Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Sommarvärme

September blev en rekordmånad. Mängder av stationer satte nya värmerekord och aldrig tidigare har vi upplevt högsommarvärme så sent i september som i år. Det kändes som om sommaren aldrig skulle ta slut. Kylan fick dock greppet längst i norr mot slutet och första snön föll den 20 september.

Göteborg hade under september en dygnsmedeltemperatur på 17,1 grader. Nytt rekord med nästan en hel grad och dessutom aningens över normalvädret för juli månad! Imponerande, men kanske också lite skrämmande? Varma septembermånader har blivit vardag de senaste åren. De senaste tio septembermånaderna har alla varit varmare än normalt. Ser man till riket som helhet blev årets september en av de varmaste, kanske den allra varmaste. Riksvärdena för september är inte klara från SMHI än, men mitt tips är att 2006 kommer att slå de tre tidigare toppåren 1934, 1949 och 1999.

Utöver Göteborg var det mängder av stationer i landet som satte nya värmerekord för september. Från Malmö i söder till Gunnarn i södra Lappland i norr. 2006 har satt ett ordentligt avtryck i rekordböckerna för september.

Temperaturöverskotten i landet under september blev mestadels 1–4,5 grad, med de mista överskotten i norra Norrland. I absoluta tal hade Göteborg och Ölands norra udde högst månadstemperatur i september, 17,1 grader. Tarfala i norra Lapplandsfjällen å andra sidan fick 3,3 grader. Tarfala hade ändå 2,5 grader över normalt, så det märks att vi lever i ett avlångt land med stora skillnader.

Det föll mindre nederbörd än normalt i södra Sverige. Torrast var det i delar av östra Götaland och på Öland och Gotland, lokalt föll där mindre än en fjärdedel av normalt. Mer än normalt föll i norr, lokalt i mellersta och norra Norrland mer än dubbla mängderna.

Varmt och ostadigt
Sommarvärmen fortsatte in i september. De första dagarna bjöd på varmt väder i hela landet och flera regnväder passerade österut. Merparten av regnet hamnade i landets norra delar. Störst regnmängder kom under dygnet från morgonen den 3 till morgonen den 4. Då mätte många stationer regnmängder på över 40 mm. Här observationer över 50 mm: Tännäs i Härjedalen 56 mm, Klövsjöhöjden i södra Jämtland 56 mm, Hattsjöbäcken i norra Ångermanland 53 mm och Södersel i nordligaste Ångermanland 52 mm. Lägger man ihop dygnet innan så fick Hattsjöbäcken sammanlagt 111 mm. Merparten av Hattsjöbäckens regn i september föll under dessa två regniga dygn, för under resten av månaden kom det ”bara” 74 mm.

Blåsigt var det också i början av månaden. Den 3 var det nästintill stormbyar vid Bohuskutsen och på kvällen den 4 hade norra Upplandskustens närapå stormbyar. På morgonen den 6 hade Sveg i Härjedalen vindbyar på 19 m/s som mest, samtidigt som Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen nådde orkanbyar på 42 m/s. Allt detta beroende på ett omfattande lågtrycksområde som passerade landet under septembers första vecka och gav stora lokal regnmängder och tidvis riktigt blåsigt väder. Då trodde nog många att hösten var i antågande, men icke...

Skyfall i Västerbotten
Nästa regnväder som drog upp över landet slog till med full kraft mot främst Västerbottenskusten. Dygnsnederbördsmängder på uppåt 76 mm inrapporterades morgonen den 8. Mårtensboda i Västerbotten stod för den observationer, och flera stationer fick mer än 30 mm det dygnet, det mesta under natten mot den 8. I Skellefteå föll cirka 30 mm på bara några timmar under eftermiddagen den 7. Översvämningarna och störningarna blev omfattande och bland annat fick E4:an stängas av.

När regnet drog bort österut följde kraftiga nordvästvindar. Brämön vid Medelpadskusten nådde stormbyar på 25 m/s och Örskär vid norra Upplandskusten stormbyar på 28 m/s under eftermiddagen den 8. Nordvästvindarna drog också ner kallare luft över hela landet. Ingen maxtemperatur i landet orkade upp till 20-gradersstrecket den 8. Det hända bara en gång till (den 28) under månaden.

Sensommarvärme
Natten mot den 9 noterade Latnivaara i norra Lappland 3,3 minusgrader, den lägsta temperaturen i landet sedan mitten av juni. Men samtidigt var varmare luft på gång in över landet igen, med tyngdpunkt i söder. Sensommaren visade upp sin bästa sida. Lokala dimmor och dimmoln förekom under nätter och morgnar, men fram på dagarna lättade det mesta och solen fick skina över stora delar av landet. I norr passerade en del moln- och regnområdena österut, men inga större regnmängder föll.

Den 14-16 kom ytterligare en kalluftsattack norrifrån. Inte mycket moln, men däremot kallare luft som drog långt söderut. Natten till den 14 kom den första allmänna frostnatten i norra Norrland och temperaturen kröp neråt natt för natt; 5,0 minusgrader i Latnivaara natten till den 14 och –6,9 grader på samma ställen natten därpå. Men kalluften vara bara på tillfällig visit även denna gång.

Första snön
Nästa kalluftsattack norrifrån gjorde däremot mer väsen av sig. Den 19 började kalluften tränga in längst i norr och Tarfala nåde tillfälligt stormbyar på 27 m/s när kalluften bröt in. Morgonen den 20 kom den första observationen med snödjup för säsongen. Keinovuopio i nordligaste Lappland hade 1 cm nysnötäcke och senare på dagen föll blötsnö på många håll i norra och mellersta Lappland, däribland i Kiruna.

Den sista tredjedelen av månaden var väderläget ganska fastlåst. Kall luft hade fått greppet om nordligaste Sverige, samtidigt som sensommarvärmen låg kvar i söder. Gränsen mellan kallt i norr och varmt i söder pendlade lite norrut och söderut när regnområden drog förbi österut. Mest regn kom i mellersta Norrland och i norrkanten var det av och till snöinslag.

Morgonen den 24 nådde vinden tillfälligt storm på 29 m/s i Stekenjokk, och vindbyarna nådde orkanstyrka 36 m/s.

Stora kontraster
Hela sex dagar med högsommarvärme blev det under månaden, först den 12 till 14 och sedan 22, 25 och 26. 1938 noterade både Borås och Jönköping prick 25,0 grader den 23, ett datum som sedan dess varit rekord för sen högsommarvärme. I år slogs det rekordet två gånger. Först nådde Torpabron i Västergötland 25,8 grader den 25. Dagen därpå fick Torup i Halland 25,3 grader.

Månadens högsta temperatur, 26,7 grader, fick man i Hudiksvall den 22. Det var för övrigt nytt septemberrekord för Hudiksvall. Med tanke på att det gamla septemberrekord från 1999 på 26,3 grader sattes så tidigt som den 3 i månaden är Hudiksvalls nya septemberrekord än mer imponerande.

Samtidigt som sensommarvärmen härskade i söder kröp temperaturerna nattetid allt lägre i norr. Månadens lägsta temperatur blev till slut 10,7 minusgrader i Naimakka i nordligaste Lappland natten mot den 26.

Åska och skyfall
Sommarkänsla dröjde sig kvar in i det sista. Den 27 var småländska Vetlanda redo för den andra SM-finalen i speedway, men ett ösregn strax innan tävlingen skulle börja fick till följd att tävlingen fick skjutas upp en dag. Sent på kvällen den sista september och natten mot den 1 oktober drog ett område med mycket kraftiga regn- och åskskurar in över Sydsverige. Värst drabbades Småland. I Jönköping blev det  kaos i trafiken när  trafikljusen slocknade och hela Vetlanda mörklades i ett strömavbrott. Strömavbrott och lokala översvämningar förekom även i Skåne, Blekinge och Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer