Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stora kontraster och tvära kast

Uppdaterad
Publicerad

Sensommarvärme, skyfall, stormvindar, vinterkyla, snöfall, solbrist, värmerekord och översvämningar – oktobervädret bjöd på det mesta som tänkas kan.

Det blev en händelserik oktober med många och tvära kast, stundtals stora kontraster i landet och en extremt varm dag i slutet av månaden. Det blev därmed en månad som är svår att sammanfatta kort, skulle vara ordet ”variationsrikt” i så fall.

Från milt, blött och solbrist till torrt och kallt

Oktober blev en mildare månad än normalt i större delen av landet. Bara i ett stråk genom norra Norrland blev det aningens kallare än normalt. Störst negativ avvikelse noterades i Gunnarn i södra Lappland med 0,8 grader under det normala, medan skånska Kristianstad avvek mest åt det andra hållet med ett överskott på 3,3 grader. Ser man på enskilda dygn så har det varierat mycket och ofta under månaden. Under många dygn var det även stora kontraster i landet. Inte minst den 19 då landet var extremt tudelat med en mycket skarp och tydlig gräns genom Ångermanland och Jämtland. Frånsett en två veckor lång period kring månadens mitt med kyla i norr var det till stor del mildväder som gällde.

Tema månadskrönikor
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

I absoluta tal hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen kallast i landet i oktober med en medeltemperatur på 3,9 minusgrader. Det är närapå 2 grader lägre än den näst kallaste platsen i landet i oktober, Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen. Varmast hade Falsterbo på skånska sydvästspetsen med 12,9 grader. Det är närapå rekordvarmt där, precis som på andra håll i Skåne och Blekinge. En plats, Hanö utanför Blekinge med mätningar sedan 1944, har aldrig tidigare noterat en varmare oktober än i år. Deras tidigare rekord löd på 11,7 grader från 2006, men i år blev det 11,9 grader.

Nederbörden har fallit ojämnt, såväl i tid som rum. I nordligaste Norrland blev oktober mycket torr, lokalt bara 10 mm, vilket ungefär motsvarar en fjärdedel av oktobers normalmängd. I större delen av landet föll dock mer än normalt, och på många håll mycket mer än normalt. Mest jämfört med normalt föll i ett stråk från södra Norrlandskusten till nordvästra Svealand där det lokalt fallit över trefaldiga mängder jämfört med det normala. Ulvsjö i norra Dalarna (med mätningar sedan 1918) slog till och med nytt rekord, 178 mm mot det tidigare rekordet 161 mm från 1980.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Solen har lyst mindre än normalt i oktober, frånsett i jämtländska Storlien där det faktiskt varit en soligare oktober än normalt. Dock blev det inte rekordfå soltimmar någonstans i landet. Bland de fåtal solskensmätningar som finns i landet sken oktobersolen preliminärt mest i Storlien med 97 timmar och minst i Tarfala med 32 timmar.

Två 20-gradersdagar och en ”mini-britta”

Flera sensommarvarma dagar inledde oktober. Känslan från september hängde kvar hos många, och det kändes som om sommaren aldrig tänkte ge upp greppet om oss. Såväl den 3 som den 4 nådde temperaturen till och med 20-gradersstrecket. Här månadens högsta temperatur i de olika landsdelarna:

I Götaland 20,3 grader i Oskarshamn vid Smålandskusten den 3,

i Svealand 17,7 grader i Blomskog i sydvästra Värmland den 4,

i södra Norrland 17,6 grader i Torpshammar i Medelpad den 4 och tangerat den 28

och i norra Norrland 16,2 grader i Hökmarksberget i Västerbotten den 2.

I Torpshammar blev det alltså lika varmt betydligt senare i månaden också, och mer om den extremt varma dagen den 28 oktober läser du senare i denna krönika. Med god vilja och en viss uttänjning av begreppet brittsommar blev det lite brittsommar även i år. Ett par dagar för tidigt dock, för själva Birgitta-dagen den 7 var ingen höjdare. Det var visserligen milt, men även ganska mulet, rätt blåsigt och med en del regn också, så ingen sommarkänsla just den dagen inte.

Regnoväder nr 1 – södra Norrlandskusten

En vecka in i månaden skärptes temperaturkontrasten i landet när kallare luft började etablera sig i norr. Stor temperaturkonstrast innebär ofta aktivt väder, så även denna gång. Den 7–8 föll mycket regn vid södra Norrlandskusten. Många platser fick över 40 mm på ett dygn (se sammanställningen i slutet av krönikan), och sammanlagt på dessa två dygn föll det över 70 mm:

Sidsjö i Sundsvall i Medelpad 89 mm,

Höglekardalen i Jämtland 82 mm,

Västmarkum i Ångermanland 76 mm

och Höglandsbodarna i Medelpad 75 mm.

Regn i massor och gott om höstlöv på trottoarer och gator är ingen bra kombination. Översvämningar följde i bland annat Sundsvall i Medelpad den 8 oktober när höstlöv satte igenom gatbrunnar. De två dygnen den 7–8 oktober föll hela 89 mm i Sidsjö i Sundsvall. Foto: Ylva Holmgren, SVT

Allt regnande vållade givetvis snabbt problem. Lokala översvämningar blev följden när dagvattenledningar inte mäktade med att ta hand om vattenmassorna och brunnar sattes igen av höstlöv. Vattenmassor ansamlades även till mer eller mindre djupa och utbredda sjöar på de lägst belägna platserna på fält och åkrar. När det faller så mycket på så kort tid hinner eller kan helt enkelt inte allt vatten sjunka eller rinna undan.

Tydlig tudelning gav fritt fram för vintern norrifrån

I norrkanten på regnvädret föll det även snö. På morgonen den 9 rapporterades ett snödjup i Arjeplog-Myrheden i mellersta Lappland på 1 cm, vilket blev det första officiella snödjupet i landet i oktober. Mer snö föll dagarna därpå, för samtidigt som regnet lugnade ner sig vid Norrlandskusten den 9 tog kyla över i mellersta och norra Norrland. Främst dygnen den 15–18 var kalla.

Rester av regnet vid Norrlandskusten slog över i snö och hängde kvar över norra Norrland ytterligare en dag eller två. Snöandet fick även påspädning sydvästifrån när ett regn slog över i snö över norra Jämtland, Lappland och västra Norrbotten. Lokalt föll 10 cm såväl den 9 som den 10, där Brännberg i södra Norrbotten noterade den största snödjupsökning på ett dygn, från 0 cm på morgonen den 10 till 18 cm på morgonen den 11.

Den meteorologiska vintern gjorde entré i delar av Lappland den 9–10, och ett par dagar senare, den 13–15, anlände vintern till större delen av norra Norrland. Där blev det dock stopp, för vintern har inte avancerat vidare söderut under oktobers andra halva. Samtidigt tog hösten den 12–13 ett stort kliv söderut över större delen av Götaland, men även för hösten tog det stopp. Nu vid månadsskiftet oktober–november är det ännu meteorologisk sommar i större delen av Skåne, i delar av Blekinge, vid Smålandskusten och på Öland. Det är normalt, men långtifrån unikt, att det fortsatt är sommar närmast kusterna i Sydsverige när det är dags att vända blad i almanackan till november. Det brukliga är dock att Falsterbo är sist ut i landet att ta adjö av sommaren den 17 oktober.

Natten till den 13 sjönk temperaturen till 12,0 minusgrader i Naimakka i nordligaste Lappland, dittills lägst i landet denna höst. Än kallare blev det två nätter senare med 14,6 minusgrader i Pajala i norra Norrbotten, månadens lägsta temperatur.

Regnoväder nr 2 – sydväst om Vänern

Den 15–16 var det nordvästra Götalands tur (eller otur rättare sagt) att drabbas av regn i onödigt stora mängder. Det föll än mer regn denna gång, i runda tal vad som brukar komma under en hel oktobermånad i området. Sammanlagt föll över 85 mm på flera platser dessa två dygn:

Bäckefors i södra Dalsland 113 mm,

Kroppefjäll-Granan i södra Dalsland 111 mm,

Erikstad  i södra Dalsland 105 mm,

Sanne i Bohuslän 98 mm,

Heden i Bohuslän 93 mm,

Uddevalla i Bohuslän 92 mm

och Henån i Bohuslän 87 mm.

Översvämningsbilderna från södra Norrland hade ännu inte lämnat näthinnan innan liknande bilder från Bohuslän och Dalsland följde. Lokala översvämningar följde när vattenmassorna hade storkonferens på lågt belägna platser. Trafiken drabbades, såväl på vägarna som på räls. Det förvånade heller inte det minsta att en flödesvarning för trakterna väster om Vänern utfärdades redan den 15. Varningen för höga flöden fanns kvar i lite olika omfattning och utbredning ända fram till den 30, och den 24–25 skärptes tillfälligt varningen ett snäpp till mycket höga flöden.

I höglänt terräng i Dalsland föll det även snö. I Bäckefors låg snön 3 cm djup på morgonen den 16. Det är ovanligt med snötäcke så pass tidigt på säsongen i Dalsland.

Första snön i Sälen i norra Dalarna kom natten till den 16 oktober. Foto: Patrick Qvicker, SVT

Ytterligare ett kraftigt regn har dragit förbi under månaden. Den 19 vräkte regnet ner över delar av Skåne med drygt 40 mm som mest. Lokala översvämningar följde liksom en kortvarig flödesvarning för höga flöden den 20–22.

Skyfallsliknande regn över delar av Skåne den 19 oktober orsakade lokala översvämningar. Foto: SVT

I samband med de bägge omfattande regnen, först vid södra Norrlandskusten, sedan i nordvästra Götaland, förekom åska. Trots den sena säsongen är det inte speciellt konstigt, för luften var mild och mängderna som föll indikerar att åska förekom. De mest åskfrekventa dygnen i oktober blev den 8 med 347 och den 19 med 289 registrerade blixtar. Jämfört med ett sommardygn är det givetvis lite, men inte för att vara i oktober.

Kraftfullt omslag till milt och blåsigt

Den 22–23 stod vädret och vägde mellan torrt och kallt i öster och milt, blåsigt och regnigt i väster. Det snöade av och till i främst västra Norrland. Uppåt 20 cm snö hann det dock bli. De största officiella snödjupsökningar blev 18 cm i Kaxås-Åflo i inre Jämtland den 22 (från morgonen den 22 till morgonen den 23) och 17 cm i Luleå-Bergnäset i södra Norrbotten den 23 (från morgonen den 23 till morgonen den 24).

Ett omfattande och delvis kraftigt snöfall passerade österut den 23–24, men eftersom mildluften då också brakade in på bred front västerifrån slog mycket av snön över i regn. Innan mildluften tärde snabbt på snön var utbredningen som störst i landet denna månad. Snögränsen den 24 gick från norra Dalarna till inre Västerbotten.

Omslaget till milda sydvindar den 24 oktober gjorde vägarna slaskiga ibland annat Norrbotten. Foto: Patrick Trädgårdh

Månadens största snödjup i olika landsdelar blev:

I norra Norrland 32 cm i Avasjö-Borgafjäll i södra Lapplandsfjällen den 24,

i södra Norrland 20 cm i Olden i Jämtland den 24,

i Svealand 14 cm i Gördalen i norra Dalarna den 23

och i Götaland tidigare nämnda 3 cm i Bäckefors den 16.

Mildluften gick sedan mycket hårt åt snön under några dagar, och sedan dess är det främst Lapplandsfjällen som haft snötäcke. Bland Efter ett par dagar med regn, snö och snösmältning annat följde lokala översvämningar i norra Dalarna den 26, och de vattenmassorna förorsakade att det senare den 31 utfärdades en varning för höga flöden i Dalälven söder om Siljan.

Vårflodsliknande scener på Kläppens camping i norra Dalarna den 26 oktober. Efter intensivt regnande, och därtill snösmältning, svämmade Västerdalälven över, vilket fick påtagliga konsekvenser för många husvagnsägare. Foto: Börje Hols, SVT

Även Värmland drabbades av ”vårflöden”, och den 25–29 fanns en varning för höga flöden utfärdad för de centrala delarna av Värmland. Värst drabbades Uvån, där det varnades för höga flöden den 25, skärpt till mycket höga flöden den 26–27, och åter höga flöden den 28–30.

Det har inte varit en speciellt blåsig månad trots stora kontraster och kraftiga regnväder. Inga stormvindar till havs har observerats, ej heller mycket hård vindbyar över inlandet, I fjällen har medelvinden vid några tillfällen nått stormstyrka (men inte mycket mer än så):

Blåhammaren i södra Jämtlandsfjällen 28 m/s på natten till den 5,

Blåhammaren 25 m/s vid lunchtid den 7,

Stekenjokk 25 m/s på natten till den 23,

Sylarna i sydligaste Jämtlandsfjällen 25 m/s på förmiddagen den 23,

Blåhammaren 26 m/s på natten till den 27,

Stekenjokk 25 m/s på eftermiddagen den 27

och Stekenjokk 27 m/s på natten till den 30.

Extremvärmen den 28 oktober

Den mildluft som vällde upp över södra halvan av landet tisdagen den 28 oktober saknar nästan motstycke i den svenska oktoberhistoriken. Många fick uppleva sina varmaste dagar för att vara så här pass sent på säsongen, eller vad sägs om exempelvis 17,6 grader så långt norrut som i Medelpad. Imponerande minst sagt, och kanske lite skrämmande också?

Den 28 oktober blev en extremt varm dag för att vara så sent på säsongen. Här de olika landsdelarnas maxtemperatur den dagen. Foto: SVT

Högst temperatur uppmättes i Kristianstad med 17,7 grader. Eftersom den 28 är så pass sent i månaden kan man snarare se på rekordvärden för november för att få en uppfattning om hur pass osedvanligt varmt det faktiskt var. Det svenska värmerekordet för november genom alla tider är 18,4 grader i skånska Ugerup den 2 november 1968. Toppnoteringarna 16,5 grader på Arlanda flygplats i Uppland i Svealand och 17,6 grader i Torpshammar i södra Norrland är med råge högre än de landsdelarnas novemberrekord 16,0 grader i Bie i Södermanland den 6 november 1899 och 16,0 grader i Hudiksvall den 1 november 2011. Hade bara värmen kommit fyra dagar senare så...

Nästan sensommarvarmt med dryga 15 grader i Kalmar den 28 oktober, och smultron mogna för plockning. Foto: Karin Ahlgren, SVT

Många platser i södra halvan av landet noterade högre temperatur än som någonsin tidigare uppmätts så sent på säsongen. Som exempel kan nämnas att man i Stockholm genomfört temperaturmätningar sedan 1756. Aldrig tidigare har det varit så varmt där så sent på säsongen som den 28 oktober, 15,9 grader. Tidigare var 15,0 grader från den 30 oktober 1821 varmast i Stockholm för perioden 28 oktober till 31 december. Dygnsmedeltemperaturen i Stockholm den 28 blev för övrigt 14,2 grader, en nästan ofattbar temperatur som motsvaras av normal medeltemperatur kring månadsskiftet augusti–september.

När den extrema mildluften den 28 oktober puttades bort åt sydost friskade sydvästvinden i rejält. Så här såg det ut vid Hallandskusten i Varberg den 29 oktober. Foto: SVT Hallandsnytt

Kyla avslutade

Oktobervädrets berg- och dalbaneliknande färd fortsatte in i det sista. Efter den extrema värmen den 28 tog kallare luft över norrifrån igen och månadens sista nätter blev kalla långt söderut i landet. Strax innan klockan 19 på fredagskvällen den 31 sjönk temperaturen till tangerat säsongslägsta. Här månadens lägsta temperatur i olika landsdelar:

I Götaland 4,1 minusgrader i Horn i södra Östergötland den 30,

i Svealand 10,1 minusgrader i Särna i norra Dalarna den 31,

i södra Norrland 10,9 minusgrader i Junsele i inre Ångermanland den 17

och i norra Norrland 14,6 minusgrader i Pajala den 15 samt tangerat i Merkenes i mellersta Lapplandsfjällen den 31.

Att temperaturen i Merkenes fortsatte att sjunka under kvällen den 31 (med nytt säsongslägsta 20,4 minusgrader någon gång före klockan 7 den 1 november) är inget som hamnar i oktoberstatistiken, detta eftersom temperaturdygnet slutar klockan 19. Men andra ord, oktober tog temperaturmässigt slut klockan 19 den 31, medan oktober nederbördsmässigt tog slut först klockan 7 den 1 november. För där ingår även nattens nederbörd till ”dagens” mängd. Konstigt att det skiljer som det gör kan tyckas, men så är det.

Månadens alla 40 mm-observationer

Till slut en sammanställning över samtliga officiella dygnsnederbördsmängder på 40 mm eller mer under oktober:

Söderala i sydöstra Hälsingland 46 mm den 7,

Järnboås i västra Västmanland 42 mm den 7,

Sidsjö 40 mm den 7,

Sidsjö 49 mm den 8,

Västmarkum 48 mm den 8,

Hattsjöbäcken i norra Ångermanland 48 mm den 8,

Kasa i norra Ångermanland 48 mm den 8,

Tavelsjö i södra Västerbotten 46 mm den 8,

Höglekardalen 44 mm den 8,

Vännäs i södra Västerbotten 41 mm den 8,

Skagsudde i vid Ångermanlandskusten 40 mm den 8,

Höglandsbodarna 40 mm den 8,

Härnösand i södra Ångernanland 40 mm den 8,

Rörastrand i Bohuslän 63 mm den 15,

Komperöd i Bohuslän 62 mm den 15,

Kärna i södra Bohuslän 60 mm den 15,

Henån 59 mm den 15,

Lysekil vid Bohuskusten 58 mm den 15,

Vänersborg i västra Västergötland 53 mm den 15,

Uddevalla i södra Bohuslän 53 mm den 15,

Mollsjönäs nordost om Göteborg 52 mm den 15,

Sanne 52 mm den 15,

Göteborg 47 mm den 15,

Kroppefjäll-Granan 46 mm den 15,

Erikstad 45 mm den 15,

Vinga vid kusten utanför Göteborg 44 mm den 15,

Kållered strax söder om Göteborg 44 mm den 15,

Måseskär vid södra Bohuskusten 40 mm den 15,

Heden 40 mm den 15,

Bäckefors 78 mm den 16 (månadens största dygnsnederbördsmängd),

Kroppefjäll-Granan 65 mm den 16,

Erikstad 60 mm den 16,

Heden 56 mm den 16,

Knopparp i nordöstra Skåne 53 mm den 16,

Sanne 47 mm den 16,

Brösarp i östra Skåne 43 mm den 19,

Lund i sydvästra Skåne 41 mm den 19,

Härnösand 41 mm den 23

och Haparanda i östra Norrbotten 42 mm den 24.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet