Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Långlivad sommar

September blev i större delen av landet en förlängning av sommaren, för det blev en varm och torr månad. Först i slutet av månaden slog höstkylan till och den första snön la sig.

I september är det nog ingen som räknar med sommarvärme, så därmed blev årets sensommarvarma och mestadels stabila väder en glädjande överraskning. De senaste två årens septembermånader har varit kalla. Som alltid är minnet kort, så årets september kändes därför osedvanligt varm. Men man behöver bara backa till 2006 för att hitta en varmare septembermånad än årets.

Månaden blev 1-3 grader varmare än normalt, med de största överskotten i nordöstra Norrland. Minst överskott, eller rättare sagt inget överskott alls för värdet blev exakt det normala, noterades i Landsort vid Södermanlandskusten. I absoluta tal hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen kallast i landet i september med en medeltemperatur på 2,8 grader, medan Falsterbo på skånska sydvästspetsen hade varmast med 15,6 grader.

Torrt var det också, främst i södra halvan av landet och vidare upp längs Norrlandskusten. Minst nederbörd föll i Gästrikland och Norduppland med under hälften av normal månadsnederbörd. Även i södra Skåne har det varit torrt, så Falsterbo får utan tvekan epitetet ”månadens vädervinnare”, för där var det inte bara varmast i landet utan även torrast. Lappland, norra Norrbotten, Gotland och västra Värmland fick mer nederbörd än normalt, men det tydliga undantaget från en torr septembermånad står Jämtlands- och Lapplandsfjällen för. Där föll mer nederbörd än normalt, på enstaka platser mer än dubbelt mot normalt.

Högsommarvärme och ostadigt
Månaden inleddes med högsommarvärme. Den 1 nådde skånska Lund 26,7 grader, månadens högsta temperatur. Men samtidigt drog mycket regn och skurar förbi landet, och etter värre skulle det bli.

Ett mycket omfattande regnväder passerade revy åt nordost över landet den 3-5. Det första höstvädret kan man kalla det för, även om temperaturen inte indikerade höst utan snarare sommar. Maxtemperaturen i söder blev omkring 20 grader, så även om vädret var regnigt och blåsigt kunde det på intet sätt benämnas höst. Stora mängder regn föll, här de platser som fick mer än 40 mm under ett dygn: Källsjö i inre Halland 44 mm den 3, Källsjö 61 mm, Vidsel i Norrbotten 60 mm, Murjek i norra Lappland 50 mm, Nordkoster vid Bohuskusten 48 mm, Ullared i inre Halland 47 mm och Glommersträsk i södra Lappland 46 mm den 4 samt Koppom i västligaste Värmland 73 mm den 5. Därutöver föll över 30 mm på mängder av platser, främst i västra Götaland, västra Svealand och nordöstra Norrland.

Källsjö i Halland fick alltså 105 mm på bara två dygn, snacka om rotblöta! Inte nog med allt regn, det blåste också mycket. På eftermiddagen den 4 nådde vindbyarna som mest 22 m/s, både i Eftra-Broen i Halland och i Göteborg-Landvetter i Västergötland. Och på kvällen den 3 drog en häftig tromb förbi södra Gotland. Träd rycktes upp, tak slets av och flera ladugårdar gav helt vika när tromben härjade som värst.

Fint sensommarväder
En lång period följde sedan med mest fint och lugnt sensommarväder. Visst passerade en del regnväder, men oftast på en väldigt nordlig bana så att nästan bara fjällkedjan berördes av regn. Av och till blev det även blåsigt i fjällen, så där märktes att hösten börjat få rejält grepp.

Utöver den 1 hann vi få uppleva en högsommardag till i september, nämligen den 9 då Gladhammar utanför Västervik i Småland hade varmast i landet med 26,5 grader. Samma dag var det blåsigt i norr, allra värst i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen. Där noterades orkan med 39 m/s i medelvind och 49 m/s i vindbyarna! I vissa vindriktningar blir vindarna mycket kraftiga i Stekenjokk och vindstyrkan som uppmäts då är inte alls representativ för fjällen i övrigt. Av den anledningen var det också bara Stekenjokk som nådde stormstyrka i vinden den 9. I inlandet blev vindbyarna lokalt mycket hårda, som mest 23 m/s i Gunnarn i södra Lappland, 22 m/s i Malå-Brännan i södra Lappland, 22 m/s i Saittarova i norra Norrbotten, 21 m/s i Vilhemina i södra Lappland och 21 m/s i Älvsbyn i södra Norrbotten.

Kortvarigt kunde kallare luft leta sig söderut över landet, som den 16-18 då även säsongens första snö la sig på backen. Dock framgick det aldrig av några officiella snödjupsmätningar, då snön antingen hade hunnit smälta bort eller inte lagt sig just där mätningar görs. Den tillfälliga kalluften gav också de första frostnätterna i södra Sverige, åtminstone på utsatta ställen på Sydsvenska höglandet. Natten till den 18 noterade Latnivaara i norra Lappland 7,8 minusgrader, den dittills lägsta temperaturen för säsongen. Nästa kortvariga kalluft kom den 23-24, även då med lokal frost långt söderut i landet.

Vid flera tillfällen de kommande dygnen noterade Stekenjokk storm. Det gällde den 20, 22 och 25. Även Stora sjöfallet i norra Lapplandsfjällen nådde vid ett tillfälle, natten till den 26, storm i medelvind. Framåt morgontimmarna hade även Karesuando i nordligaste Lappland mycket hårda vindbyar på 21 m/s.

Kraftigt omslag
Efter en lång sensommarvarm september slog vädret om rejält på bara några dagar. Kalluften svepte in över Lapplandsfjällen den 27 och hade sedan fritt fram söderut de följande dagarna. Temperaturen sjönk allmänt med uppåt 10 grader. Nätterna blev rejält kalla med frost (alltså minusgrader i luften) eller markfrost (plusgrader i luften med strax under noll vid marken) i så gott som hela landet. Undantaget blev bara mycket kust- och sjönära trakter i södra Sverige där det varma vattnet dämpade nattkylan.

Säsongens första snö föll i fjällen, eller vad sägs om 7 cm i Katterjåkk i norra Lapplandsfjällen på morgonen den 28. Det snödjupet späddes på till 15 cm morgonen därpå och till 22 cm på morgonen den 30. Även Hemavan i södra Lapplandsfjällen rapporterade snötäcke på morgonen den 28 och de avslutande dygnen bjöd på fortsatt snöbyar i fjällen, även neråt Dalafjällen. Att den första snön faller i fjällen i slutet av september är tämligen normalt. För Katterjåkks del sker det ungefär vartannat år.

När kalluften svepte ner så tog vinden i rejält igen. Stekenjokk, som vanligt, hade de klart kraftigaste vindarna med orkan 33 m/s i medelvind och 42 m/s i byarna. Den 27 noterade också Arvidsjaur i mellersta Lappland mycket hårda vindbyar på 21 m/s. Blåsten letade sig vidare söderut när kalluften pressade på. På kvällen den 28 rapporterades om vindbyar på 23 m/s i Kilsbergen-Suttarboda i Närke, 23 m/s i Hällum i norra Västergötland, 22 m/s i Örebro i Närke och 21 m/s i Kolmården-Strömsfors i norra Östergötland.

Med månadens kalla avslutning hann också höstens ankomst i kapp den normala tidtabellen, för tidigare i månaden var hösten senare än normalt. Som grädde på moset (eller på snön kanske?) blev det 8,7 minusgrader i Latnivaara natten mot den 30. Den noteringen stod sig som månadens lägsta, men jag kan redan avslöja att oktober direkt inleddes med en ännu kallare natt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer