8,7 grader i Måseskär vid Bohuskusten den 30, alltså en skillnad på 42,7 grader i Sverige samma dag! I gränszonen mellan kyla och mildluft letade sig ett snöfall åt nordost över Norrland. Det gav uppåt 20 cm nysnö i Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten, men i kustbandet föll enbart regn. Officiellt fick Balsjö i nordligaste Ångermanland mest med 16 cm.

Trots mildluften slog ändå den förrädiska halkan till på sina håll i Västergötland, Östergötland och Södermanland den 29 när molntäcket sprack upp och temperaturen föll. Journalisternas favorituttryck ”blixthalka” kom åter till användning. Undrar just vad detta ord betyder och vem som kommit på det, blir det halt när blixten slår ner? Men det är ändå klart bättre än TT:s benämning ”snorhalt”, som användes om väglaget i Norduppland den 11. Givetvis är det lättförstådda ”ishalka” den enda och helt korrekta benämning på den halka som uppstår när blöta vägar fryser till då temperaturen faller under nollstrecket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.