Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Torrt och ganska odramatiskt

September blev en tämligen händelsefattig vädermånad. Med ett stort undantag, stormen som drog förbi i norr mot slutet. Månaden dominerades av torrt väder, så nästan hela landet fick klart mindre nederbörd än en normal september.

September dominerades av torrt väder med varierande molnighet. Men inledningen, såväl som avslutningen, blev däremot betydligt ostadigare med mycket regn i delar av landet. Och så avslutades månaden med två blåsiga dygn i norr, först den 26 och sedan den 28 då byvinden nådde stormstyrka i Jämtland.

September blev nästan helt normal vad gäller månadsmedeltemperatur. Nästan alla observationsstationer landet runt hade mindre än en halv grads avvikelse från normalt. Och ynka tre stationer avvek med mer än 1 grad från normalvärdet. I absoluta tal hade Falsterbo på skånska sydvästspetsen varmast med en månadsmedeltemperatur på 13,9 grader, medan Tarfala i norra Lapplandsfjällen hade kallast med 2,0 grader.

Det blev en torr månad. Nästan hela landet fick klart mindre nederbörd än en normal septembermånad. I stora delar av Norrland och även ner över delar av Svealand föll mindre än hälften av normal månadsnederbörd, lokalt till och med mindre än en fjärdedel. Undantaget från torrt septemberväder finns främst i delar av Lapplandsfjällen och i nordvästra Götaland, där det föll mer än normalt, lokalt vid Västkusten nästa dubbla regnmängder.

Regn på regn sydvästifrån
September inleddes såsom augusti avslutades, med flera regnväder som drog in och upp över landet ifrån sydväst. Redan den 2 kom månadens högsta temperatur då Oskarshamn vid Smålandskusten nådde 22,7 grader, en ganska beskedlig maxtemperatur för september månad. Och det föll mycket regn av och till. Den 3 fick Fjällsjönäs i södra Lappland och Boksjö i södra Lapplandsfjällen vardera 30 mm.

Ungefär en vecka in i september orkade ett regn sydvästifrån inte speciellt långt norrut, utan det blev ganska stillaliggande väst-ostligt genom Götaland och masade sig bara långsamt norrut under ett par dagar. Detta regn försvagades och förstärktes av och till, och gav tidvis rätt stora regnmängder. Här de platser som fick 30 mm regn eller mer under ett dygn:
Såtenäs vid Vänerns södra strand 34 mm,
Måseskär vid Bohuskusten 32 mm,
Skövde i inre Västergötland 32 mm,
Rörastrand i södra Bohuslän 31 mm
och Uddevalla i inre Bohuslän 31 mm den 6,
Fägre i norra Västergötland 31 mm
och Kilsbergen-Suttarboda i Närke 30 mm den 7,
Marbäck i Halland 45 mm den 8
och Reftele i västra Småland 32 mm den 9.

Just den 6 var regnet som mest intensivt och utbrett. Lägg därtill också mängder av platser som fick 20-30 mm. Den 8 rapporterades om lokala översvämningar på grund av kraftiga åskskurar vid Västkusten, och bland annat antändes tre byggnader på grund av blixtnedslag, en lada i Ale i Göteborgs utkant och två hus i Trollhättan.

Samtidigt som regnet låg still i söder stabiliserades vädret alltmer i norr. Dagarna bjöd på varierande molnighet, men det soliga vädret hade övertaget. Den 6 noterades månadens dittills lägsta temperatur, 5,7 minusgrader i Latnivaara i norra Lappland.

Den 10 försökte ännu ett regn dra in ifrån sydväst. Kroppefjäll-Granan i Dalsland fick 35 mm, men längre in än strax innanför Västkusten orkade regnet aldrig. Istället pressades regnet tillbaka västerut och en stabilisering även för landets södra delar var ett faktum.

Stabilt, men väldigt molnigt
Stabilt väder med mest svaga vindar i hela landet följde. Först en del sol i norr, men efterhand var det molnen som täckte så gott som hela landet dag som natt. I stort sett uppehåll, frånsett lokala och mestadels lätta skurar som i nordostvinden bildades över Östersjön. Skurarna drog via Gotland och Öland in mot Götalands ostkust.

Luften var kall i hela landet, så om det var det minsta lilla klart föll temperaturen nattetid rejält under nollstrecket i norr. Den 13 tangerade Pajala i norra Norrbotten månadens dittills lägsta temperatur. Natten därpå blev det ännu lite kallare med 6,3 minusgrader i Latnivaara. Och natten därpå blev det en tangering igen, denna gång i Naimakka i nordligaste Lappland. Sedan dröjde det hela två(!) nätter innan det blev ännu kallare igen med 7,1 minusgrader i Ljusnedal i Härjedalen.

Stabilt och nu även soligt och varmt
Den 19-20 passerade ett vädersystem snabbt österut över landet. Det gjorde inte speciellt mycket väsen av sig, men följdes av minskad molnighet och varmare luft. Så det stabilare vädret bestod, men nu med klart soligare och varmare dagar i stora delar av landet. Maxtemperaturen i söder hamnade omkring 20 grader, mot tidigare cirka 15 grader när molnen dominerade. Och dessutom var det soligt istället för molnigt, så det var ett helt annat väder. Många flera sensommarvarma och fina dagar hanns med innan hösten gjorde sig påmind under månadens sista dagar. Nätterna var relativt milda, men i norr åtminstone lokalt på minussidan. Månadens lägsta temperatur blev 7,9 minusgrader i Pajala natten mot den 25.

Stormbyar i norr
Den 26 nådde västvinden storm i Lapplandsfjällen. Stora sjöfallet noterade 30 m/s i medelvind och Stekenjokk 25 m/s. Över inlandet rapporterade Vajmat nära Jokkmokk i mellersta Lappland mycket hårda vindbyar på 21 m/s.

Två dygn senare var det dags igen och denna gång mer utbrett med blåst i större delen av Norrland. Främst var det fjällen och ett stråk genom mellersta Norrland där det blåste som värst. Medelvinden nådde åter storm i Stekenjokk och Stora sjöfallet, båda rapporterade 29 m/s. Vinden var väldigt byig och många fjällstationer samt några få kuststationer noterade stormbyar. Men även över inlandet nådde byvinden stormstyrka när Mattmar i inre Jämtland noterade 27 m/s mitt på dagen den 28. Dessutom blåste det mycket hårda vindbyar i Börtnan i södra Jämtland, Arvidsjaur i mellersta Lappland och Östersund-Frösön, samtliga 22 m/s.

Med den kraftiga vinden drog också byar av regn och snö in mot fjällkedjan, med trots det blev följderna av stormen tämligen små. Omkring 1000 abonnenter var som mest utan el i Jämtland och en del vägar fick tillfälligt stängas av efter att träd blåst omkull. Detta gällde bland annat E4 ett par mil norr om Luleå och E45 strax norr om Arvidsjaur. Och med stormen var också septembervärmen som bortblåst. Kallare luft välde in över hela landet och maxtemperaturen i landet sjönk från 20 grader till 15 grader på två dagar.

Under månadens sista dag drog ett omfattande regn in över landet ifrån sydväst. Åter föll mer än 30 mm lokalt, med Ullared i inre Halland 34 mm, Hudiksvall 32 mm och Veddige i norra Halland 30 mm. Så månaden slutade som den började och oktober började som september började och slutade, alltså med allmänt ostadigt och regnigt väder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.