Månadsöversikt för juli

Uppdaterad
Publicerad

OBS! DETTA ÄR ENDAST FÖR TILLBAKABLICK!

Konsekvensanalys för vecka 27. Gröna till röda fält visar en kombination av förväntad luftmassefördelning och förväntade avvikelser från normalvärde, dock utan särskild klassning. Gröna linjerade fält visar områden med mer regn än normalt. Texten i kartan är till för att ge en mer dynamisk beskrivning samt underlätta tolkningen av kartan. Foto: SVT

Vecka 27
Efter en period med en rejält varm luftmassa över norra Europa skiftar vädret snabbt och den varma luften trycks undan. I norra Skandinavien och på flera håll i Finland kan man räkna med relativt svalt väder. Tidvis passerar en del regn och skurar. Även södra Skandinavien får skurbetonat väder. Temperaturen väntas hamna runt eller lite under det normala för årstiden totalt sett under veckan. Vissa dagar kan bli lite varmare, med högst temperatur i Östersjölandskapen. Möjligen får Danmark något torrare väder generellt till följd av högtrycksinflytande västerifrån, men ingen ordentlig sommarvärme.

De brittiska öarna, som under den senaste tidens värmebölja över norra Europa haft svalt och ostadigt väder så väntar nu ett skifte. Det azoriska högtrycket förstärks och förskjuts en bit norrut och ger mest torrt väder där och efterhand blir det också varmare. Högtrycket bidrar till allt högre temperatur över Frankrike, Spanien och Portugal också. De skurar som finns över norra Spanien i början av veckan upphör. Luftmassan över Spanien väntas bli mycket varm till följd av högtrycksinflytandet. Samtidigt får Balkan och delar av Italien en del regn och åska i form av en hel del skurar som kan vara kraftiga. I gränsen mellan svalare luft i norr och varm luft som sträcker sig upp över Östeuropa och västra Ryssland väntas en del regn eller skurar, troligen även åska.

Konsekvensanalys för vecka 28. Gröna till röda fält visar en kombination av förväntad luftmassefördelning och förväntade avvikelser från normalvärde, dock utan särskild klassning. Gröna linjerade fält visar områden med mer regn än normalt. Texten i kartan är till för att ge en mer dynamisk beskrivning samt underlätta tolkningen av kartan. Foto: SVT

Vecka 28
Högtrycket över de brittiska öarna ger fortfarande övervägande torrt och varmt väder där, men börjar samtidigt få ett allt större inflytande över Skandinavien. I nuläget ser det ut som att södra Skandinavien blir först ut med både varmare väder och färre skurar. Samtidigt blir det fortsatt svalt och ostadigt i norra Skandinavien och i Finland innan det blir allt mer högtrycksbetonat även där.

Förutom de brittiska öarna får Frankrike, Spanien och Portugal fortsatt varmt eller mycket varmt väder, med temperatur över vad som är normalt för årstiden. I östra Europa blir det det generellt mindre varmt än normalt. Lokala åskskurar väntas förekomma främst över södra Centraleuropa, över delar av Balkan och bort mot östra Svarta havet. Annars blir det både varmt och torrt över området.

Konsekvensanalys för vecka 29. Gröna till röda fält visar en kombination av förväntad luftmassefördelning och förväntade avvikelser från normalvärde, dock utan särskild klassning. Gröna linjerade fält visar områden med mer regn än normalt. Texten i kartan är till för att ge en mer dynamisk beskrivning samt underlätta tolkningen av kartan. Foto: SVT

Vecka 29
I takt med att vi kommit till vecka 29 och är inne i andra halvan av juli väntas vi få en förskjutning av högtrycket som legat över de brittiska öarna upp åt nordost med allt större inflytande över Skandinavien. Det innebär varmt och övervägande torrt väder. Exakt när det här högtrycket etablerar sig, om det sker redan i slutet av vecka 28 eller en bit in i vecka 29 är lite osäkert. Det finns en viss sannolikhet att det kan bli något fördröjt och i så fall är den något ostadigare vädervarianten kvar ett tag till, speciellt i norra Skandinavien.

Högtryck över norra Europa innebär ofta att ett område med regn- och åskskurar förstärks över Balkan och ibland även Italien. Västeuropa väntas inledningsvis ha både varmt eller mycket varmt väder för årstiden och mest torrt. En bit bort över Östeuropa och västra Ryssland. Det är också möjligt att värmen över de brittiska öarna sjunger på sin sista vers under den här perioden innan lågtryck tar över på nytt.

Observera att osäkerheten ökar längre fram i översikten och därmed även risk för felbedömningar.

Konsekvensanalys för vecka 30. Gröna till röda fält visar en kombination av förväntad luftmassefördelning och förväntade avvikelser från normalvärde, dock utan särskild klassning. Gröna linjerade fält visar områden med mer regn än normalt. Texten i kartan är till för att ge en mer dynamisk beskrivning samt underlätta tolkningen av kartan. Foto: SVT

Vecka 30
Det mest troliga scenariot är att högtrycket förskjuts något österut och att luftmassan som etableras i det blir mycket varm. Den mycket varma luften väntas täcka både Skandinavien och Finland till en början men förskjuts sedan lite österut i takt med att högtrycket flyttar på sig. Regn och åska över delar av södra och centrala Europa kan då leta sig norrut vilket ger risk för en hel del kraftiga åskväder långt upp över Skandinavien. Det vore inte helt förvånande om det blev ostadigare igen över Västeuropa och att värmen där dämpas.

Observera att osäkerheten ökar längre fram i översikten och därmed även risk för felbedömningar.

Risker med väderutvecklingen vecka 29-30 i Skandinavien
Om det här scenariot i slutändan visar sig stämma med verkligheten ökar risken för skogsbränder markant i de områden som inte nås av något regn under den här perioden. Det gäller både framförallt Sverige och Finland. Rejält varma sommardagar uppskattas många gånger av semesterfirare, men man kan heller inte dra alla över en kam. Dessutom kan värmen vara till stort besvär för många äldre eller sjuka.

I linje med sommaröversikten
Vädret beteende hittills och det förväntade beteendet i juli ligger inte alls fel i förhållande till säsongsöversikten för sommaren som publicerades i slutet på maj. Det betyder inte att slutresultatet kommer bli tillfredsställande, det beror på vad som händer kommande två månader. ”Tillfredsställande” i det här sammanhanget har inte med vilken vädertyp som anses tillfredsställande att göra. utan syftar endast till verifikation. Det vill säga huruvida översikten stämmer överens med verkligheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer