Vecka 24. Konsekvensanalys. Foto: SVT

Månadsöversikt för juni

Uppdaterad
Publicerad

Jag tycker juni ofta är en svår månad att göra månadsöversikter på. Det har hänt flera gånger de senaste åren att tendenserna först pekat åt ett håll för att sedan peka åt ett annat. Frågan är om det tendensbyte som skett nu inför vecka 25 bara är ett villospår...

Uppdaterad version av månadsöversikten från den 27 maj. Justering av karta för vecka 24 gjord den 9 juni.

Vecka 24
Helgen vecka 23 pressas den varma luften tillfälligt undan och en mer aktiv lågtryckstrafik börjar passera norra Skandinavien främst. Den södra delen får bara svalare väder men mest torrt. Under vecka 24 blir det rätt svängigt i vädret över södra Skandinavien och allmänt växlande väder. Varmluften kommer snabbt tillbaka redan under måndagen, men knuffas undan snabbt. Därefter verkar en ny högtrycksrygg följa och så småningom kommer varmluften tillbaka. Dock är det osäkert om det finns en del regn- och skurar i anslutning till den varmluften eller inte. Ett och annat regn- eller skurområde passerar över norra Skandinavien under början av veckan och det blir lite svalare än brukligt. Men redan mot slutet av veckan finns tendens till att högtrycksaktiviteten förstärks öster om Skandinavien och den varma luften letar sig norrut igen.

Kommentar: Vecka 24 har visat sig vara väldigt svårbedömd. Påtagliga skillnader i prognosmaterialet från dag till dag, även på större skala och som kan ha stor betydelse för Skandinavien.

Sydöstra Europa och västra Ryssland dras med regn- och åskskurar och svalare väder än brukligt, medan det i övrigt ser tämligen varmt ut och övervägande torrt. Efterhand väntas ostadigare väder och Västeuropa och Brittiska öarna. Och det är här det kluriga börjar...

Vecka 25, scenario A. Konsekvensanalys. Foto: SVT

Vecka 25 – Scenario A
Efter att tidigare haft rätt starka signaler på att bli en sval och ostadig vecka har tendensen vänt. Istället verkar vi få en uppbyggnad av högtryck över norra Europa. Lite otydliga kopplingar mellan våra breddgrader och tropikerna kan ha bidragit och riskerar fortfarande att bidra med osäkerheter under den här perioden. Jag ser dock en viss koppling mellan Madden-Julianoscillationens rörelse från östra Stilla havet – över Afrika – till Indiska oceanen just vid den här tidpunkten på året och den storskaliga situation som ger den samlade bilden i konsekvensanalysen ovan. Men det kan också finnas en koppling mellan vårt högtryck och hur jetströmmen rör sig över stora bergskedjor, såsom Klippiga bergen, Himalaya och Uralbergen. Det är rätt komplex fysik bakom det.

Placeringen på högtrycket är också osäker och jag tror jetströmmens styrka över Atlanten kommer bli avgörande här. Just nu lutar det att det ligger lite öster om eller rakt över Skandinavien. Sannolikt kommer en stor del av Skandinavien och Finland präglas av en varm luftmassa. Västra Sverige och Norge kan, beroende på högtryckets exakta medelplacering beröras mer eller mindre av regn- och åskskurar, som rör sig upp på en nordlig bana. Ju västligare placering på högtrycket, desto västligare hamnar de här regn- och skurområdena (frågetecknet i bilden). Denna vädersituation ger i grova drag ostadigt väder över Västeuropa och varmare väder i Östeuropa, men över västra Ryssland pekar tendenserna på fortsatt skurbetonat väder på vissa håll.

Vecka 25, scenario B. Konsekvensanalys. Foto: SVT

Vecka 25 – Scenario B
Scenario B visar egentligen bara hur föregående översikt såg ut för vecka 25. Det är stor skillnad mot hur tendenserna ser ut just nu. Jag har valt att behålla det här alternativet tills jag ser att tendenserna i scenario A verkligen sätter sig. Man frågar sig varför skillnaderna kan vara så stora? Jag har försökt söka svaren på det och kan inte vara helt säker på att jag tänker rätt här. Hursomhelst verkade ett lågtrycksområde över Sibirien röra sig västerut och in över oss (och sedan vidare västerut efter vecka 25) vilket gav den ostadiga tendensen vi ser i det som nu är scenario B.

Den här västligtgående vågen (för det är en vågrörelse, retrograd sådan) verkar inte vara lika tydlig längre, även om den finns där fortfarande men går långsammare. Dessutom tycker jag att det där lågtrycksområdet verkar svagare än väntat. I slutet på juni går atmosfären på norra halvklotet in i sitt högsommarläge och ändrar därför lite karaktär. Dessutom kickar monsunen igång, bland annat över Afrika och södra Asien vilket också påverkar en rad olika vågrörelser som i sin tur kan påverka vädret över Europa.

Midsommarvädret därmed rejält osäkert
Midsommarhelgen är sen i år, med midsommarafton 25 juni och midsommardagen 26 juni vilket ligger i slutet på vecka 25. Väderintresset för just denna helg är ofta stort, men med tanke på den situation jag just beskrivit ovan är det läge att avvakta. Förra året hade vi en midsommar med värme av sällan skådat slag och soligt på många håll. Södra och sydvästra Sverige drogs dock med regnskurar från sydost som bildades i varmluften. Men bara för att något är sällsynt betyder inte att det inte skulle kunna inträffa två år på rad. Det är vi som gör statistik på atmosfären. Atmosfären själv gör bara som den gör.

En bit in i juli
Tendenserna mot månadsskiftet och en bit in i juli är att högtrycket över Brittiska öarna kommer tillbaka. Om det står sig kommer vi sannolikt få hit flera högtrycksryggar, som ger mest inflytande över södra, samt mellersta och nordöstra Skandinavien. Det skulle innebära att vi hamnar rätt nära sommaröversiktens scenario 1.

Följ gärna utvecklingen, vi har en spännande tid framför oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer