Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kallt i söder, milt i norr

Oktober blev en ganska odramatisk månad, med ett stort undantag. Den 11 kom säsongens första rejäla snöfall i landet. Främst i Dalarna och Härjedalen var det besvärligt på vägarna, men inga allvarligare olyckor inträffade. I övrigt kan man sammanfatta oktober på detta sätt: Torrt och kallt i söder, milt och inte lika torrt i norr.

Morgonen den 12 var snötäcket i Grundforsen i norra Dalarna 8 cm och i Ljusnedal i Härjedalen 6 cm. Det är det största snödjupet så tidigt i oktober på 30 år för dessa stationer. I övrigt blev oktober en tämligen odramatisk vädermånad där milda och kalla perioder avlöst varandra.

Totalt sett blev det en något kall oktober i Götaland, cirka 1,5 grader kallare än normalt som lägst. Men ju längre norrut desto mildare jämfört med normalt. De största överskotten återfinns i nordligaste Norrland med 3–4 grader över normalt. I absoluta tal hade Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen kallast i oktober med ett månadsmedeltemperatur på 0,0 grader (ja, exakt på nollstrecket), medan Väderöarna och Måseskär vid Bohuskusten hade varmast med 10,0 grader.

Månaden blev torr, undantaget delar av fjällkedjan och norra Norrland som fick något mer nederbörd än normalt. I stora delar av södra och mellersta Sverige föll mindre än hälften av normal månadsnederbörd. I inre Götaland och västra Svealand till och med så lite som 10–20% av normalt. Under 10 mm i oktober är ovanligt och det sattes också ett nytt rekord för lite nederbörd. Det gäller Såtenäs i norra Västergötland som mätt nederbörd sedan 1944. Tidigare var rekordet 13 mm från 1978, men i år fick man bara ihop 7,5 mm.

Två regn, men i övrigt mest uppehåll
Ett regn som gav cirka 25 mm som mest drog bort österut från norra Norrlandkusten den 1. Därefter följde flera dagar med mest uppehåll i landet. Under morgnar och förmiddagar en del dimma och dimmoln, men fram på eftermiddagarna blev det rätt soligt på många håll i landet. Milt dessutom, med skånska Munka-Ljungbys notering på 18,2 grader den 6 som varmast, vilket blev månadens högsta temperatur.

Nästa regn passerade österut den 7–8 och gav 10–40 mm regn i norra Norrland. Officiellt fick Markusvinsa i norra Norrbotten mest med 36 mm under ett dygn, från kvällen den 7 till kvällen den 8. Sammanlagt för hela regnvädret föll 45 mm i Markusvinsa. Regnmängderna i Överkalix-Svartbyn i Norrbotten för motsvarande period blev 32 mm och 43 mm.

Sedan drog kyliga nordvästvindar ner över hela landet. Den 10 nådde Stora Sjöfallet i norra Lapplandsfjällen tillfälligt storm 26 m/s. Nordvästvindarna gav varierande molnighet i landet, men i huvudsak uppehåll. Frånsett fjällen dock, där byar av snö och regn drog in. I Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen drog snöbyar in västerifrån under flera dagar och på morgonen den 12 var snödjupet 32 cm.

Säsongens första snöfall
Redan i slutet av augusti föll säsongens första snö i landet, men i oktober kom säsongens första rejäla snöfall. Det drog in västerifrån över norra Värmland, Dalarna och Härjedalen på morgonen den 11. Omkring 10 cm snö föll som mest i norra Dalarna, Härjedalen och sydvästra Jämtland. Snön la sig på marken som längst söderut i mellersta Värmland, norra Västmanland och sydligaste Gästrikland, men bara tillfälligt, för en del smälte bort nästan på en gång. Norrut nådde snöfallet som längst till sydligaste Lappland och nordligaste Ångermanland. Inga allvarligare olyckor rapporterades i samband med snöfallet. Men många avåkningar, lastbilar som fastnade i uppförsbackar och andra liknande händelser inträffade, så det blev en ganska typisk dag när första snön faller.

Snödjup mäts officiellt en gång per dygn, på morgonen. Storlien-Visjövalen i Jämtlandsfjällen hade med 12 cm det största officiella  snödjupet i nordvästra Svealand och södra Norrland den 12.

Efter snöfallet fördes ännu kallare luft ner över landet. Natten till den 12 hade Latnivaara i norra Lappland 11,5 minusgrader, dittills kallast för säsongen. Natten därpå noterade samma station 12,6 minusgrader, månadens lägsta temperatur.

Mildare igen
Den 14 bröts perioden med kalluft i landet när ett vädersystem drog in västerifrån. Flera vädersystem kom in västerifrån de följande dagarna, men de var tämligen tama och gav nederbörd mest i västra fjällen. På kvällen den 17 nådde Stekenjokk tillfälligt storm 27 m/s.

Ett par dagar var landet upp-och-nervänt gällande nattemperaturen. Den 23–25 var det kallast i Götaland där delvis klara nätter gav åtskilliga minusgrader. Som lägst 7,5 minusgrader i Målilla i östra Småland den 23. Samtidigt hade norra Norrland mulna nätter med temperaturer som bara lokalt orkade under 0-gradersstrecket.

Innan månaden övergick i november hann ytterligare ett lite mer omfattande vädersystem passera österut över landet. Denna gång föll mest regn, cirka 30 mm, vid Västkusten. Officiellt fick Rörastrand i Bohuslän stört dygnsnederbördsmängd med 33 mm från morgonen den 28 till morgonen den 29. Nästa vädersystem drog österut över landet den 31, men det gav inte speciellt mycket nederbörd. Däremot följde hårda nordvästvindar i fjällen. Vid midnatt vid månadsskiftet till november nådde Stekenjokk stormvindar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer