Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sol, solbrist och värme

Uppdaterad
Publicerad

En till stora delar odramatisk månad bjöd på mestadels mulet och milt uppehållsväder. Årets novembervärme saknar nästan motstycke, för det blev tangerat svenskt rekord för medeltemperatur.

Grått i olika nyanser dominerade i november. Extremvärme inledde, tätt följt av första snön för säsongen i söder och vinterkyla i norr. Efter en lång och intetsägande mittperiod avslutades månaden av passerande regn och snö följt av mer normal temperatur även i söder.

Såväl solrekord som antisolrekord

Solen lyste med sin frånvaro i södra och mellersta Sverige under månaden, medan det längre norrut (Umeå undantaget) noterades mer solskenstid än brukligt i november.

Tema månadskrönikor

Redan efter 19 dygn stod det klart att Kiruna, slagit sitt gamla novemberrekord på 40 timmar från 2008. Det nya rekordet lyder på 42 timmar, så det blev inte mycket sol efter den 19 precis. Mätningarna av soltimmar i Kiruna inleddes 1958.

I söder var det länge extremt grått, men mot slutet av månaden fick solen vissa chanser att visa sig. Till slut blev det bara en plats som satte nytt rekord för få soltimmar i november. Stockholm, den äldsta av landets solskensmätningar med startår 1908, noterade ynka 5 timmar sol på hela månaden. Det gamla rekordet löd på 8 timmar och sattes 2000.

Flest soltimmar i november noterades i jämtländska Storlien med 55 timmar, medan de 5 timmarna sol i Stockholm var färst i landet.

Tangerat svenskt novemberrekord

November blev avsevärt mildare än normalt i större delen av landet. Rätt allmänt blev medeltemperaturen 2–4 grader över vad den brukar vara. I Sydsverige blev månaden lokalt rekordvarm, eller vad sägs om ett tangerat svenskt rekord i Skillinge i sydligaste Skåne. Nu är det en trio som tillsammans innehar novemberrekordet 8,8 grader, nämligen Falsterbo på skånska sydvästspetsen 1938, Måseskär vid Bohuskusten 2006 och nu Skillinge 2014.

På denna sida millennieskiftet har vi upplevt flera novembermånader som varit varma, inte minst 2000, 2006 och 2011, varifrån de flesta rekordnoteringarna härrör. Även november 1938 var varm i söder, och nu kan vi alltså även lägga 2014 till denna samling av rekordår. Utöver det tangerade svenska rekordet slog skånska Lund med 7,6 grader sitt novemberrekord. Mätningarna i Lund inleddes 1859 och tidigare var deras novemberrekord 7,5 grader från 1938.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Undantaget från novembervärmen är nordligaste Norrland med något under normal medeltemperatur längst i norr. I absoluta tal hade Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen kallast i landet i november med en medeltemperatur på 11,1 minusgrader. Det var även där som temperaturunderskottet mot det normala var som störst, 0,9 grader. Störst positiv temperaturavvikelse noterades i värmländska Gustavsfors med 4,6 grader över det normala.

Således rekord för såväl solskenstid som temperatur, medan månadens nederbördsmängd inte satte några avtryck i statistikrullarna. Det blev en mestadels torr månad där mycket av regnet och snön som föll gjorde det vid bara ett fåtal tillfällen. Antalet dagar med uppehåll eller nästan uppehåll var därför många under månaden. I östra Götaland samt i ett stråk från nordvästra Götaland till mellersta Norrlandskusten föll mer nederbörd än vanligt i november, men ingenstans så pass mycket som dubbla normalmängden. I millimeter räknat fick Ed i Dalsland mest i november med 124 mm (127 % av deras normalmängd) medan Vilhelmina i södra Lappland fick minst med 13 mm (31 %).

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Extremvärme inledde

De fyra första novemberdagarna var extremt milda med omkring 15 grader som högst på dagarna, och sommarens blommor och bär gottade sig för fullt trots den sena timman. Flera platser med hundraåriga mätserier satte nya novemberrekord dessa dagar:

Örebro (startår 1858) 14,9 grader den 2 (tidigare var rekordet 14,2 grader från 2005),

Göteborg (1859) 14,5 grader den 2 (tidigare 14,2 grader 2005),

Skövde i Västergötland (1915) 14,4 grader den 2 (tidigare 13,1 grader 2005),

Karlshamn i Blekinge (1859) 14,8 grader den 3 (tidigare 14,5 grader 1996)

och Ölands norra udde (1854) 14,0 grader den 3 (tidigare 12,3 grader 1968).

Därtill sattes även rekord för många platser med kortare mätserier, däribland i småländska Målilla med 15,7 grader och i Norrköping med 15,2 grader, bägge den 2. Samma dag blev det också som allra varmast med 15,9 grader i Markaryd i sydligaste Småland. Det är högst i landet i november sedan det i Hudiksvall i Hälsingland noterades 16,0 grader den 1 november 2011. Månadens högsta temperatur i övriga landsdelar blev:

I Svealand 14,9 grader på Örebro flygplats den 2,

i södra Norrland 13,1 grader i Gävle den 2

och i södra Norrland 9,5 grader i Lycksele i sydöstra Lappland den 3.

Nästan alla blixtar som förekom under månaden registrerades de första två dygnen, 1 040 blixtar den 1 och 105 den 2. Utöver dessa har bara enstaka blixtar registrerats den 9, 10 och 13.

Nästan helt stormfritt och höga flöden

Vid bara ett enda tillfälle nådde medelvinden stormstyrka i november. Det skedde i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen med 25 m/s på eftermiddagen den 3. Vi är nog många som hoppas att det fortsätter på samma sätt resten av vintern.

Redan vid månadsskiftet fanns en varning för höga flöden i delar av Dalälven utfärdad, och den varningen fanns kvar i lite minskad omfattning efterhand ända fram till och med den 16. Andra flödesvarningar som förekom under månaden var för gränstrakterna mellan Värmland och Västmanland den 4–11, i delar av Dalsland och norra Bohuslän den 4–16 och i Byälven i södra Värmland den 5–16. Milt höstväder, mättat i marken efter allt regn i oktober och därtill en regnig inledning på november (främst den 3 med uppåt 30 mm) var orsaken till de höga flödesnivåerna. Det varnades även för högt vattenståndet i Siljan den 4–16.

Första snön i söder

November är en månad som i Sverige kan bjuda på stora kontraster och tvära kast, det vet vi alla. Dagarna efter extremvärmen märktes det tydligt. Vinterkylan tog snabbt över i norr, men först passerade regn och snö österut den 4. Det blev mer regn än prognosen först antydde, men lokalt föll ändå 10–20 cm snö. Vissa trafikproblem följde, kanske främst i de beryktade backarna på E4 vid Skule i Ångermanland. Lokalt föll det mycket nederbörd dygnet den 4 (från morgonen den 4 till morgonen den 5), som mest 34 mm i Åkroken i södra Ångermanland. Det gav en snödjupsökning på 17 cm där, officiellt mest i landet det dygnet.

Vid lunchtid den 4 november fastande säsongens första långtradare när snön föll över de beryktade backarna på E4 vid Skule i Ångermanland. Foto: SVT Mittnytt

Nästa regnväder den 5–6 tog en sydligare bana över landet. Många i söder fick uppleva säsongens första snö med sedvanliga halkolyckor och mängder av avåkningar som följd när regnet delvis slog över i snö på väg bort österut.

Vid Smålandskusten var det enbart regn som föll. Oskarshamn fick hela 47 mm under dygnet fram till morgonen den 6. Det blev också månadens största dygnsnederbördsmängd i landet. Här samtliga officiella observationer på 30 mm eller mer för dygnet den 5:

Oskarshamn 47 mm,

Krokshult i östra 45 mm,

Mönsterås vid Smålandskusten 39 mm,

Nybro-Slättingebygd i östra Småland 39 mm,

Målilla i östra Småland 38 mm,

Gladhammar i östra Småland 35 mm,

Orrefors i östra Småland 33 mm,

Södra Vi i östra Småland 33 mm,

Ölands norra udde 33 mm,

Löttorp på norra Öland 31 mm

och Kosta i sydligaste Småland 30 mm.

Avåkningar och olyckor blev följden av säsongens först snöfall i Östergötland med omnejd natten till den 6 november. Så här såg det ut i småländska Huskvarna på förmiddagen. Foto: SVT Smålandsnytt

Den 6–7 var snötäcket som mest utbrett i landet under november. Bland annat låg det flera centimeter i Östergötland med omnejd. Störst officiellt snödjup i söder på morgonen den 6 var det i Östergötland med 4 cm i såväl Omberg som i Linköping. Det dröjde dock inte länge innan den snön smält bort helt och hållet, för kalluften som drog söderut i samband med snöfallet vara bara på tillfällig visit. Den 8 var det officiellt barmark igen i hela Götaland, och samtidigt drog snögränsen sig tillbaka norrut även över Norrland.

Odramatiskt väder och 30-gradig kyla

I ungefär två veckors tid i månadens mitt var vädret odramatiskt, mest mulet och tämligen intetsägande. Kylan var stundtals sträng längst i norr, främst den 12–14. Säsongslägstanoteringen har under månaden varit:

20,4 minusgrader i Merkenes i mellersta Lapplandsfjällen den 1,

26,2 minusgrader i Naimakka i nordligaste Lappland den 5,

28,3 minusgrader i Nedre Soppero i nordligaste Lappland den 13

och till slut 29,7 minusgrader i Nedre Soppero den 14.

Månadens lägsta temperatur i övriga landsdelar blev:

I södra Norrland 17,2 minusgrader i Hemling i Ångermanland den 6,

i Svealand 17,0 minusgrader i Storbo i norra Dalarna den 26

och i Götaland 4,6 minusgrader i Horn i sydligaste Östergötland den 26.

Vindar omkring syd dominerade i söder under större delen av månaden, vilket gett oss mest mulet. Inte minst när de envetna sydostvindarna härskade i månadens mitt låg molnen lågt, lätt regn och duggregn föll och det var mer eller mindre disigt hela tiden. November gjorde då verkligen skäl för sitt epitet som årets mest gråa månad.

Långlivad sommar

Sommaren ville aldrig säga nej i söder denna milda november. Det blev till slut en tangering av Måseskärs svenska rekord från 2005 för sen höst-ankomst. Den 15 anlände nämligen hösten till Skillinge, till Karlskrona-Söderstjerna i Blekinge och till Utklippan i Blekinges yttre skärgård. Tack vare det varma havsvattnet är det stationer nära kusten som alltid är sist ut i landet att få höst. Av inlandsstationer var den skånska trion Lund, Malmö och Hörby sist ut i år när hösten anlände dit den 5.

Sensommarkänsla med hallon i småländska Kalmar den 10 november. Foto: SVT Smålandsnytt

Några lokala rekord för höstens sena ankomst blev det också:

Lund (startår 1859) den 5 (mot det tidigare rekordet 4 november 2001),

Malmö (1917) den 5 (tidigare 4 november 1967)

och Falsterbo (1880) den 14 (tidigare 12 november 1977).

Lite luckor i molntäcket över Ljusnan i Hälsingland den 19 november. Foto: Olle Skoglund

Passerande regn och snö

Den 23–24 passerade regn och snö på bred front österut över landet. I norr var det till stora delar snö som föll, medan det blev regn i söder. Regn och blötsnö på kalla vägytor orsakade halka i Norrbotten den 24, och det var värst kring Älvsbyn. I millimeter räknat fick flera platser över 30 mm, först under dygnet den 23 (från morgonen den 23 till morgonen den 24):

Håkafot i norra Jämtland 40 mm,

Gördalen i norra Dalarna 34 mm

och Töcksfors i västligaste Värmland 34 mm

samt dygnet därpå den 24 (fram till morgonen den 25):

Hattsjöbäcken i nordöstra Ångermanland 39 mm,

Härnösand vid södra Ångermanlandskusten 33 mm,

Nordanbäck i Västerbotten 33 mm

Västmarkum i Ångermanland 31mm

och Talljärv i Norrbotten 30 mm.

Regn och blötsnö på kallt underlag orsakade halt väglag i Norrbotten den 24 november. Så här såg det ut i Luleå på eftermiddagen. Foto: SVT Nordnytt

Snödjupet ökade med 20 cm eller mer på ett dygn för två platser. Först ut 24 cm i Gördalen den 24 (från 3 cm på morgonen den 23 till 27 cm morgonen den 24). Sedan 29 cm i Jokkmokk cm den 25 (från 6 den 24 till 35 cm den 25), och det blev även månadens största officiella snödjupsökning på ett dygn i landet. Därtill föll 10–20 cm på flera andra platser i ett stråk från norra Dalarna till östra Lappland. Månadens största snödjup i olika landsdelar blev:

I norra Norrland 41 cm i Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen den 12,

i södra Norrland 26 cm i Häggberget i södra Ångermanland den 25–26,

i Svealand 32 cm i Gördalen den 25

och i Götaland 8 cm i Skärkind i Östergötland den 7.

Efterlängtade minusgrader den 26 november blev startskottet för snökanonerna på Lugnets skidstation i Falun där ju längdskid-VM avgörs i februari. Så dags ska det vara kanonfin snö där... Foto: Jan-Göran Nozlihn, SVT

Vintern avancerade söderut

Ölandsbron delvis insvept i dimma den 26 november. Foto: Maria Mattsson

När temperaturen under månadens avslutande dygn åter hamnade inom kategorin ”normalt” avancerade vintern den 25–27 vidare ner över Norrland, inre och nordvästra Svealand. Möjligen kan även vintern lokalt ha anlänt till Sydsvenska höglandet den 28–29. Med säkerhet går det dock att slå fast först fem dygn i efterhand, alltså en bit in i december vet vi säkert om det blev så eller ej.

Snö eller ej spelar ingen roll, julen kommer ändå. Den 26 november restes granen framför rådhuset på Stora torget i Karlstad. Foto: SVT Värmlandsnytt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet