Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

På väg mot höst i maklig takt

Årets septemberväder kommer förmodligen att falla i glömska relativt snabbt. För det blev en tämligen normal och ganska odramatisk vädermånad i skiftet mellan sensommar och höst.

I Östersundstrakten uppmättes den 17 snötäcke i september för femte gången de senaste 100 åren och vindbyarna den 15 nådde stormstyrka, det är förmodligen de två mest betydande väderhändelserna under september.

Temperaturen blev sammantaget normal i september, med något överskott i söder och något underskott i norr. Omkring 1 grad under normalt som mest i norr, vilket inte är speciellt mycket. Även de största överkotten i landet blev omkring 1 grad. Så ett riksgenomsnitt för september skulle troligen hamna väldigt nära normalt. I absoluta tal fick Hallands väderö vid Skånes nordvästspets varmast med 13,7 grader och kallast i landet denna september hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen med 0,3 grader.

Även nederbörden föll tämligen normalt under månaden. Mer än normalt föll i främst inre Götaland och nordligaste Norrland. Parkalompolo i norra Norrbotten hamnar i en klass för sig, med nästan fyra gånger det normala. Stationer i närheten av Parkalompolo fick också mycket nederbörd, men där stannade nederbördsmängder på det dubbla mot normalt. I övriga landet föll normalt eller mindre än normalt. Lokalt i södra och mellersta Norrland föll det neråt hälften av normal nederbördsmängd.

Frost och hagel inledde
Redan natten till den 1 uppmättes säsongens dittills lägsta temperatur när Latnivaara i norra Lappland fick 7,3 minusgrader. Samma natt var det också kallt längre söderut i landet med lokala minusgrader även i Götalands inland.

Både den 3 och den 4 rapporterades om kraftiga hagelskurar i Stockholmstrakten, den 3 i Nacka och den 4 i Värmdö. I Värmdö uppmätte en privatperson hela 47 mm under knappa 2 timmar. Och efter hagelskuren dragit förbi låg ett 2 cm tjockt hageltäcke med 5 mm stora hagel kvar på marken.

Regn efter regn västerifrån
Nästan hela månaden förflöt med samma väderläge. Det var regn som kom in västerifrån, följdes av en tillfällig stabilisering, men snabbt var nästa regn på väg in västerifrån. September kan se ut så, inget ovanligt med det. Men det gör också att det aldrig blev några längre solperioder med hög, klar luft som vi också vet att september kan bjuda på. Enstaka dagar bjöd visserligen på strålande septembersol, men dagen därefter var det oftast regnigt igen. Ett kraftigt regn berörde norra Östersjön under natten mot den 11. Gotska sandön fick hela 48 mm regn.

Stormbyar och snö
Septembers mest intensiva vädersystem passerade landet i mitten av månaden. Vindarna friskade i när regnvädret drog bort österut den 15. Det blåste upp till stormbyar i Jämtland.  Östersund-Frösön noterade vindbyar på 27 m/s och Mattmar 25 m/s mitt på dagen. Andra stationer i ett stråk genom mellersta Norrland och även i Skåne hade snudd på stormbyar.

Nästa vädersystem förde med sig kall luft ner över Norrland. Det ledde till säsongens första mer allmänna snöfall i mellersta och norra Norrland. Visserligen väldigt blöt snö, men första snön är ändå första snön. Ända ner mot norra Dalarna rapporterades om inslag av snö i regnet. Det föll mycket regn också, uppåt 40 mm i Norrbotten. I Östersundstrakten uppmättes ett 2 cm tjockt snötäcke på morgonen den 17. Det är femte gången på de senaste hundra åren som observation av snötäcke skett i mellersta Jämtland i september. Tidigare tillfällen är 1915, 1952, 1968 och 2003. Oftast bara ett tunt täcke, men 1952 var det hela 10 cm tjockt!

Snön kom tidigt denna höst. I Kiruna redan i slutet av augusti och nu i mitten av september i Jämtland. Den 17 gick snöplogningen igång i Lappland, dels på riksväg 95 mellan Arvidsjaur och Arjeplog, dels på E45 mellan Arvidsjaur och Gällivare. Om det är början på en snörik och lång vinter återstår att se. Det finns inget koppling mellan tidigt snöfall och långa vintrar, men man kan ju alltid hoppas. I alla fall gör jag det, för det vore skönt med en lång, snörik och härlig vinter.

Kylan drog sedan söderut över landet. Natten till den 19 blev en mycket kall natt i hela landet, bland annat med nytt säsongslägsta 9,3 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen. Men även så långt söderut som i Västergötland var det flera minusgrader.

Tillfällig sensommarvärme
En sista sommarkänsla blev det när varm luft strömmade norrut över landet den 23–25. Varmast blev det den 24 då Göteborg noterade 22,3 grader, månadens högsta temperatur. Det är ovanligt att septembers varmaste dag hamnar så sent i månaden. Sommaren sista(?) dag blev det också, för redan dagen därpå stannade maxtemperaturen i landet under 20-gradersstrecket. Nu dröjer till början av april skulle jag tro innan kicksilvret (som förresten inte är kicksilver nuförtiden) i någon termometer i landet visar över 20 grader igen. Sensommarvärmen puttades snabbt bort österut, med stormvindar i Jämtlands- och södra Lapplandsfjällen både den 25 och 26.

Regn söderifrån
De sista dagarna bröts mönstret i månadens väderläge. Efter en otal regnväder västerifrån var det dags för ett regn att komma in söderifrån. Samtidigt var det klart och kallt i norr. Natten till den 29 kom månadens lägsta temperatur, 9,9 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen och i Börtnan i södra Jämtland.

Mycket regn föll när regnet svängde upp söderifrån. Regnmängder uppåt 30 mm föll i Skåne, Blekinge och Småland. Regnet mattades sedan av något när det snurrade vidare norrut över landet. Småländska Emmaboda fick sammanlagt 53 mm i samband med att regnet passerade den 28–30. Då hade regnet först passerat norrut, sedan snurrat runt lågtrycket i väster och svängt in ifrån sydväst över Småland igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer