Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
OBS! Används endast som referens. Översikten är uppdaterad sedan videon gjordes.

Lite kallare till månadsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

I stora drag verkar det storskaliga vädret följa den första versionen av månadsöversikten. Däremot väntas ingen djup kyla. Denna extrauppdatering är en ”första spaning” på kommande månadsöversikt för februari. Observera att videon ovan endast består av den första versionen av januariöversikten och ska endast användas som referens.

Uppdaterad 27 januari.

Foto: SVT

Vecka 5: Temperaturväxlingar i Skandinavien
Vid månadsskiftet mellan januari och februari (vecka 5) ligger högtrycket kvar över Atlanten. För Skandinaviens del är det vanligt med västliga till nordliga luftströmmar i sådana lägen och att kallare och mildare luft hastigt avlöser varandra. Så ser även ut att bli denna gång, men med en dragning åt det lite kallare hållet efterhand. Under första halvan av veckan passerar ett område med flera både större och mindre lågtryck över Skandianvien. I de södra delarna kan det handla om både regn och snö. Efterhand lite mer högtrycksbetonat och kallare. Kylan blir dock inte så omfattande.

Kallare luft tränger sig ner över både Central- och Östeuropa senare under veckan. De vädersystem som passerar kommer därmed få allt mer snöinslag. I sydöstra Europa väntas både regn och i högre terräng säkerligen snö. Regn och skurar rör sig in i omgångar över Mellanöstern efterhand. I Västeuropa ger högtrycket över Atlanten mest torrt väder.

Foto: SVT

Vecka 6: Fortsatt mycket osäkert
Det stora frågetecknet inför vecka 6 är om högtrycket på Atlanten kommer förskjutas åt nordost och vad det i så fall innebär för Europavädret. Det finns ganska tydliga indikationer på att sydöstra Europa får kallare väder än normalt och en del nederbörd i form av både regn och snö. Det är ännu mycket osäkert, men det finns en möjlighet till att en kraftigare blockering etablerar sig över norra eller nordöstra Europa. I ett sådant scenario kan Västeuropa börja få in vädersystem västerifrån. Ett annat scenario är att det bildas en högtrycksbrygga från Atlanten och upp mot norra Europa. Det förändrar inte scenariot i Sydosteuropa särskilt mycket, medan Västeuropa i så fall blir torrare och norra Europa får troligen inblandning av mer mildluft än vid en fullständig blockering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer