Vecka 21. Färgfälten visar en samlad bedömning mellan fördelning av luftmassa och avvikelse från normalvärde. Ju rödare desto varmare, ljusa färger och blå symboliserar områden där det ser ut att bli kallare. Gröna ränder visar områden med högre sannolikhet för regn, turkosa ränder blötsnö och ljusblå ränder snö. Foto: SVT

Översikt ända in i juni

Uppdaterad
Publicerad
Snart har halva maj gått och hittills har det varit mer likt en normal april temperaturmässigt. Det kyliga och ostadiga vädret har varit väntat, men precis som månadsöversikten påvisat verkar vi gå mot en stabilare och efterhand även varmare period.

Uppdaterad 14 maj (endast text)

Vecka 21
När mitten av månaden är passerad väntas en period med övervägande torrt väder i norra och nordvästra Europa, till följd av mest högtrycksbetonat väder. Högtryck såhär års ger mycket sol och därmed värms luften upp efterhand. Det kan ta ett tag eftersom föregående luftmassa var kallare än vad som är brukligt för årstiden.

Fortsatt torrt och bitvis riktigt varmt vid östra Medelhavet precis som vecka 20. I delar av Östeuropa passerar enstaka regnväder. I sydvästra Europa svalare än brukligt och en del regnskurar.

Osäkerheter: Placeringen på högtrycket över norra och nordvästra Europa är lite osäker. En alltför västlig placering kan leda till ett kyligare scenario än det som anges här, medan en placering längre österut leder till större sannolikhet för värme.

Vecka 22, alternativt 22-23. Färgfälten visar en samlad bedömning mellan fördelning av luftmassa och avvikelse från normalvärde. Ju rödare desto varmare, ljusa färger och blå symboliserar områden där det ser ut att bli kallare. Gröna ränder visar områden med högre sannolikhet för regn, turkosa ränder blötsnö och ljusblå ränder snö. Foto: SVT

Vecka 22 (alternativt 22-23)
Osäkerheterna när vi närmar oss slutet av månaden blir rätt stora, med flera olika budskap. Jag skulle dock inte förvånas över det här väderscenariot: Tyngdpunkten på högtrycket hamnar längre österut när det blir allmänt lågtrycksbetonat och ostadigt över Nordatlanten och Västeuropa. Kombinationen gör att det åtminstone tillfälligt kan komma upp sommarvarm luft till norra Europa, jag kanske till och med högsommarvarm. Det är dock tillfälligt, för ganska snabbt tar förmodligen det ostadiga vädret i väster över och värmen knuffas bort.

Osäkerheter: Hela scenariot för vecka 22 (22-23) är osäkert. Dels alla skeenden i sig, men också när de i så fall inträffar. Ytterligare ett alternativ, givet att scenariot slår in, är att den varmaste luften redan letar sig in i slutet på vecka 21.

Vecka 23-24. Färgfälten visar en samlad bedömning mellan fördelning av luftmassa och avvikelse från normalvärde. Ju rödare desto varmare, ljusa färger och blå symboliserar områden där det ser ut att bli kallare. Gröna ränder visar områden med högre sannolikhet för regn, turkosa ränder blötsnö och ljusblå ränder snö. Foto: SVT

Vecka 23-24
Givet att det ostadiga vädret får ett övertag igen över norra Europa kan vi inledningsvis räkna med en regn eller regnskurar till och från, samt avsaknad av någon riktig sommarvärme precis i början av juni. Samtidigt blir det torrare och riktigt varmt i sydvästra Europa där ett högtryck får allt mer inflytande. Någon vecka in i juni finns en viss sannolikhet att högtrycket förstärks norrut och etablerar sig över norra Europa. Det skulle i så fall kunna ge ett par sommarvarma dagar på flera håll.

Det skall förstås tilläggas att på såhär lång sikt är osäkerheterna stora när det kommer till detaljer för enskilda veckor, men scenariot bedöms inte som osannolikt.

Den eviga frågan om midsommar...?
Det är ett medvetet val att låta några som helst spekulationer om midsommarvädret vänta ett tag till. Stabilt väder med ett mäktigt högtryck med värme för alla över midsommarhelgen har visat sig vara väldigt sällsynt. Midsommarhelgerna 1935 och 1970 är två exempel när det var just så. Det finns fler år som haft varma midsommarhelger förstås, men de senaste 30 åren har svalt och ostadigt väder varit överrepresenterat. Självklart finns det också ostadiga men varma exempel. I södra Sverige var det exempelvis mycket varmt med både sol, regn och åska under midsommarhelgen i juni 2016.

Kommentar: Den här månadsöversikten (krönikan) syftar till att beskriva scenarier utifrån bedömda väderskeenden och eventuella väderrelaterade konsekvenser till följd av dessa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer